ΜΕΝΟΥ

Pages

Ντολμαδάκια Γιαλαντζί


Μια κλασσική παραδοσιακή συνταγή για ντολμαδάκια με κληματόφυλλα.








Συνταγή : Cookbox

Μερίδες  : για 6 άτομα

Απαιτούμενος Χρόνος  :  προετοιμασία 90 λεπτά

Βαθμός Δυσκολίας  :  Μέτρια.


Υλικά
  • 300 γρ. κληματόφυλλα φρέσκα ή κονσέρβα
  • 6 κρεμμύδια ξερά μεγάλα ψιλοκομμένα
  • 250 γρ. ρύζι
  • 450 ml. ελαιόλαδο μισο για τη γέμιση & μισό για το βράσιμο
  • 1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
  • 1 ματσάκι δυόσμο ψιλοκομμένο
  • 3 λεμόνια το χυμό τους
  • Αλάτι
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση
  • Αν χρησιμοποιήσουμε φρέσκα φύλλα τα καθαρίζουμε και πλένουμε τα κληματόφυλλα και τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα με αλατισμένο νερό που βράζει για ένα 1-2 λεπτά να ζεματιστούν και με μια τρυπητή κουτάλα τα βγάζουμε σε μια πιατέλα. 
  • Αν χρησιμοποιήσουμε φύλλα από κονσέρβα, τα ξεπλένουμε και τα αφήνουμε να στραγγίσουν.
  • Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το 220 γρ. ελαιόλαδο να κάψει και σοτάρουμε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια, προσθέτουμε το ρύζι, τον ψιλοκομμένο άνηθο, τον ψιλοκομμένο δυόσμο αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και μετά από 1 λεπτό σβήνουμε με το μισό από το χυμό λεμονιού που έχουμε. 
  • Τέλος προσθέτουμε περίπου 110 γρ. νερό και αφήνουμε τη γέμιση να βράσει μέχρι να πιει τα ζουμιά της. 
  • Όταν το μείγμα της γέμισης είναι έτοιμο αποσύρουμε από τη φωτιά και αρχίζουμε να τυλίγουμε τα ντολμαδάκια.

Πως τυλίγουμε τα ντολμαδάκια μας:
  • Σε ένα καθαρό πάγκο απλώνουμε τα κληματόφυλλα με τη γυαλιστερή τους πλευρά προς τα κάτω και με ένα κουταλάκι βάζουμε λίγη από τη γέμιση μας, στην πάνω πλευρά του κληματόφυλλου (εκεί δηλαδή που ήταν το κοτσάνι του). 
  • Τυλίγουμε τις δύο του άκρες προς τα μέσα και στη συνέχεια το τυλίγουμε σαν ρολό. 
  • Προσέχουμε να μην το τυλίγουμε πολύ σφιχτά, και τοποθετούμε το ντολμαδάκια στην κατσαρόλα με το διπλωμένο μέρος προς τα κάτω. αφού έχουμε τυλίξει όλα μας τα ντολμαδάκια τα περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο προσθέτουμε αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και τα σκεπάζουμε με ένα ρηχό πιάτο ώστε να τα συγκρατεί. 
  • Προσθέτουμε ζεστό νερό μέχρι να τα καλύψει καθώς και τον υπόλοιπο χυμό λεμονιού και τα βάζουμε σκεπασμένα να βράσουν σε χαμηλή φωτιά μέχρι το ρύζι μας να ψηθεί.
  • Αν χρειαστεί μπορούμε να προσθέσουμε λίγο ακόμα νερό.
  • Τα σερβίρουμε σε ρηχή πιατέλα.

Πηγή - cookbox.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου