Συνταγή : Εφη Γιαλούση
Μερίδες : για 8 άτομα
Απαιτούμενος Χρόνος : Προετοιμασία 25 λεπτά, μαγείρεμα 75 λεπτά
Βαθμός Δυσκολίας : Εύκολη.
Υλικά
- 800 γρ. κοτόπουλο φιλέτο (από στήθος και μπούτι)
- 4 κρεμμύδια ξερά μεγάλα ψιλοκομμένα
- 1½ λίτρο νερό
- 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 1 δαφνόφυλλο
- 1 καρότο μεγάλο, τριμμένο
- 2 κλωνάρια σέλινο χοντρά, ψιλοκομμένα
- 2 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 1 φλιτζάνι κασέρι τριμμένο
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
- 4 φύλλα χωριάτικα
- ελαιόλαδο για το άλειμμα των φύλλων
Για την κρέμα
- 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 4 κουτ. σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 2 φλιτζάνια ζωμό κοτόπουλου
- 1 λεμόνι (τον χυμό και το ξύσμα)
- 1 κεσεδάκι γιαούρτι στραγγιστό
- 3 αβγά, ελαφρώς χτυπημένα
Eκτέλεση
- Σοτάρουμε σε κατσαρόλα τα κρεμμύδια μαζί με 3 κουταλιές ελαιόλαδο ανακατεύοντας σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαραθούν και να γλασαριστούν καλά, αλλάζοντας λίγο χρώμα.
- Ρίχνουμε το νερό και προσθέτουμε το κοτόπουλο, λίγο πιπέρι και τη δάφνη. Βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
- Σουρώνουμε τον ζωμό και τον αφήνουμε στην άκρη. Αφήνουμε το κοτόπουλο να κρυώσει και το κομματιάζουμε με τα χέρια σε μικρές ίνες.
- Ζεσταίνουμε σε μέτρια κατσαρόλα τις 3 κουταλιές ελαιόλαδο σε χαμηλή φωτιά, ρίχνουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε με το σύρμα για 3 - 4 λεπτά, μέχρι να πάρει ανοιχτό καστανό χρώμα.
- Προσθέτουμε 2 φλιτζάνια από τον ζωμό του κοτόπουλου, το λεμόνι και το ξύσμα ανακατεύοντας διαρκώς με το σύρμα, μέχρι να πήξει το μείγμα.
- Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτουμε το γιαούρτι, τα αβγά, αλάτι και πιπέρι.
- Ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε στη κρέμα το κομματιασμένο κοτόπουλο, τα τριμμένα καρότα, το σέλερι, τον μαϊντανό, το κασέρι και αλατοπίπερο. Ανακατεύουμε.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
- Λαδώνουμε ελαφρώς ένα μέτριο ορθογώνιο ταψί και στρώνουμε 2 από τα φύλλα, αλειμμένα ένα ένα με λίγο λάδι, φροντίζοντας οι άκρες να εξέχουν από το ταψί.
- Αδειάζουμε το μείγμα της γέμισης και σκεπάζουμε με τα άλλα 2 φύλλα, λαδωμένα ανάμεσα.
- Κόβουμε τις άκρες των φύλλων που εξέχουν και γυρίζουμε προς τα μέσα, για να σφραγίσουμε τη γέμιση.
- Περιχύνουμε την επιφάνεια με 1 φλιτζάνι από τον υπόλοιπο ζωμό.
- Χαράζουμε την πίτα σε μεγάλα τετράγωνα κομμάτια και την ψήνουμε για 45 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσει η επιφάνειά της.
Πηγή - cookbook.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου