Λαχταριστά μπουρεκάκια ψημένα με πράσο και τυρί
Απαιτούμενος χρόνος : 60΄
Για τη γέμιση
Για τη συναρμολόγηση γέμισης - ζύμης
Πηγή - sidagi.gr
Απαιτούμενος χρόνος : 60΄
~ ~ ~ ~ ~ Υλικά ~ ~ ~ ~ ~
Για 4-6 άτομα
Για τη ζύμη- 2 κουταλιές του γλυκού αλάτι
- 2 φλιτζάνια τσαγιού χλιαρό νερό
- 1 κουταλιά του γλυκού φυτικό βούτυρο
- 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1/4 φλ. τσαγιού σπορέλαιο
- 2 κουταλιές της σούπας ξίδι
Για τη γέμιση
- 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο ή ελαιόλαδο
- 1 φλιτζάνια τσαγιού τρίμματα φέτας
- Αλάτι
- Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 1 πρέζα μοσχοκάρυδο
- 5 μεγάλα πράσα το άσπρο μέρος
- 6 αυγά
- 1/2 λίτρο γάλα
- 2 κουταλιές της σούπας σιμιγδάλι ψιλό
~ ~ ~ ~ ~ Εκτέλεση ~ ~ ~ ~ ~
Για τη ζύμη- Ρίχνουμε το αλεύρι σε ένα μπολ, το λάδι, το ξίδι, το αλάτι και προσθέτουμε νερό ανακατεύοντας μέχρι να σχηματιστεί ζύμη.
- Η ζύμη πρέπει να είναι εύπλαστη και να μην κολλάει στα χέρια. Την αφήνουμε σκεπασμένη για 20 λεπτά.
- Έπειτα την χωρίζουμε σε δύο μέρη. Ανοίγουμε σε απλωμένη επιφάνεια το κάθε κομμάτι σε μέγεθος μεγάλου πιάτου.
- Βάζουμε ένα μπολ στρογγυλό στη μέση του φύλλου. Με κοφτερό μαχαίρι τραβάμε λωρίδες από μέσα προς τα έξω ακτινωτά, σχηματίζοντας τρίγωνες λωρίδες.
- Αφαιρούμε το μπολ. Με πινέλο αλείφουμε όλη την επιφάνεια του φύλλο με μαλακό φυτικό βούτυρο.
- Μία - μία λωρίδα την γυρίζουμε πάνω στον κύκλο που χάραξε το μπολ και διπλώνουμε δηλαδή προς τα μέσα.
- Αφού κλείσουμε στον κύκλο όλες τις λωρίδες, αναποδογυρίζουμε τη ζύμη σε πιάτο αλευρωμένο.
- Κάνουμε το ίδιο με το άλλο φύλλο. Αφήνουμε για 30΄ στο ψυγείο να παγώσει το βούτυρο και να κάνει στρώσεις.
Για τη συναρμολόγηση γέμισης - ζύμης
- Καθαρίζουμε τα πράσα, αφαιρούμε το πράσινο μέρος, τα ψιλοκόβουμε και τα ζεματάμε για 3 λεπτά σε νερό που βράζει.
- Τα στραγγίζουμε καλά.
- Λιώνουμε το βούτυρο και τα σοτάρουμε για 3 λεπτά να μαραθούν. Προσθέτουμε το γάλα, το μοσχοκάρυδο και το σιμιγδάλι.
- Ανακατεύουμε μέχρι να πήξει η κρέμα.
- Την αποσύρουμε από τη φωτιά και ένα ένα προσθέτουμε τα αυγά ανακατεύοντας γρήγορα όπως τη μπεσαμέλ. Τέλος προσθέτουμε τη φέτα και αλατοπιπερώνουμε.
- Ανοίγουμε δύο μεγάλα φύλλα με τη ζύμη και τα αφήνουμε λίγο να στεγνώσουν. Λαδώνουμε ρηχό ταψί 36 εκ.
- Απλώνουμε το πρώτο φύλλο στο ταψί ελαφρώς σουρωμένο, με πτυχές για πιο τραγανό αποτέλεσμα.
- Αδειάζουμε τη γέμιση, απλώνοντας τη σε λεπτή στρώση. Καλύπτουμε με το δεύτερο φύλλο ελαφρώς σουρωμένο με πτυχές.
- Γυρίζουμε σε κόθρο τις ενώσεις των δύο φύλλων. Αλείφουμε ελαφρά την επιφάνεια τις πτυχές με λίγο λάδι.
- Ψήνουμε το πρασομπούρεκο για περίπου 1 ώρα σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς στον αέρα μέχρι να ροδίσει καλά.
- Σερβίρουμε με ντιπ με μανούρι και πελτέ ντομάτας.
Πηγή - sidagi.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου