ΜΕΝΟΥ

Pages

Σοκολατένιο κέϊκ στο τηγάνι

Από τον Nomad Chef Ανδρέα Λαγό










~ ~ ~ ~ ~ Υλικά ~ ~ ~ ~ ~
Για 6-8 άτομα
  • 200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 120 γρ. ζάχαρη καστανή
  • 2 κ.γ. μαγειρική σόδα
  • Αλάτι
  • 120 γρ. μαργαρίνη Βιτάμ
  • 100 γρ. ηλιέλαιο
  • 3 κ.σ. κακάο
  • 160 γρ. νερό
  • 100 γρ. ξινόγαλο
  • 2 αβγά
  • 1 βανιλίνη
  • 50 γρ. μαλακές καραμέλες βουτύρου
  • Για τη σάλτσα κακάο
  • 100 γρ. μαργαρίνη Βιτάμ
  • 2 κ.σ. κακάο
  • 6 κ.σ. γάλα
  • 80 γρ. φιστίκια αράπικα
  • 150 γρ. ζάχαρη άχνη

Για το σερβίρισμα
  • 500 γρ. παγωτό βανίλια (προαιρετικά)



~ ~ ~ ~ ~ Εκτέλεση ~ ~ ~ ~ ~
Για το κέικ
  • Σε ένα τηγάνι 25εκ. βάζουμε το νερό, το ηλιέλαιο, τη μαργαρίνη, το κακάο ανακατεύουμε και τα αφήνουμε να ζεσταθούν, όχι να βράσουν. 
  • Κατεβάζουμε από τη φωτιά πριν λιώσει τελείως η μαργαρίνη και ρίχνουμε τη ζάχαρη. Προσθέτουμε το ξινόγαλο, το αλεύρι, τη βανιλίνη και το μπέικιν πάουντερ. 
  • Ανακατεύουμε και ρίχνουμε τα αβγά και λίγο αλάτι. 
  • Κόβουμε τις καραμέλες γάλακτος και τις προσθέτουμε στο μείγμα. 
  • Ανακατεύουμε καλά με τη βοήθεια μιας σπάτουλας, μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
  • Μεταφέρουμε το τηγάνι σε προθερμασμένο φούρνο, στους 170 βαθμούς και ψήνουμε για 15 λεπτά, περίπου, μέχρι να φουσκώσει. 
  • Είναι έτοιμο όταν τοποθετήσουμε στο κέικ μια οδοντογλυφίδα, η οποία όταν τη βγάλουμε, να μην είναι εντελώς στεγνή.
  • Βγάζουμε από το φούρνο και το αφήνουμε πάνω σε μια σχάρα να κρυώσει.

Για την σάλτσα κακάο
  • Λιώνουμε τη μαργαρίνη μέσα σε μια μικρή κατσαρόλα. Προσθέτουμε το κακάο και ανακατεύουμε με μια πλαστική σπάτουλα, μέχρι να ενωθούν καλά τα υλικά.
  • Κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το γάλα, τη ζάχαρη άχνη και χοντροκομμένα φιστίκια (κρατάμε λίγα για το σερβίρισμα) 
  • Ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να σιγουρευτούμε ότι δεν έχει μείνει κανένα κομματάκι από τη ζάχαρη.
  • Περιχύνουμε με την σάλτσα κακάο το κέικ.
  • Στην αρχή θα είναι λίγο υγρό αλλά όσο παγώνει σταθεροποιείται.
  • Για το σερβίρισμα προσθέτουμε από πάνω μπόλικο παγωτό βανίλια, περιχύνουμε με λίγη σάλτσα ακόμα και έξτρα φιστίκια. Το σερβίρουμε με κουτάλι.

Ημέρα προβολής 3/2/2014. Πατήστε εδώ για να δείτε την εκπομπή.

Πηγή - Chef On Air

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου