ΜΕΝΟΥ

Pages

Κοτόπουλο στη σχάρα με BBQ σάλτσα μουστάρδας

 
¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤

Συνταγή : Umami
Μερίδες : Για 4-5 άτομα.
Απαιτούμενος Χρόνος : ??
Βαθμός Δυσκολίας : ✬✬✬


Υλικά

  • 1.200 γρ. κοτόπουλο περίπου, σε μέτρια κομμάτια γιά σχάρα
  • αλάτι, πιπέρι, ελαιόλαδο

Για την bbq σάλτσα μουστάρδας

  • 1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1/2 φλ.τσ. μουστάρδα Ντιζόν
  • 1/2 φλ.τσ. ζάχαρη καστανή
  • 1/2 φλ.τσ. μηλόξιδο
  • 1 κ.σ. μουστάρδα σε σκόνη
  • 1/3 κ.γ. πιπέρι καγιέν ή καυτερή πάπρικα
  • φύλλο δάφνης
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • αλάτι

Εκτέλεση

  • Πλένουμε, στεγνώνουμε και αλατοπιπερώνουμε ελαφρά τα κομμάτια του κοτόπουλου, που πρέπει να είναι σχεδόν ισομεγέθη και με την πέτσα τους.
  • Τ' αφήνουμε να σταθούν εκτός ψυγείου για 30΄.

Για να φτιάξουμε τη σάλτσα

  • Ζεσταίνουμε σε αντικολλητικό τηγάνι το ελαιόλαδο και σοτάρουμε σε χαμηλή φωτιά το κρεμμύδι, ανακατεύοντας διαρκώς, μέχρι να μαλακώσει, χωρίς να πάρει χρώμα.
  • Ρίχνουμε το ξύδι, αφήνουμε 1' και προσθέτουμε όλα τα άλλα υλικά της σάλτσας.
  • Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε να σιγοβράσει η σάλτσα για 30΄, ανακατεύοντας μερικές φορές.
  • Χωρίζουμε ένα μέρος για το σερβίρισμα και χρησιμοποιούμε την υπόλοιπη για το άλειμμα.
 
Για ψήσιμο στο γκριλ
  • Λαδώνουμε καλά τα κομμάτια του κοτόπουλου.
  • Αν ψήσουμε το κοτόπουλο στο γκριλ του φούρνου, το τοποθετούμε 12-15 εκ. κάτω από το γκριλ και το ψήνουμε στους 250ο μέχρι ν' αρχίσει να ροδίζει απ' όλες τις πλευρές, περίπου 6'-7' από κάθε πλευρά.
  • Τότε αλείφουμε την επάνω πλευρά με τη σάλτσα, το σκεπάζουμε με λαδωμένο αλουμινόχαρτο και κατεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 200ο.
  • Μετά από 10' το γυρίζουμε και αλείφουμε την άλλη πλευρά, ακολουθώντας την ίδια διαδικασία.
  • Επαναλαμβάνουμε το άλειμμα άλλη μία φορά σε κάθε πλευρά, αφήνοντας πάντα 7'-10' να ψηθεί.
  • Στο τέλος, αλείφουμε μία τελευταία φορά και αφήνουμε ξεσκέπαστα τα κομμάτια, να πάρουν χρώμα, 2'-3'.

Για ψήσιμο στα κάρβουνα
  • Για το ψήσιμο στα κάρβουνα ισχύει η ίδια διαδικασία, χωρίς το σκέπασμα. Η σχάρα πρέπει να είναι σε αρκετή απόσταση και η φωτιά χαμηλή.
  • Το σταδιακό άλειμμα βοηθάει να μην "τρέξει" η μαρινάδα και ν' απορροφάται κάθε φορά από το κρέας.
  • Αν τα κομμάτια του κοτόπουλου είναι μεγαλύτερα, θα επαναλάβουμε το άλειμμα περισσότερες φορές, αφήνοντας πάντα διαστήματα τουλάχιστον 7'-10΄ενδιαμέσως, οπότε αυξάνεται και ο χρόνος ψησίματος.

Πηγή - αθηνόραμαUmami.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου