ΜΕΝΟΥ

Pages

Πατατόσουπα με πράσα και κεφαλοτύρι ηπειρώτικο


Μία συνταγή από τη Νένα Ισμυρνόγλου και τον "Γαστρονόμο"


Προετοιμασία : 15΄ 
Μαγείρεμα περίπου : 35΄ - 40΄





~ ~ ~ ~ ~ Υλικά ~ ~ ~ ~ ~
Για 4 με 6 μερίδες
  • 1 κιλό πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες σε κύβους, περίπου 3 εκ.
  • 400 γρ. πράσα, σε λεπτές ροδέλες (το λευκό και το τρυφερό πράσινο μέρος)
  • 80 ml ελαιόλαδο
  • 500 ml φρέσκο γάλα, πλήρες
  • 200 γρ. κεφαλοτύρι από την Ηπειρο ή άλλο της αρεσκείας μας, χοντροτριμμένο
  • 1/2 κουτ. γλυκού μπαχάρι σε σκόνη (εμείς το δοκιμάσαμε και με καρδάμωμο, κοπανισμένο, που, όμως, είναι αρκετά ιδιαίτερο και ταιριάζει σε ένα πιο επίσημο γεύμα)
  • 1 κουτ. σούπας φύλλα μαϊντανού, ψιλοκομμένα


~ ~ ~ ~ ~ Εκτέλεση ~ ~ ~ ~ ~
  • Σε μια βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε την πατάτα και το πράσο για περίπου 1 - 2 λεπτά. 
  • Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι και αφήνουμε για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν λίγο και να αρχίσουν να «κολλάνε». Τότε, ρίχνουμε 1 λίτρο ζεστό νερό, ξανασκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι και αφήνουμε να σιγοβράσουν για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. 
  • Προσθέτουμε το γάλα και σιγοβράζουμε για περίπου 4 - 5 λεπτά, μέχρι να ζεσταθεί, χωρίς όμως να βράσει. 
  • Αδειάζουμε τη σούπα (σε δόσεις, αν δεν χωράει όλη) στο μπλέντερ ή στο μούλτι, προσθέτουμε το μπαχάρι (ή το καρδάμωμο), το μαϊντανό και αλατοπίπερο και τη χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα, μέχρι να πολτοποιηθεί και να γίνει λεία. 
  • Την ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα, προσθέτουμε το τυρί και μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά για περίπου 2 - 3 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη κουτάλα.
  • Σερβίρουμε τη σούπα ζεστή και συνοδεύουμε με αραβικές πίτες ψημένες στο φούρνο μέχρι να γίνουν τραγανές, πράσινη σαλάτα και, αν θέλουμε, με λουκάνικα ψητά.

~ ~ ~ Στα ποτήρια μας ~ ~ ~
Ενα ωραίο Σαββατιανό.


Πηγή - γαστρονόμος



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου