Τα αγαπημένα μας μακαρόνια με κιμά τώρα και στον φούρνο!
Συνταγή : Sidagi.gr
Μερίδες :
Απαιτούμενος Χρόνος : 20 λεπτά
Βαθμός Δυσκολίας : Εύκολη.
Υλικά
- Σπιτικός Ζωμός Λαχανικών knorr
- 350 γρ. κοφτό μακαρονάκι, μέτριο
Για τον κιμά
- 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 1 σκελίδα σκόρδου, λιωμένη
- 1 κουταλάκι πελτές ντομάτας
- 400 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος, κατά προτίμηση από σπάλα
- 2 μεγάλες, ώριμες ντομάτες, τριμμένες στον τρίφτη
- αλάτι και πιπέρι
- 1 κοφτό κουταλάκι καστανή ζάχαρη
- 1/2 φλιτζάνι ψιλοκομμένα φύλλα μαϊντανού
- 1 φλιτζάνι χονδροτριμμένο κασέρι
- 1/2 φλιτζάνι χονδροτριμμένη γραβιέρα
Εκτέλεση
- Σε μια κατσαρόλα βάζουμε να βράσει μπόλικο νερό μαζί με τον ζωμό λαχανικών.
- Ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί στο καυτό νερό και, όταν αυτό κοχλάσει ρίχνουμε το κοφτό μακαρονάκι και ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα για να μην κολλήσει στον πάτο της κατσαρόλας.
- Το αφήνουμε να βράσει μέσα στο ζωμό, για όσο χρόνο αναγράφεται στη συσκευασία του ζυμαρικού.
- Τα στραγγίζουμε και κρατάμε κατά μέρος το ζωμό.
Για τον κιμά
- Σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι μαζί με λίγο αλάτι, για 2 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτουμε το σκόρδο και τον πελτέ και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 1 - 2 λεπτά, ανακατεύοντας με μια ξύλινη κουτάλα.
- Προσθέτουμε τον κιμά και δυναμώνουμε τη φωτιά. Τον ανακατεύουμε με την κουτάλα μέχρι να κομματιαστεί καλά και τον σοτάρουμε για 5 - 6 λεπτά, μέχρι να ροδίσει καλά και παντού. Σβήνουμε με τις τριμμένες ντομάτες και προσθέτουμε 2 κουτάλες από το ζωμό που βράσαμε το κοφτό μακαρονάκι. Αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε τη ζάχαρη.
- Μόλις το υγρό πάρει μια βράση, χαμηλώνουμε αρκετά τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να σωθούν τα περισσότερα υγρά και ο κιμάς να μείνει με το λάδι του. Αν στεγνώσει πιο γρήγορα, μπορούμε να προσθέσουμε άλλη 1 κουτάλα από το ζωμό. Περίπου 3 λεπτά πριν αποσύρουμε από τη φωτιά ρίχνουμε το μαϊντανό και ανακατεύουμε.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C. Αδειάζουμε το κοφτό μακαρονάκι σε ένα μέτριο, σχετικά βαθύ πυρίμαχο ταψί, το περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και ανακατεύουμε καλά.
- Πασπαλίζουμε με τη μισή ποσότητα των τυριών, από πάνω απλώνουμε με ένα κουτάλι το μείγμα του κιμά, ισιώνουμε την επιφάνεια και πασπαλίζουμε με τα υπόλοιπα τριμμένα τυριά.
- Βάζουμε το ταψί στο φούρνο και το ψήνουμε για 20 - 25 λεπτά, μέχρι τα τυριά να λιώσουν και να ροδίσουν απαλά. Σερβίρουμε το φαγητό ζεστό.
Πηγή - sidagi.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου