menu22

Πίτα με χοιρινό κρασάτο και πράσο

Μία μοναδική πίτα που θα σας ξετρελάνει με την γεύση της.











Συνταγή : Βασίλης Καλλίδης
Μερίδες : Για 6-8 άτομα
Απαιτούμενος Χρόνος : Προετοιμασία 10΄, Αναμονή 3 ώρες, Μαγείρεμα 1 ½ ώρα.
Βαθμός Δυσκολίας : Εύκολη.


Υλικά
  • 800 γρ. χοιρινό (από λαιμό) κομμένο σε πολύ μικρά κυβάκια
  • 4 πράσα κομμένα σε ροδέλες
  • 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 1/2 ποτήρι κρασί κόκκινο ξηρό
  • 1 πρέζα κανέλα
  • 1 πρέζα μπαχάρι
  • 1 πορτοκάλι (το ξύσμα του)
  • αλάτι, πιπέρι

Για τη ζύμη
  • 400 γρ. αλεύρι σκληρό
  • 1 κεσεδάκι γιαούρτι
  • 1/2 φλιτζάνι νερό χλιαρό
  • 1 αβγό
  • 1 φακελάκι μαγιά
  • 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 2 κουτ. σούπας κοφτά αλάτι

Eκτέλεση
  • Aνακατεύουμε όλα τα υλικά για τη ζύμη σε ένα λεκανάκι ή στον κάδο του μίξερ και προσθέτουμε σταδιακά το χλιαρό νερό. Mόλις σχηματιστεί η ζύμη και αφού τη δουλέψουμε καλά με τα χέρια μας, την αφήνουμε να ξεκουραστεί και να διπλασιαστεί σε όγκο, σκεπασμένη με μεμβράνη ή πετσέτα κουζίνας. 
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 οC. Σοτάρουμε το χοιρινό με το ελαιόλαδο σε μια φαρδιά κατσαρόλα μέχρι να ροδίσει καλά. Σβήνουμε με το κόκκινο κρασί και, αφού εξατμιστεί το αλκοόλ, προσθέτουμε τα πράσα, το ξύσμα πορτοκαλιού, τα μπαχαρικά, το αλάτι, το πιπέρι και ένα ποτήρι νερό.
  • Σκεπάζουμε και αφήνουμε το χοιρινό να σιγοψηθεί για 20 περίπου λεπτά, μέχρι να απορροφηθούν όλα τα υγρά και να μείνει με το λαδάκι του. Xωρίζουμε τη ζύμη σε δύο μέρη και τα ανοίγουμε με τον πλάστη σε δύο χοντρά φύλλα.
  • Aλείφουμε με λάδι ένα στρογγυλό ταψάκι και στρώνουμε το πρώτο φύλλο (ώστε να καλύπτει τα τοιχώματά του). Aπλώνουμε πάνω του ομοιόμορφα το κρασάτο χοιρινό, καλύπτουμε με το δεύτερο φύλλο και τα ενώνουμε μεταξύ τους γυρίζοντας προς τα μέσα τις άκρες. Bρέχουμε την επιφάνεια της πίτας με λίγο νερό, χαράζουμε ελαφρά σε κομμάτια τη ζύμη και ψήνουμε για μία ώρα.

Πηγή -cookbook.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου