ΜΕΝΟΥ

Pages

Γαρίδες με κριθαράκι


¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤

Συνταγή : Ιωάννα Σταμούλου
Μερίδες : Για 4 άτομα.
Απαιτούμενος Χρόνος : ??
Βαθμός Δυσκολίας : ✬✬


Μια από τις μεγάλες χαρές της Σαρακοστής για όσους νηστεύουν είναι η συχνή κατανάλωση θαλασσινών σε αντικατάσταση των κρεατικών. Οι γαρίδες για παράδειγμα μαγειρεύονται εξαιρετικά με το κριθαράκι και είναι ένα φαγητό που φτιάχνεται σχετικά γρήγορα. Μόνο το καθάρισμα της γαρίδας θα σας καθυστερήσει λίγο. Κατά τα άλλα είναι ένα πανεύκολο και πολύ πολύ γευστικό φαγητό που άμα το πείτε και κριθαρότο με γαρίδες θα κερδίσετε τις εντυπώσεις.


Συστατικά
  • 25 γαρίδες μέτριες
  • 1 κρεμμύδι μεγάλο, τριμμένο στον τρίφτη
  • 2 σκελίδες σκόρδο λιωμένο
  • 100ml ελαιόλαδο
  • 500γρ. κριθαράκι μέτριο
  • 150ml κρασί λευκό, ξηρό
  • 400γρ. ντομάτα στον τρίφτη
  • 1 ματσάκι βασιλικό ή μαϊντανό αν προτιμάτε
  • 100γρ. φέτα τρίμμα (προαιρετικά)
  • αλάτι, πιπέρι


Τρόπος παρασκευής
  • Καθαρίζετε τις γαρίδες από το κέλυφος και το κεφάλι αφήνοντας μόνο την ουρά. Κρατάτε κελύφη και κεφάλια σε μια λεκανίτσα και αφαιρείτε από τις γαρίδες το εντεράκι της πλάτης τους. Τις φυλάτε ξεχωριστά.
  • Σε μια πλατιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνετε καλά λίγο από το ελαιόλαδο. Ρίχνετε μέσα τα κεφάλια και τα κελύφη από τις γαρίδες σοτάροντας καλά για να αφήσουν όλη τη γεύση τους στο λάδι. Προσθέτετε 1 λίτρο νερό και βράζετε για 20 λεπτά. Σουρώνετε και κρατάτε τον ζωμό στην άκρη.
  • Αφού στεγνώσετε την ίδια κατσαρόλα, σοτάρετε μέσα το κρεμμύδι με το υπόλοιπο ελαιόλαδο για 1 λεπτό και προσθέτετε το σκόρδο. Ανακατεύετε μέχρι να γυαλίσει και αμέσως μετά ρίχνετε το κριθαράκι συνεχίζοντας το ανακάτεμα μέχρι να γυαλίσει κι αυτό.
  • Σβήνετε με το κρασί και μαγειρεύετε μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ. Ρίχνετε την ντομάτα, αλατοπιπερώνετε και βράζετε για 2 λεπτά περίπου. Προσθέτετε δύο φλιτζάνια καυτό ζωμό γαρίδας. Συνεχίζετε το μαγείρεμα προσθέτοντας όσο ζωμό ακόμα χρειαστεί μέχρι να τον πιει σχεδόν όλο και να μαγειρευτεί, αλλά να κρατάει λίγο.
  • Ρίχνετε τότε τις γαρίδες και λίγο ακόμη ζωμό. Ανακατεύετε και βράζετε για 3 λεπτά περίπου, μέχρι να αλλάξουν χρώμα οι γαρίδες. Στο τέλος ανακατεύετε τη φέτα, αν θέλετε και δεν νηστεύετε καθώς και το μαϊντανό ή το βασιλικό.
  • Σερβίρετε το φαγητό σε πιάτα όσο ακόμη είναι ζουμερό και ζεστό.

* * Μη ξεχάσετε να βαθμολογήσετε την συνταγή * *


Πηγή - sweetly.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου