Προετοιμασία : 15΄
Μαγείρεμα περίπου : 35΄ - 40΄
~ ~ ~ ~ ~ Υλικά ~ ~ ~ ~ ~
Για 4 με 6 μερίδες
- 1 κιλό πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες σε κύβους, περίπου 3 εκ.
- 400 γρ. πράσα, σε λεπτές ροδέλες (το λευκό και το τρυφερό πράσινο μέρος)
- 80 ml ελαιόλαδο
- 500 ml φρέσκο γάλα, πλήρες
- 200 γρ. κεφαλοτύρι από την Ηπειρο ή άλλο της αρεσκείας μας, χοντροτριμμένο
- 1/2 κουτ. γλυκού μπαχάρι σε σκόνη (εμείς το δοκιμάσαμε και με καρδάμωμο, κοπανισμένο, που, όμως, είναι αρκετά ιδιαίτερο και ταιριάζει σε ένα πιο επίσημο γεύμα)
- 1 κουτ. σούπας φύλλα μαϊντανού, ψιλοκομμένα
~ ~ ~ ~ ~ Εκτέλεση ~ ~ ~ ~ ~
- Σε μια βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε την πατάτα και το πράσο για περίπου 1 - 2 λεπτά.
- Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι και αφήνουμε για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν λίγο και να αρχίσουν να «κολλάνε». Τότε, ρίχνουμε 1 λίτρο ζεστό νερό, ξανασκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι και αφήνουμε να σιγοβράσουν για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
- Προσθέτουμε το γάλα και σιγοβράζουμε για περίπου 4 - 5 λεπτά, μέχρι να ζεσταθεί, χωρίς όμως να βράσει.
- Αδειάζουμε τη σούπα (σε δόσεις, αν δεν χωράει όλη) στο μπλέντερ ή στο μούλτι, προσθέτουμε το μπαχάρι (ή το καρδάμωμο), το μαϊντανό και αλατοπίπερο και τη χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα, μέχρι να πολτοποιηθεί και να γίνει λεία.
- Την ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα, προσθέτουμε το τυρί και μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά για περίπου 2 - 3 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη κουτάλα.
- Σερβίρουμε τη σούπα ζεστή και συνοδεύουμε με αραβικές πίτες ψημένες στο φούρνο μέχρι να γίνουν τραγανές, πράσινη σαλάτα και, αν θέλουμε, με λουκάνικα ψητά.
~ ~ ~ Στα ποτήρια μας ~ ~ ~
Ενα ωραίο Σαββατιανό.
Πηγή - γαστρονόμος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου