ΜΕΝΟΥ

Pages

Καλαμαράκια τηγανητά με ντομάτα και ελιές

 
¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤

Συνταγή : Γαστρονόμος
Μερίδες : Για 4 άτομα.
Απαιτούμενος Χρόνος : Προετοιμασία 15΄, Αναμονή 15΄, Μαγείρεμα 15΄.
Βαθμός Δυσκολίας : ✬✬✬

Τηγανίζουμε καλαμαράκια, χωρίς αλεύρι, και, αφού ροδίσουν, τα «γλυκαίνουμε» προσθέτοντας ντομάτα και μαγειρεύοντας για ολίγα ακόμη λεπτά.

Υλικά
  • 1 πακέτο ολόκληρα κατεψυγμένα καλαμαράκια, ξεπαγωμένα (οι συσκευασίες είναι περίπου του 1 κιλού)
  • περίπου 60 ml ελαιόλαδο
  • 2 ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  • 1 κουτ. σούπας ζάχαρη
  • 4 μέτριες ντομάτες, ξεσποριασμένες και ψιλοκομμένες (ή 1 κονσέρβα ολόκληρα ντοματάκια, ψιλοκομμένα)
  • περίπου 20 ελιές Καλαμών, χωρίς τα κουκούτσια (ή άλλες μαύρες ελιές ή 2 - 3 κουτ. σούπας έτοιμες ροδέλες ελιάς)
  • 3 κουτ. σούπας φρέσκα φύλλα βασιλικού, χοντροκομμένα
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση
  • Χωρίζουμε τα πλοκάμια από τον κορμό των καλαμαριών, τον οποίο στη συνέχεια κόβουμε σε 2 - 3 ροδέλες. Τα βάζουμε (πλοκάμια και ροδέλες) σε ένα σουρωτήρι, τα πλένουμε καλά, τα αφήνουμε να στραγγίξουν, τα αλατίζουμε και τα βάζουμε στο ψυγείο για 15 λεπτά.
  • Σε μια ευρύχωρη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και, μόλις κάψει καλά, ρίχνουμε τα κρεμμύδια και τα καλαμαράκια (ροδέλες και πλοκάμια). Σοτάρουμε για 2 λεπτά, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα, ρίχνουμε τη ζάχαρη, ανακατεύουμε ξανά και συνεχίζουμε το τηγάνισμα, για περίπου 3 - 4 λεπτά, μέχρι να καραμελώσουν ελαφρά και να ροδίσουν.
  • Ρίχνουμε τις ντομάτες, τις ελιές και τα φύλλα βασιλικού, ανακατεύουμε μερικές φορές γρήγορα, πάντα σε δυνατή φωτιά, για περίπου 3 λεπτά και αποσύρουμε. Τρίβουμε μπόλικο πιπέρι, μοιράζουμε το φαγητό σε πιάτα και σερβίρουμε αμέσως συνοδεύοντας με ρύζι ή με κάποιο λαχανικό στον ατμό.

Συμβουλή
  • Αν δεν μας αρέσουν οι ελιές, τις αντικαθιστούμε με 2 κουτ. σούπας κάππαρη, καλά ξεπλυμένη και στραγγισμένη.

Στο ποτήρι
  • Τα τηγανητά καλαμαράκια θέλουν ένα κρασάκι να ισορροπήσει τη λιπαρότητα του τηγανιού. Μια Ρετσίνα νέας εποχής ή μια τραγανή με οξύτητα Σαντορίνη.

Πηγή - γαστρονόμος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου