ΜΕΝΟΥ

Pages

Ψητή γαλοπούλα με γέμιση φιστίκι

 
¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤

Συνταγή : Γαστρονόμος
Μερίδες : Για 8 άτομα.
Απαιτούμενος Χρόνος : Προετοιμασία 20΄, Ψήσιμο 3 ώρες.
Βαθμός Δυσκολίας : ✬✬

Στην Ιταλία, την ίδια συνταγή, χρησιµοποιούν και για ψητές φραγκόκοτες αλλά και κότες.

Υλικά
Για τη γέμιση

  • 45 γρ. φιστίκια Αιγίνης, χοντροκοµµένα και καβουρδισµένα για 5 λεπτά στο τηγάνι, χωρίς λιπαρή ουσία
  • 100 γρ. προσούτο, ψιλοκοµµένο
  • 200 γρ. χοιρινός κιµάς
  • 200 γρ. κιµάς κοτόπουλου, από µπούτι
  • 1 αυγό
  • 80 ml κρέµα γάλακτος
  • 150 γρ. πουρές κάστανου (την περίοδο των εορτών βρίσκουµε συσκευασµένο στα περισσότερα σούπερ µάρκετ και στα παντοπωλεία)
  • 1/3 κουτ. γλυκού ξερό φασκόµηλο
  • 1/4 κουτ. γλυκού πιπέρι καγιέν
  • αλάτι, φρεσκοτριµµένο πιπέρι

Για τη γαλοπούλα
  • 1 γαλοπούλα βάρους 3 κιλών
  • 300 γρ. βούτυρο αγελάδος
  • 1 κρεµµύδι, χοντροκοµµένο
  • 1/3 κουτ. γλυκού ξερό φασκόµηλο
  • 1 κλωναράκι δεντρολίβανο
  • 1/2 κλωνάρι σέλερι, κοµµένο σε 2-3 κοµµάτια
  • 1 καρότο, κοµµένο σε 3-4 κοµµάτια
  • 250 ml ξηρό λευκό κρασί
  • 120 ml ξηρό κρασί Μαρσάλα ή άλλο ξηρό, γλυκό κρασί
  • 250 ml ζωµός κότας ή νερό
  • αλάτι, φρεσκοτριµµένο πιπέρι

Διαδικασία
Για τη γέµιση

  • Σε ένα βαθύ µπολ ανακατεύουµε όλα τα υλικά για τη γέµιση και τα αφήνουµε στην άκρη.

Για τη γαλοπούλα

  • Προθερµαίνουµε τον φούρνο στους 170° C (σκάλα 3 στο γκάζι) και αλατοπιπερώνουµε τη γαλοπούλα.

  • Γεµίζουµε την κοιλιά της γαλοπούλας µε τη γέµιση και ράβουµε το άνοιγµα µε σπάγκο µαγειρικής. Σταυρώνουµε τα πόδια και τα δένουµε µαζί, και διπλώνουµε τις φτερούγες πίσω στην πλάτη. 
  • Τρίβουµε την πέτσα χρησιµοποιώντας 100 γρ. από το βούτυρο. Απλώνουµε το κρεµµύδι στο κέντρο ενός µεγάλου ταψιού και βάζουµε τη γαλοπούλα µε το στήθος προς τα πάνω. 
  • Κόβουµε άλλα 100 γρ. βούτυρο σε κυβάκια και το σκορπίζουµε ολόγυρα στο ταψί, µαζί µε το φασκόµηλο, το δεντρολίβανο, το σέλερι, το καρότο και τα κρασιά. 
  • Ψήνουµε για 2½-3 ώρες, περιχύνοντας 4-5 φορές τη γαλοπούλα µε τα υγρά του ταψιού κατά τη διάρκεια του ψησίµατος. 
  • Καλύπτουµε τη γαλοπούλα µε λαδόκολλα, όταν το δέρµα της χρυσίσει έντονα.
  • Ξεφουρνίζουµε και βγάζουµε προσεκτικά τη γαλοπούλα σε ένα ξύλο κοπής. Αφαιρούµε τους σπάγκους και την αφήνουµε λίγο να «σταθεί». Σουρώνουµε τα υγρά του ταψιού σε µια µικρή κατσαρόλα. 
  • Προσθέτουµε τα υπόλοιπο βούτυρο, τον ζωµό κοτόπουλου ή νερό και αλατοπίπερο και βράζουµε σε δυνατή φωτιά για περίπου 5-6 λεπτά, µέχρι να δέσει η σάλτσα. Την αδειάζουµε σε µια σαλτσιέρα.
  • Κόβουµε τη γαλοπούλα και τη σερβίρουµε σε πιατέλα, µε τη γέµιση και τη σάλτσα.
* * Μη ξεχάσετε να βαθμολογήσετε την συνταγή * *

Πηγή - www.gastronomos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου