ΜΕΝΟΥ

Pages

Σουτζουκάκια σμυρναίικα


Μία Κλασική συνταγή στο πιάτο σας.


Συνταγή : Εφη Γιαλούση
Προετοιμασία : 20΄
Μαγείρεμα : 30΄







~ ~ ~ ~ ~ Υλικά ~ ~ ~ ~ ~
Για 6 άτομα
  • 1 κιλό κιμά (1/2 κιλό μοσχαρίσιο και 1/2 κιλό χοιρινό)
  • 4 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
  • 1/2 κιλό ψωμί μπαγιάτικο χωρίς την κόρα
  • 1 κουτ. γλυκού κύμινο σε σκόνη
  • 1 ποτήρι Μαυροδάφνη
  • αλάτι, πιπέρι
  • 5 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
Για τη σάλτσα
  • 8 ντομάτες ώριμες τριμμένες
  • 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 1 κουτ. σούπας ζάχαρη
  • 1 πιπερίτσα καυτερή
  • 1/2 ποτήρι Μαυροδάφνη
  • 1 φλιτζάνι ελιές πράσινες τσακιστές χωρίς το κουκούτσι
  • 1/2 κουτ. γλυκού κύμινο άγριο (σπόρους)
  • αλάτι

~ ~ ~ ~ ~ Eκτέλεση ~ ~ ~ ~ ~
  • Μουσκεύουμε καλά το ψωμί σε μπολ με το κρασί. 
  • Βάζουμε σε άλλο μπολ τον κιμά, προσθέτουμε το ψωμί καλά στυμμένο και ζυμώνουμε καλά. 
  • Προσθέτουμε το σκόρδο, το κύμινο, αλάτι και πιπέρι, λίγο ελαιόλαδο και συνεχίζουμε να ζυμώνουμε καλά το μείγμα μέχρι να δέσουν μεταξύ τους όλα τα υλικά. 
  • Αφήνουμε τον κιμά να ξεκουραστεί για λίγη ώρα στο ψυγείο και ετοιμάζουμε τη σάλτσα
  • Βάζουμε όλα τα υλικά της εκτός από τις ελιές σε μεγάλη κατσαρόλα, ανακατεύουμε καλά με ξύλινη κουτάλα και την αφήνουμε να σιγοβράσει σε χαμηλή φωτιά. 
  • Μέχρι να δέσει η σάλτσα, πλάθουμε τα σουτζουκάκια δίνοντάς τους στενόμακρο σχήμα (υπολογίζοντας να είναι το μήκος τους περίπου 8 εκατοστά). 
  • Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μεγάλο τηγάνι. Τηγανίζουμε τα σουτζουκάκια ελαφρώς από όλες τις πλευρές. 
  • Τα αφαιρούμε με τρυπητή κουτάλα και τα τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί για να στραγγίξουν. 
  • Μόλις είναι έτοιμη η σάλτσα, βάζουμε με προσοχή ένα ένα τα σουτζουκάκια με σειρά στη βάση της κατσαρόλας. 
  • Σιγοβράζουμε μαζί με τη σάλτσα ντομάτας για 15 λεπτά περίπου, προσθέτοντας πριν από το τέλος τις ελιές κομμένες σε φετάκια. 
  • Τα σερβίρουμε ζεστά, συνοδεύοντας με ρύζι ή πατάτες τηγανητές.

Tips : 
  • Οσο περισσότερο ζυμώνουμε τον κιμά τόσο πιο αφράτα θα γίνουν τα σουτζουκάκια. 
  • Για να γίνει το φαγητό πιο ελαφρύ, μπορούμε, αντί να τηγανίσουμε τα σουτζουκάκια, να τα ψήσουμε απευθείας με τη σάλτσα τους στον φούρνο για 20-25 λεπτά περίπου.

Πηγή - cookbook.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου