Προετοιμασία : 30΄
Μαγείρεμα : 15΄
~ ~ ~ ~ ~ Υλικά ~ ~ ~ ~ ~
Για 4 μερίδες
- 1 μέτριο κουνουπίδι, χωρίς τα χοντρά κοτσάνια του, χωρισμένο σε μπουκετάκια
- τα φύλλα από 1/2 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένα
- 1 δαφνόφυλλο
- 1 μικρό, ξερό κρεμμύδι, καθαρισμένο, ολόκληρο
- 3 – 4 κόκκοι μπαχάρι
- 12 μαύρες ελιές Καλαμών ή άλλες της αρεσκείας μας, χωρίς τα κουκούτσια
Για τη σάλτσα
- 6 φιλέτα αντσούγιας, ξαλμυρισμένα και κομμένα σε μικρά κομμάτια
- 2 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες (ή όσο σκόρδο μας αρέσει)
- 80 γρ. κουκουνάρια, καβουρδισμένα σε αντικολλητικό τηγάνι χωρίς λιπαρή ουσία μέχρι να ροδίσουν (όχι να μαυρίσουν)
- 2 κουτ. σούπας ξίδι από λευκό κρασί
- 80 ml ελαιόλαδο
- αλάτι (με μέτρο), πιπέρι
~ ~ ~ ~ ~ Εκτέλεση ~ ~ ~ ~ ~
Σάλτσα- Πολτοποιούμε όλα τα υλικά (βάζουμε τα μισά κουκουνάρια) στο μπλέντερ ή στο μούλτι, μέχρι να σχηματιστεί μια ομοιόμορφη πυκνή σάλτσα.
- Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε τη γεύση με λίγο αλάτι, αν χρειαστεί.
Σαλάτα
- Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε μπόλικο νερό να βράσει με λίγο αλάτι, το κρεμμύδι, το δαφνόφυλλο και τα μπαχάρια.
- Μόλις κοχλάσει καλά βάζουμε το κουνουπίδι και το βράζουμε για 8-12 λεπτά, μέχρι δηλαδή να γίνει όσο μαλακό μας αρέσει.
- Το στραγγίζουμε και το μεταφέρουμε σε ένα μπολ.
- Περιχύνουμε με τη σάλτσα, πασπαλίζουμε με το μαϊντανό, σκορπίζουμε από πάνω τις ελιές και τα υπόλοιπα κουκουνάρια και σερβίρουμε τη σαλάτα ζεστή ή σε θερμοκρασία δωματίου.
Συνοδεύουμε με :
- Ρύζι πιλάφι ή ρυζομακάρονα (noodles) ή απλώς ψωμί.
- Η κουνουπιδοσαλάτα αυτή συνοδεύει θαυμάσια τηγανητά λιανόψαρα (μαρίδα, αθερίνα, μικρά γοπάκια) ή ψητά ψάρια της αρεσκείας μας.
Πηγή - γαστρονόμος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου