ΜΕΝΟΥ

Pages

Τυρόπιτα της στιγμής

Τσαλακωμένα φύλλα κρούστας, χοντροτριμμένη φέτα, αυγό και πιπέρι, ξανά τσαλακωμένα φύλλα και ψήσιμο. Στο μεταξύ, φτιάξε μια μυρωδάτη ντοματοσαλάτα.






Συνταγή : Νένα Ισμυρνόγλου.
Μερίδες : Για 4 άτομα.
Απαιτούμενος Χρόνος : Προετοιμασία 10΄, Ψήσιμο 30΄.
Βαθμός Δυσκολίας : ✬✬✬

Υλικά
Για την τυρόπιτα
  • 5 φύλλα κρούστας
  • 6 - 8 κουτ. σούπας ελαιόλαδο, για το άλειμμα των φύλλων και του ταψιού
  • 350 γρ. φέτα της αρεσκείας μας, θρυμματισμένη
  • 2 αυγά (το 1 αυγό χωριστά το ασπράδι από τον κρόκο), κατά προτίμηση βιολογικά
  • 10 κόκκοι μαύρο πιπέρι, χοντροκοπανισμένοι ή χοντροτριμμένοι
  • στη μύτη από 1 κουτ. γλυκού κανέλα, σε σκόνη (προαιρετικά)

Για την ντοματοσαλάτα

  • 4 μέτριες σφιχτές, ώριμες ντομάτες, ξεφλουδισμένες και κομμένες σε μέτρια κομμάτια
  • 1 κουτ. γλυκού χοντρό αλάτι
  • 2 κουτ. σούπας φυλλαράκια βασιλικού ή δυόσμου, ψιλοκομμένα, ή 1 κουτ. γλυκού ξερός δυόσμος, τριμμένος
  • λίγα φύλλα από πρασινάδα της αρεσκείας μας, όπως ρόκα, λόλα, σαλάτα, χοντροκομμένα
  • 6 κουτ. σούπας εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο


Εκτέλεση

Τυρόπιτα
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C.
  • Σ' ένα μπολ ανακατεύουμε τη φέτα, το πιπέρι, την κανέλα (αν βάλουμε), το 1 αυγό και το 1 ασπράδι.
  • Τον κρόκο τον βάζουμε σ' ένα μπολάκι, τον ανακατεύουμε με 1 κουτ. σούπας νερό και το κρατάμε στην άκρη
  • Μ' ένα πινελάκι αλείφουμε ένα μεσαίου μεγέθους στρογγυλό ταψί με λίγο ελαιόλαδο.
  • Καλύπτουμε τον πυθμένα του ταψιού με 3 φύλλα κρούστας, τσαλακωμένα, σε μονή στρώση, το ένα δίπλα στο άλλο, φροντίζοντας να βγαίνουν οι άκρες τους έξω από τα τοιχώματα του ταψιού.
  • Τα ραντίζουμε με ελαιόλαδο και σκορπίζουμε πάνω τους το μείγμα της φέτας-μπαχαρικών-αυγών.
  • Τσαλακώνουμε τα άλλα 2 φύλλα κρούστας πάνω στη στρώση φέτας και τα ραντίζουμε με ελαιόλαδο.
  • Γυρίζουμε τις άκρες των φύλλων που εξέχουν προς τα μέσα, τις τσαλακώνουμε, τις ραντίζουμε με λίγο ακόμη ελαιόλαδο και αλείφουμε όλη την πίτα με τον αραιωμένο κρόκο αυγού.
  • Ψήνουμε την πίτα στο μεσαίο ράφι του φούρνου για 30 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν τα φύλλα.

Ντοματοσαλάτα

  • Βάζουμε τις πρασινάδες και τις ντομάτες σε μια σαλατιέρα με το αλάτι, προσθέτουμε το μυρωδικό της επιλογής μας και το ελαιόλαδο, ανακατεύουμε και σερβίρουμε, δίπλα στη ζεστή τυρόπιτα.

Συνοδεύουμε με 

  • H τυρόπιτα αναζητεί ένα λευκό κρασί με υψηλή οξύτητα. Διαλέγουμε μια αρωματική Μαντινεία, μια φινετσάτη Ζίτσα, μια κεφαλονίτικη Ρομπόλα.

Πηγή - γαστρονόμος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου