ΜΕΝΟΥ

Pages

Λαχανόριζο με πανσέτα

 
¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤

Συνταγή : Ελένη Ψυχούλη
Μερίδες : ??
Απαιτούμενος Χρόνος : ??
Βαθμός Δυσκολίας : ✬✬

Λαχανόριζο, πρασόριζο, σπανακόριζο, τα δώρα του ελληνικού χειμώνα! Φαγητά απλά, της κάθε μέρας, που γίνονται με όλα τα λαχανικά και τα αρωματικά της εποχής, υγιεινό φαγητό περασμένο από τη σοφία της παράδοσης, που κάνει καλό στο σώμα και την ψυχή. Κάθε φορά, το μαγειρεύεις αλλιώς, με ό,τι σου βρίσκεται στο ψυγείο. Κάθε φορά και ένα διαφορετικό άρωμα, μια άλλη γεύση.

Υλικά

  • 1/4 από ένα μεγάλο λάχανο χοντροκομμένο
  • 2 πιπεριές Φλωρίνης σε ροδέλες
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 μέτριες σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 1 καρότο σε μικρά καρεδάκια
  • 1 πράσο σε ροδέλες
  • 3 κλωναράκια σέλινο ψιλοκομμένο
  • 4 φλ. του καφέ ρύζι καρολίνα ή γλασέ
  • 150 γρ. πανσέτα καπνιστή σε καρεδάκια ή μπέικον ψιλοκομμένο
  • 150 γρ. βούτυρο γάλακτος Lurpak
  • 1 μικρό ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
  • 1 μικρό ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • χυμό από 1 λεμόνι
  • 1 κ.γ. πάπρικα γλυκιά
  • αλάτι-πιπέρι

Εκτέλεση

  • Σε μια χαμηλή κατσαρόλα ή στο γουοκ, λειώνουμε το βούτυρο και σοτάρουμε την πανσέτα, το κρεμμύδι, το σκόρδο, την πιπεριά, το καρότο και το πράσο, σε μέτρια φωτιά. 
  • Δεν θέλουμε να πάρουν χρώμα αλλά να μαραθούν, να μελώσουν και να γλυκάνουν. Θέλει λίγη υπομονή αλλά αυτή η διαδικασία θα δώσει άλλη γεύση στο φαγητό μας.
  • Ρίχνουμε το λάχανο με το σέλινο και συνεχίζουμε για 1 λεπτό το σοτάρισμα.
  • Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε νερό όσο να καλύπτει ίσα-ίσα τα λαχανικά, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σκεπάζουμε με καπάκι.
  • Όταν τα λαχανικά και κυρίως το λάχανο έχου σχεδόν μαλακώσει, ρίχνουμε το ρύζι.
  • Όσο μαγειρεύεται το φαγητό, φροντίζουμε να ανακατεύουμε για να δούμε αν χρειάζεται παραπάνω νερό, που κάθε φορά θα το προσθέτουμε λίγο-λίγο.
  • Όταν μαλακώσει το ρύζι, προσθέτουμε στην κατσαρόλα τον άνηθο, τον μαϊντανό, την πάπρικα και το λεμόνι, ανακατεύουμε και κατεβάζουμε από τη φωτιά.
  • Σε θερμοκρασία δωματίου ή την επόμενη μέρα, το φαγάκι μας θα είναι ακόμη πιο νόστιμο!

* Μπορούμε μετά το σοτάρισμα, να «σβήσουμε» το φαγητό με ένα ποτηράκι λευκό κρασί και προαιρετικά, να προσθέσουμε 1 κ.γ. κόλιανδρο σε σκόνη και 1 αστεροειδή γλυκάνισο ή 1 κ.γ. κύμινο.

Το καλό φαγητό αξίζει Lurpak!
* * Μη ξεχάσετε να βαθμολογήσετε την συνταγή * *

Πηγή - www.pirouni.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου