menu22

Γαλατόπιτα με ανανά σαν τάρτα

Γαλατόπιτα ελαφρώς πειραγμένη, με την προσθήκη γάλακτος καρύδας στο μείγμα, ζύμη σφολιάτας στη βάση και φέτες ανανά στην επιφάνειά της.









Συνταγή : Ιωάννα Σταμούλου.
Μερίδες : Για ένα ταψάκι 25x35εκ.
Απαιτούμενος Χρόνος :  
Βαθμός Δυσκολίας : Μέτρια.


Υλικά
  • 1 φύλλο σφολιάτας

Για τη γέμιση
  • 700ml γάλα αγελαδινό ή κατσικίσιο
  • 300ml γάλα καρύδας
  • 1 κουτ. σούπας βούτυρο αγελαδινό
  • ½ φλιτζάνι σιμιγδάλι ψιλό
  • ¼ φλιτζάνι σιμιγδάλι χονδρό
  • ½ φλιτζάνι ζάχαρη
  • 2 αβγά
  • 1 λεμόνι ξύσμα και χυμός
  • 1 καψουλάκι βανιλίνη

Για την επιφάνεια
  • 1 κονσέρβα ανανά σε φέτες καλά στραγγισμένη
  • ζάχαρη καστανή


Εκτέλεση
  • Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC κι ετοιμάζετε την κρέμα. Ρίχνετε σε μια κατσαρόλα τα δυο γάλατα με λίγη από τη ζάχαρη. Τη βάζετε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά κι ανακατεύετε σε ένα φλιτζάνι τα δυο σιμιγδάλια.
  • Μόλις αρχίσει να βράζει το γάλα, ρίχνετε από πάνω το σιμιγδάλι σαν βροχή ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη κουτάλα. Όταν αρχίσει να πήζει η κρέμα, αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
  • Χτυπάτε τα αβγά με την υπόλοιπη ζάχαρη, το ξύσμα, το χυμό λεμονιού και τη βανίλια και τα ρίχνετε στην κρέμα. Ξαναβάζετε την κατσαρόλα στη φωτιά. Ανακατεύετε και αφού πάρει βράση η κρέμα τραβάτε την κατσαρόλα από τη φωτιά, ρίχνετε το βούτυρο κι αφήνετε την κρέμα να κρυώσει λίγο.
  • Στρώνετε τη ζύμη της σφολιάτας στο ταψί σας, καλύπτοντας τον πυθμένα και τα πλαϊνά του. Ρίχνετε μέσα την κρέμα, μοιράζετε από πάνω τις φέτες του ανανά και φέρνετε τη ζύμη που περισσεύει πάνω από την κρέμα.
  • Πασπαλίζετε την επιφάνεια του γλυκού με ζάχαρη και ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για 45-50 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδοκοκκινίσει.
  • Ξεφουρνίζετε και αφήνετε να κρυώσει το γλυκό. Το σερβίρετε κρύο κόβοντας κομμάτια.

Πηγή - Sweetly

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου