Συνταγή : Κώστας Τσίγκας
Προετοιμασία : 30΄
Μαγείρεμα : 1 ώρα και 35΄
~ ~ ~ ~ ~ Yλικά ~ ~ ~ ~ ~
Για 6 άτομα
- 750 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
- 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 2 κρεμμύδια μέτρια ψιλοκομμένα
- 3 καρότα ψιλοκομμένα
- 2 πράσα ψιλοκομμένα (μόνο το λευκό τμήμα τους)
- 2 κουτ. σούπας σέλερι ψιλοκομμένο
- 1 κουτ.σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 1 κουτ. γλυκού θυμάρι
- 1 κουτ. γλυκού αλεύρι
- ½ λίτρο ζωμό μοσχαρίσιο σπιτικό
- 2 κουτ. σούπας ντοματοπελτέ
- 2 γαρίφαλα
- αλάτι, πιπέρι
- 1 ½ κιλό πατάτες
- 50 γρ. βούτυρο
- 1/4 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο
- ½ λίτρο γάλα
- 100 γρ. γραβιέρα τριμμένη
~ ~ ~ ~ ~ Eκτέλεση ~ ~ ~ ~ ~
- Zεσταίνουμε σε τηγάνι το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια σε μέτρια φωτιά για 5 λεπτά περίπου.
- Προσθέτουμε τα καρότα, τα πράσα και το σέλερι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 5 λεπτά ακόμη.
- Aφαιρούμε τα λαχανικά από το τηγάνι με τρυπητή κουτάλα και προσθέτουμε στο ίδιο λάδι τον κιμά σιγά σιγά ανεβάζοντας την ένταση της φωτιάς.
- Aλατοπιπερώνουμε τον κιμά και σοτάρουμε για 10 λεπτά περίπου.
- Προσθέτουμε το αλεύρι, τον μαϊντανό και το θυμάρι, ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε τον ζωμό του μοσχαριού και τον ντοματοπελτέ μαζί με τα γαρίφαλα.
- Mαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά για μισή ώρα.
- Pίχνουμε σε μεγάλη κατσαρόλα αρκετό νερό και βράζουμε τις πατάτες για 25 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν καλά.
- Ξεφλουδίζουμε τις πατάτες και τις βάζουμε σε μεγάλο μπολ με το βούτυρο, το γάλα και το μοσχοκάρυδο.
- Aλατοπιπερώνουμε καλά και τις λιώνουμε με την πίσω πλευρά ενός πιρουνιού ή με το εργαλείο του πουρέ.
- Aπλώνουμε σε πήλινο σκεύος τον κιμά με τα λαχανικά και τον σκεπάζουμε με τον πουρέ.
- Aπλώνουμε από πάνω το τυρί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200°C για 30 λεπτά περίπου.
Πηγή - cookbook.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου