ΜΕΝΟΥ

Pages

Πατάτες οφτές με τονοσαλάτα



Οι περίφημες jacket potatoes των Αγγλοσαξόνων «γεμιστές» με μια πλούσια, αρωματική τονοσαλάτα – γεύμα κανονικό και νοστιμότατο.


¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤

Συνταγή : Γαστρονόμος
Μερίδες : Για 4 άτομα.
Απαιτούμενος Χρόνος : Προετοιμασία 20΄, Ψήσιμο περίπου 1 ώρα.
Βαθμός Δυσκολίας : ✬✬✬

Υλικά

  • 4 μεγαλούτσικες πατάτες
  • μπόλικο χοντρό αλάτι

Για τη «γέμιση»

  • 3 κονσέρβες τόνου σε νερό, στραγγισμένες
  • 1 φλιτζ. τσαγιού Maille Dijonnaise
  • ξύσμα από 1/2 λεμόνι
  • 1/2 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά
  • 1 κλωνάρι σέλερι, πολύ ψιλοκομμένο
  • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια (το λευκό και το τρυφερό πράσινο μέρος), πολύ ψιλοκομμένα
  • 1 μικρή μαραθόριζα (φινόκιο), πολύ ψιλοκομμένη
  • 2 κουτ. σούπας ψιλοκομμένος μαϊντανός
  • 2-3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 210° C. Πλένουμε πολύ καλά τις πατάτες κάτω από τρεχούμενο νερό για να απομακρύνουμε όλα τα χώματα. Ιδανικά, τις τρίβουμε με μια βούρτσα ειδική για πατάτες και άλλα λαχανικά – με αυτόν τον τρόπο λεπταίνει λίγο η φλούδα τους και ψήνονται καλύτερα. Τρυπάμε τις πατάτες με ένα πιρούνι σε διάφορα σημεία, για να ψηθούν καλύτερα. Όπως είναι βρεγμένες από το πλύσιμο τις τρίβουμε με χοντρό αλάτι. 
  • Τις βάζουμε στη σχάρα του φούρνου, στη μεσαία σκάλα, και τις ψήνουμε για περίπου 50 λεπτά-1 ώρα ή μέχρι να μαλακώσουν. Τις τρυπάμε με καλαμάκι για σουβλάκι για να το διαπιστώσουμε - πρέπει να μη βρίσκει αντίσταση. Αν χρειαστεί, τις ψήνουμε λίγο ακόμη.
  • Εν τω μεταξύ, σε μια μέτρια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το φρέσκο κρεμμυδάκι, τη μαραθόριζα και το σέλερι για 4 – 5 λεπτά ή μέχρι να μαραθούν λίγο. Προσθέτουμε αλατοπίπερο και 1/2 φλιτζάνι νερό και μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσουν κάπως τα λαχανικά και να μείνουν με το λάδι τους. Τραβάμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει λίγο.
  • Σε ένα μεγάλο μπολ «λιώνουμε» τον τόνο με το πιρούνι και τον ανακατεύουμε με ένα κουτάλι με την ντιζονέζ, το ξύσμα λεμονιού, την πάπρικα, το μείγμα της κατσαρόλας, τον μαϊντανό και αλατοπίπερο. Μεταφέρουμε τη «γέμιση» σε ένα μπολ σερβιρίσματος και τη βάζουμε στο ψυγείο ώστε να σφίξει και να αναμειχθούν τα αρώματα.
  • Μόλις γίνουν οι πατάτες τις βγάζουμε από το φούρνο και τις σερβίρουμε ζεστές στα πιάτα. Στο τραπέζι βγάζουμε και το μπολ με τη γέμιση. Αφήνουμε τον καθένα να «ανοίξει» με ένα μαχαίρι την πατάτα του στα δύο και να βάλει στο άνοιγμα όση από τη γέμιση θέλει.

Πηγή - γαστρονόμος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου