ΜΕΝΟΥ

Pages

Παστίτσιο με κιμά, μελιτζάνα και μπεσαμέλ γιαουρτιού

Μία μοναδική συνταγή που θα σας ξετρελάνει.












Συνταγή : Εφη Γιαλούση
Μερίδες : Για 6-8 άτομα
Απαιτούμενος Χρόνος : Προετοιμασία 30΄, Μαγείρεμα 1½ ώρα.
Βαθμός Δυσκολίας : Εύκολη.



Υλικά
  • 1 πακέτο μακαρόνια χοντρά
  • 300-400 γρ. παρμεζάνα ή γραβιέρα τριμμένη
  • 2 μελιτζάνες φλάσκες κομμένες σε λεπτές φέτες
  • Λάδι για τηγάνισμα

Για τον κιμά
  • 1 κιλό κιμά μοσχαρίσιο
  • 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 1 κουτ. σούπας βούτυρο
  • 1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 1 φλιτζάνι ντομάτα τριμμένη χωρίς τα σπόρια και τα φλούδια
  • 1 κουτ. σούπας ζάχαρη
  • 1 ξύλο κανέλας
  • 2 φύλλα δάφνης
  • Αλάτι, πιπέρι
Για την μπεσαμέλ γιαουρτιού
  • 1 κουτ. σούπας βούτυρο
  • 3 κουτ. σούπας αλεύρι
  • 500 γρ. γιαούρτι
  • 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
  • 1/2 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο τριμμένο
  • 3 αβγά
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Eκτέλεση
  • Ετοιμάζουμε την μπεσαμέλ γιαουρτιού: Ζεσταίνουμε σε μια κατσαρόλα το βούτυρο και ρίχνουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη, το αλάτι και το πιπέρι. Ανακατεύουμε για 5 λεπτά σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε σταδιακά το γιαούρτι. Αναμειγνύουμε μέχρι να πήξει ελαφρώς το μείγμα. Κατεβάζουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τα αβγά χτυπημένα και το μοσχοκάρυδο.
  • Βράζουμε τα μακαρόνια al dente σε μπόλικο αλατισμένο νερό. Σουρώνουμε, τα ραντίζουμε με 1 κουτ. σούπας λάδι, ανακατεύουμε και τα αφήνουμε στην άκρη.
  • Τηγανίζουμε τις μελιτζάνες σε καυτό λάδι, τις τοποθετούμε σε πιατέλα με απορροφητικό χαρτί κουζίνας και τις αφήνουμε στην άκρη. Σοτάρουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα τον κιμά με το λάδι και το βούτυρο μέχρι να ξανθίσει. 
  • Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και ανακατεύουμε μέχρι να μαραθούν. Προσθέτουμε την ντομάτα, τη ζάχαρη, το ξύλο κανέλας, τη δάφνη, αλάτι και πιπέρι. Συμπληρώνουμε με λίγο βραστό νερό νερό ίσα που να σκεπάσει τον κιμά.
  • Αφήνουμε το φαγητό να βράσει σε μέτρια φωτιά για 15-20 λεπτά μέχρι να μαλακώσει ο κιμάς και να σωθούν τα υγρά του. Κατεβάζουμε από τη φωτιά.
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C. Ανακατεύουμε τα μακαρόνια με 300 γρ τυρί τριμμένο και 5 κουταλιές μπεσαμέλ και τα τοποθετούμε σε βουτυρωμένο ταψί ή πυρέξ. Απλώνουμε πάνω τον κιμά έτσι ώστε να πάει παντού. Σκεπάζουμε με τις μελιτζάνες πασπαλίζοντας τυρί ανάμεσα. Περιχύνουμε με την μπεσαμέλ γιαουρτιού και ψήνουμε στον φούρνο για 45 λεπτά μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.

Tips
  • Αν θέλουμε μπορούμε να κάνουμε στρώσεις με μακαρόνια, κιμά, μελιτζάνες και να επαναλάβουμε, όπως κάνουμε στην κλασική συνταγή του παστίτσιου.
  • Το μυστικό της συνταγής είναι τα «μελωμένα» μακαρόνια. Γι αυτό μη φοβηθείτε να προσθέσετε κι άλλη μπεσαμέλ και τυρί για να αποκτήσουν πλούσια και κρεμώδη υφή.

Πηγή - cookbook.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου