¤ ¤
¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤
Συνταγή : Umami
Μερίδες : Για 4-5 άτομα.
Απαιτούμενος Χρόνος : ??
Βαθμός Δυσκολίας : ✬✬✬✬✬
Υλικά
- 1.200 γρ. κοτόπουλο περίπου, σε μέτρια κομμάτια γιά σχάρα
- αλάτι, πιπέρι, ελαιόλαδο
Για την bbq σάλτσα μουστάρδας
- 1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 1/2 φλ.τσ. μουστάρδα Ντιζόν
- 1/2 φλ.τσ. ζάχαρη καστανή
- 1/2 φλ.τσ. μηλόξιδο
- 1 κ.σ. μουστάρδα σε σκόνη
- 1/3 κ.γ. πιπέρι καγιέν ή καυτερή πάπρικα
- φύλλο δάφνης
- 4 κ.σ. ελαιόλαδο
- αλάτι
Εκτέλεση
- Πλένουμε, στεγνώνουμε και αλατοπιπερώνουμε ελαφρά τα κομμάτια του κοτόπουλου, που πρέπει να είναι σχεδόν ισομεγέθη και με την πέτσα τους.
- Τ' αφήνουμε να σταθούν εκτός ψυγείου για 30΄.
Για να φτιάξουμε τη σάλτσα
- Ζεσταίνουμε σε αντικολλητικό τηγάνι το ελαιόλαδο και σοτάρουμε σε χαμηλή φωτιά το κρεμμύδι, ανακατεύοντας διαρκώς, μέχρι να μαλακώσει, χωρίς να πάρει χρώμα.
- Ρίχνουμε το ξύδι, αφήνουμε 1' και προσθέτουμε όλα τα άλλα υλικά της σάλτσας.
- Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε να σιγοβράσει η σάλτσα για 30΄, ανακατεύοντας μερικές φορές.
- Χωρίζουμε ένα μέρος για το σερβίρισμα και χρησιμοποιούμε την υπόλοιπη για το άλειμμα.
Για ψήσιμο στο γκριλ
- Λαδώνουμε καλά τα κομμάτια του κοτόπουλου.
- Αν ψήσουμε το κοτόπουλο στο γκριλ του φούρνου, το τοποθετούμε 12-15 εκ. κάτω από το γκριλ και το ψήνουμε στους 250ο μέχρι ν' αρχίσει να ροδίζει απ' όλες τις πλευρές, περίπου 6'-7' από κάθε πλευρά.
- Τότε αλείφουμε την επάνω πλευρά με τη σάλτσα, το σκεπάζουμε με λαδωμένο αλουμινόχαρτο και κατεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 200ο.
- Μετά από 10' το γυρίζουμε και αλείφουμε την άλλη πλευρά, ακολουθώντας την ίδια διαδικασία.
- Επαναλαμβάνουμε το άλειμμα άλλη μία φορά σε κάθε πλευρά, αφήνοντας πάντα 7'-10' να ψηθεί.
- Στο τέλος, αλείφουμε μία τελευταία φορά και αφήνουμε ξεσκέπαστα τα κομμάτια, να πάρουν χρώμα, 2'-3'.
Για ψήσιμο στα κάρβουνα
- Για το ψήσιμο στα κάρβουνα ισχύει η ίδια διαδικασία, χωρίς το σκέπασμα. Η σχάρα πρέπει να είναι σε αρκετή απόσταση και η φωτιά χαμηλή.
- Το σταδιακό άλειμμα βοηθάει να μην "τρέξει" η μαρινάδα και ν' απορροφάται κάθε φορά από το κρέας.
- Αν τα κομμάτια του κοτόπουλου είναι μεγαλύτερα, θα επαναλάβουμε το άλειμμα περισσότερες φορές, αφήνοντας πάντα διαστήματα τουλάχιστον 7'-10΄ενδιαμέσως, οπότε αυξάνεται και ο χρόνος ψησίματος.
Πηγή - αθηνόραμαUmami.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου