ΜΕΝΟΥ

Pages

Μελωμένη χοιρινή σπάλα κατσαρόλας με κάστανα και ξερά φρούτα

 
¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤

Συνταγή : Γαστρονόμος
Μερίδες : Για 6-8 άτομα.
Απαιτούμενος Χρόνος : Προετοιμασία 15΄, Αναμονή 1 ώρα, Μαγείρεμα 2 ώρες & 15΄.
Βαθμός Δυσκολίας : ✬✬✬
 
Η χοιρινή σπάλα εμπλουτίζεται με χειμωνιάτικα καλούδια και καρπούς και γίνεται ένα πιάτο πληθωρικής, σύνθετης νοστιμιάς, που μαγειρεύεται σχεδόν μόνο του, αφήνοντάς μας χρόνο για άλλες, πιο πολύπλοκες συνταγές.

Υλικά

  • 1 σπάλα χοιρινή, με το κόκαλο, 1.500-1.800 γρ. (σε ενιαίο κομμάτι)
  • 70 ml ελαιόλαδο
  • 30 ml μπράντι
  • 1 κοφτό κουτ. γλυκού τριμμένο μοσχοκάρυδο
  • 1 κοφτό κουτ. γλυκού καρδάμωμο σε σκόνη
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 2 σκελίδες σκόρδου, ολόκληρες
  • 12 ξερά κρεμμυδάκια του στιφάδου, καθαρισμένα
  • 24 ξερά δαμάσκηνα χωρίς κουκούτσια
  • 24 ξερά σύκα
  • 3 κουτ. σούπας μαύρες σταφίδες
  • 10-15 κάστανα, ψημένα και καθαρισμένα (μπορούμε να βάλουμε και έτοιμα καθαρισμένα)
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

  • Αλατίζουμε ολόγυρα τη σπάλα και την αφήνουμε εκτός ψυγείου για περίπου 1 ώρα. Σε φαρδιά και βαθιά κατσαρόλα σοτάρουμε τη σπάλα στο ελαιόλαδο για 6-7 λεπτά, μέχρι να ροδίσει όσο γίνεται από όλες τις μεριές.
  • Σβήνουμε με το ποτό, αφήνουμε για 1 λεπτό να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτουμε τα μπαχαρικά, τη δάφνη, το σκόρδο και τα κρεμμυδάκια. 
  • Προσθέτουμε ζεστό νερό (ή ζωμό, αν έχουμε) τόσο ώστε να μισοσκεπάσει το κρέας και αφήνουμε να πάρει βράση. 
  • Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε καλά την κατσαρόλα και μαγειρεύουμε για περίπου 2 ώρες, μέχρι το κρέας να μαλακώσει καλά. 
  • Περίπου 30 λεπτά πριν αποσύρουμε, ρίχνουμε στην κατσαρόλα τα ξερά φρούτα, τα κάστανα, αλάτι και πιπέρι.
  • Αφαιρούμε το κρέας και τα υπόλοιπα στερεά υλικά με τρυπητή κουτάλα και τα τακτοποιούμε σε πιατέλα. 
  • Βάζουμε τη σάλτσα να βράσει σκέτη, σε δυνατή φωτιά, για 10-15 λεπτά ή μέχρι να μειωθεί ελαφρώς και να δέσει όσο θέλουμε. Σερβίρουμε το κρέας με τη σάλτσα.
* * Μη ξεχάσετε να βαθμολογήσετε την συνταγή * *

Πηγή - www.gastronomos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου