Μία φανταστική
συνταγή ζυμαρικών με μανιτάρια της Κλεομένης Ζουρνατζής στον "Γαστρονόμο" που θα σας ξετρελάνει.
Προετοιμασία : 20΄
Αναμονή : 10΄
Ψήσιμο : 1 ώρα + 10΄
~ ~ ~ ~ ~ Υλικά ~ ~ ~ ~ ~
Για 6 μερίδες
- 250 γρ. (1 κουτί) κανελόνια
- 1 κιλό φρέσκα μανιτάρια ανάμεικτα (λευκά, πορτομπέλο, πλευρώτους), χωρίς κοτσάνια, σε φετάκια
- 50 γρ. ξερά πορτσίνι, μουλιασμένα σε 80 ml μπράντι ή κρασί
- 2 μέτρια κρεμμύδια, σε καρέ 200 γρ.
- κατσικίσιο τυρί της αρεσκείας μας (προτιμότερο μαλακό, π.χ. σεβρ) ή μαλακή φέτα, χοντροθρυμματισμένα (μπορούμε να βάλουμε και σκληρή, απλώς δεν θα λιώσει)
- 500 ml φρέσκο γάλα
- 400 ml σπιτικός ζωμός κότας, ζεστός ή νερό
- 100 γρ. γραβιέρα, τριμμένη
- 50 γρ. ψωμί, κατά προτίμηση μπαγιάτικο, θρυμματισμένο σε χοντρά ψίχουλα
- 80 ml μπράντι
- 50 γρ. βούτυρο αγελάδος ή λάδι
- 2 κουτ. γλυκού θυμάρι ξερό
- κοπανισμένο αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
~ ~ ~ ~ ~ Εκτέλεση ~ ~ ~ ~ ~
- Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά το βούτυρο για περίπου 1 - 2 λεπτά, μέχρι να λιώσει και να αρχίσει να αφρίζει.
- Ρίχνουμε το κρεμμύδι και τα φρέσκα μανιτάρια και τα σοτάρουμε για περίπου 3 - 4 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς.
- Προσθέτουμε τα πορτσίνι μαζί με το μπράντι και μαγειρεύουμε για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και να εξατμιστούν όλα τα υγρά.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε αλατοπίπερο, το θυμάρι και το κατσικίσιο τυρί, τα ανακατεύουμε να αναμειχθούν και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν λίγο.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170°C και λαδώνουμε ελαφρώς ένα ταψί που ιδανικά να χωράει τα κανελόνια ακριβώς.
- Γεμίζουμε τα κανελόνια με το μείγμα μανιταριών (με τη βοήθεια ενός κουταλιού του γλυκού ή απλώς βυθίζοντας το ζυμαρικό στη γέμιση και από τις δύο πλευρές) και τα βάζουμε στο ταψί, το ένα δίπλα στο άλλο.
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το γάλα με το ζωμό, το ψωμί, τη γραβιέρα και περιχύνουμε τα κανελόνια.
- Πασπαλίζουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και καλύπτουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο.
- Ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα ζυμαρικά και να απορροφήσουν τα υγρά.
- Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 10 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν στην επιφάνεια.
Πηγή - γαστρονόμος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου