Τσαλακωμένα φύλλα κρούστας,
χοντροτριμμένη φέτα, αυγό και πιπέρι, ξανά τσαλακωμένα φύλλα και ψήσιμο.
Στο μεταξύ, φτιάξε μια μυρωδάτη ντοματοσαλάτα.
Για την ντοματοσαλάτα
Εκτέλεση
Τυρόπιτα
Ντοματοσαλάτα
Συνοδεύουμε με
Πηγή - γαστρονόμος
Συνταγή : Νένα Ισμυρνόγλου.
Μερίδες : Για 4 άτομα.
Απαιτούμενος Χρόνος : Προετοιμασία 10΄, Ψήσιμο 30΄.
Βαθμός Δυσκολίας : ✬✬✬✬✬
Υλικά
Για την τυρόπιταΥλικά
- 5 φύλλα κρούστας
- 6 - 8 κουτ. σούπας ελαιόλαδο, για το άλειμμα των φύλλων και του ταψιού
- 350 γρ. φέτα της αρεσκείας μας, θρυμματισμένη
- 2 αυγά (το 1 αυγό χωριστά το ασπράδι από τον κρόκο), κατά προτίμηση βιολογικά
- 10 κόκκοι μαύρο πιπέρι, χοντροκοπανισμένοι ή χοντροτριμμένοι
- στη μύτη από 1 κουτ. γλυκού κανέλα, σε σκόνη (προαιρετικά)
Για την ντοματοσαλάτα
- 4 μέτριες σφιχτές, ώριμες ντομάτες, ξεφλουδισμένες και κομμένες σε μέτρια κομμάτια
- 1 κουτ. γλυκού χοντρό αλάτι
- 2 κουτ. σούπας φυλλαράκια βασιλικού ή δυόσμου, ψιλοκομμένα, ή 1 κουτ. γλυκού ξερός δυόσμος, τριμμένος
- λίγα φύλλα από πρασινάδα της αρεσκείας μας, όπως ρόκα, λόλα, σαλάτα, χοντροκομμένα
- 6 κουτ. σούπας εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο
Εκτέλεση
Τυρόπιτα
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C.
- Σ' ένα μπολ ανακατεύουμε τη φέτα, το πιπέρι, την κανέλα (αν βάλουμε), το 1 αυγό και το 1 ασπράδι.
- Τον κρόκο τον βάζουμε σ' ένα μπολάκι, τον ανακατεύουμε με 1 κουτ. σούπας νερό και το κρατάμε στην άκρη
- Μ' ένα πινελάκι αλείφουμε ένα μεσαίου μεγέθους στρογγυλό ταψί με λίγο ελαιόλαδο.
- Καλύπτουμε τον πυθμένα του ταψιού με 3 φύλλα κρούστας, τσαλακωμένα, σε μονή στρώση, το ένα δίπλα στο άλλο, φροντίζοντας να βγαίνουν οι άκρες τους έξω από τα τοιχώματα του ταψιού.
- Τα ραντίζουμε με ελαιόλαδο και σκορπίζουμε πάνω τους το μείγμα της φέτας-μπαχαρικών-αυγών.
- Τσαλακώνουμε τα άλλα 2 φύλλα κρούστας πάνω στη στρώση φέτας και τα ραντίζουμε με ελαιόλαδο.
- Γυρίζουμε τις άκρες των φύλλων που εξέχουν προς τα μέσα, τις τσαλακώνουμε, τις ραντίζουμε με λίγο ακόμη ελαιόλαδο και αλείφουμε όλη την πίτα με τον αραιωμένο κρόκο αυγού.
- Ψήνουμε την πίτα στο μεσαίο ράφι του φούρνου για 30 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν τα φύλλα.
Ντοματοσαλάτα
- Βάζουμε τις πρασινάδες και τις ντομάτες σε μια σαλατιέρα με το αλάτι, προσθέτουμε το μυρωδικό της επιλογής μας και το ελαιόλαδο, ανακατεύουμε και σερβίρουμε, δίπλα στη ζεστή τυρόπιτα.
Συνοδεύουμε με
- H τυρόπιτα αναζητεί ένα λευκό κρασί με υψηλή οξύτητα. Διαλέγουμε μια αρωματική Μαντινεία, μια φινετσάτη Ζίτσα, μια κεφαλονίτικη Ρομπόλα.
Πηγή - γαστρονόμος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου