Με τις τελευταίες μελιτζάνες της εποχής φτιάχνουμε μια εύκολη και εξαιρετικής γεύσης τάρτα. Μία πρόταση από την ΝτίναΝικολάουκαι τον "γαστρονόμο"
Συνταγή : Ντίνα Νικολάου.
Μερίδες :
Απαιτούμενος Χρόνος : προετοιμασία 20΄, ψήσιμο 40΄.
Βαθμός Δυσκολίας : Μέτρια.
Υλικά
- 1 φύλλο σφολιάτας ή χειροποίητη ζύμη μπριζέ*
- 2 μελιτζάνες φλάσκες, κομμένες σε κυβάκια
- 1 πιπεριά Φλωρίνης, κομμένη σε κυβάκια
- 1/2 πιπεριά κέρατο, κομμένη σε κυβάκια
- 1 φλιτζ. τσαγιού γάλα
- 2 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά
- 2 φλιτζ. τσαγιού μοτσαρέλα σε κυβάκια
- 1 κουτ. γλυκού κάρι σε σκόνη (προαιρετικά)
- 5 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C.
- Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τη μελιτζάνα και την πιπεριά για 6 - 7 λεπτά, σε μέτρια φωτιά, ώσπου να μαλακώσουν. Αλατοπιπερώνουμε.
- Ανακατεύουμε απαλά με ξύλινο κουτάλι, κατεβάζουμε από τη φωτιά και τα αφήνουμε για λίγο να κρυώσουν.
- Σε ένα μπολ χτυπάμε ελαφρώς τα αυγά με ένα πιρούνι.
- Προσθέτουμε το γάλα, τη μοτσαρέλα, το κάρι (αν το βάλουμε) και το μείγμα του τηγανιού.
- Ανακατεύουμε απαλά όλα τα υλικά.
- Στρώνουμε το φύλλο ζύμης σε μια λαδωμένη φόρμα για τάρτα και καλύπτουμε και τα τοιχώματα.
- Κόβουμε όση ζύμη εξέχει.
- Με ένα πιρούνι τρυπάμε σε μερικά σημεία τη ζύμη για να φουσκώσει ομοιόμορφα.
- Απλώνουμε το μείγμα με μία σπάτουλα πάνω στο φύλλο και ψήνουμε για 40 λεπτά.
- Σερβίρουμε την τάρτα ζεστή ή κρύα.
Ζύμη μπριζέ :
- Σ' ένα μπολ «δουλεύουμε» με μια σπάτουλα 125 γρ. βούτυρο μαλακό, να γίνει κρέμα.
- Προσθέτουμε 1 κουτ. γλυκού αλάτι, 1 κρόκο αυγού και 50 ml γάλα και ανακατεύουμε.
- Ρίχνουμε σιγά σιγά 250 γρ. αλεύρι και ανακατεύουμε μέχρι να γίνουν ένα ενιαίο μείγμα.
- Το δουλεύουμε με τα δάχτυλα μαζεύοντάς το σε μπάλα.
- Βάζουμε τη ζύμη τυλιγμένη με μεμβράνη στο ψυγείο για 2 ώρες.
- Χρησιμοποιούμε τη μισή δόση.
- Την υπόλοιπη την διατηρούμε στην κατάψυξη για επόμενη χρήση.
Πηγή - γαστρονόμος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου