Μια συνταγή από την πρώτη εγκυκλοπαίδεια «Καθημερινών Γεύσεων» - τα «Νηστήσιμα»- που θα σας ενθουσιάσει.
Συνταγή : Ευη Βουτσινά
Μερίδες : για 4 άτομα
Απαιτούμενος Χρόνος : προετοιμασία 20 λεπτά, μαγείρεμα 1 ώρα περίπου.
Βαθμός Δυσκολίας : Μέτρια.
Υλικά
- 1 χταπόδι περίπου 1 κιλό
- 1 κιλό ξερά κρεμμύδια, σε φέτες
- 3 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες
- 1/2 φλιτζ. τσαγιού λάδι
- 1 κρασοπότηρο λευκό, ξηρό κρασί
- 1 ποτήρι πολτός ντομάτας
- 1 ξυλάκι κανέλα
- 3 - 4 γαρίφαλα
- μπόλικο μαύρο πιπέρι
- 1/2 κιλό μακαρόνια
Εκτέλεση
- Καθαρίζουμε το χταπόδι αφαιρώντας το στόμα που βρίσκεται στη συμβολή των πλοκαμιών, καθώς και το περιεχόμενο της σακούλας.
- Το πλένουμε πάρα πολύ καλά και το κόβουμε σε μεσαίου μεγέθους κομμάτια.
- Το βάζουμε στην κατσαρόλα μαζί με τα κρεμμύδια και τα σκόρδα, σκεπάζουμε και μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά.
- Όλα τα υλικά θα αφήσουν τα υγρά τους, το χταπόδι το κόκκινο ζουμί του και στη συνέχεια θα εξατμιστούν.
- Όταν στεγνώσουν, ρίχνουμε το λάδι και τα τσιγαρίζουμε λίγο. Τα σβήνουμε με το κρασί.
- Όταν εξατμιστεί, προσθέτουμε την ντομάτα, την κανέλα, τα γαρίφαλα και μπόλικο πιπέρι.
- Αφήνουμε το φαγητό να βράσει και να μαλακώσει εντελώς το χταπόδι και να γίνει πηχτή η σάλτσα.
- Βράζουμε χωριστά τα μακαρόνια, τα στραγγίζουμε και τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα με το χταπόδι και τη σάλτσα. Ανακατεύουμε και σερβίρουμε.
Πηγή - γαστρονόμος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου