ΜΕΝΟΥ

Pages

Μπουρεκάκια με πράσο και φέτα

Λαχταριστά μπουρεκάκια ψημένα με πράσο και τυρί

Απαιτούμενος χρόνος : 60΄





~ ~ ~ ~ ~ Υλικά ~ ~ ~ ~ ~
Για 4-6 άτομα
Για τη ζύμη
  • 2 κουταλιές του γλυκού αλάτι
  • 2 φλιτζάνια τσαγιού χλιαρό νερό
  • 1 κουταλιά του γλυκού φυτικό βούτυρο
  • 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1/4 φλ. τσαγιού σπορέλαιο
  • 2 κουταλιές της σούπας ξίδι

Για τη γέμιση
  • 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο ή ελαιόλαδο
  • 1 φλιτζάνια τσαγιού τρίμματα φέτας
  • Αλάτι
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1 πρέζα μοσχοκάρυδο
  • 5 μεγάλα πράσα το άσπρο μέρος
  • 6 αυγά
  • 1/2 λίτρο γάλα
  • 2 κουταλιές της σούπας σιμιγδάλι ψιλό


~ ~ ~ ~ ~ Εκτέλεση ~ ~ ~ ~ ~
Για τη ζύμη
  • Ρίχνουμε το αλεύρι σε ένα μπολ, το λάδι, το ξίδι, το αλάτι και προσθέτουμε νερό ανακατεύοντας μέχρι να σχηματιστεί ζύμη.
  • Η ζύμη πρέπει να είναι εύπλαστη και να μην κολλάει στα χέρια. Την αφήνουμε σκεπασμένη για 20 λεπτά.
  • Έπειτα την χωρίζουμε σε δύο μέρη. Ανοίγουμε σε απλωμένη επιφάνεια το κάθε κομμάτι σε μέγεθος μεγάλου πιάτου.
  • Βάζουμε ένα μπολ στρογγυλό στη μέση του φύλλου. Με κοφτερό μαχαίρι τραβάμε λωρίδες από μέσα προς τα έξω ακτινωτά, σχηματίζοντας τρίγωνες λωρίδες.
  • Αφαιρούμε το μπολ. Με πινέλο αλείφουμε όλη την επιφάνεια του φύλλο με μαλακό φυτικό βούτυρο.
  • Μία - μία λωρίδα την γυρίζουμε πάνω στον κύκλο που χάραξε το μπολ και διπλώνουμε δηλαδή προς τα μέσα.
  • Αφού κλείσουμε στον κύκλο όλες τις λωρίδες, αναποδογυρίζουμε τη ζύμη σε πιάτο αλευρωμένο.
  • Κάνουμε το ίδιο με το άλλο φύλλο. Αφήνουμε για 30΄ στο ψυγείο να παγώσει το βούτυρο και να κάνει στρώσεις.

Για τη συναρμολόγηση γέμισης - ζύμης
  • Καθαρίζουμε τα πράσα, αφαιρούμε το πράσινο μέρος, τα ψιλοκόβουμε και τα ζεματάμε για 3 λεπτά σε νερό που βράζει.
  • Τα στραγγίζουμε καλά.
  • Λιώνουμε το βούτυρο και τα σοτάρουμε για 3 λεπτά να μαραθούν. Προσθέτουμε το γάλα, το μοσχοκάρυδο και το σιμιγδάλι.
  • Ανακατεύουμε μέχρι να πήξει η κρέμα.
  • Την αποσύρουμε από τη φωτιά και ένα ένα προσθέτουμε τα αυγά ανακατεύοντας γρήγορα όπως τη μπεσαμέλ. Τέλος προσθέτουμε τη φέτα και αλατοπιπερώνουμε.
  • Ανοίγουμε δύο μεγάλα φύλλα με τη ζύμη και τα αφήνουμε λίγο να στεγνώσουν. Λαδώνουμε ρηχό ταψί 36 εκ.
  • Απλώνουμε το πρώτο φύλλο στο ταψί ελαφρώς σουρωμένο, με πτυχές για πιο τραγανό αποτέλεσμα.
  • Αδειάζουμε τη γέμιση, απλώνοντας τη σε λεπτή στρώση. Καλύπτουμε με το δεύτερο φύλλο ελαφρώς σουρωμένο με πτυχές.
  • Γυρίζουμε σε κόθρο τις ενώσεις των δύο φύλλων. Αλείφουμε ελαφρά την επιφάνεια τις πτυχές με λίγο λάδι.
  • Ψήνουμε το πρασομπούρεκο για περίπου 1 ώρα σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς στον αέρα μέχρι να ροδίσει καλά.
  • Σερβίρουμε με ντιπ με μανούρι και πελτέ ντομάτας.


Πηγή - sidagi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου