ΜΕΝΟΥ

Pages

Πάπρικα



Η πάπρικα παράγεται από τους αποξηραμένους καρπούς της πιπεριάς τσίλι, του είδους Capsicum annuum. Κατάγεται από το κεντρικό Μεξικό και μεταφέρθηκε στην Ευρώπη και συγκεκριμένα στην Ισπανία, κατά το 16ο αιώνα. [α1]


Η πάπρικα μπορεί να κυμαίνεται από ήπια έως καυτερή, με την καψαϊκίνη να είναι υπεύθυνη για τη γεύση της. Παράγεται σε πολλές περιοχές, συμπεριλαμβανομένης της Ουγγαρίας, Σερβίας, Ισπανίας και ορισμένες περιοχές στις Ηνωμένες Πολιτείες. 

 
Στη κουζίνα
Χρησιμοποιείται κυρίως για τον αρωματισμό και τον χρωματισμό ρυζιών, βραστών και σούπες, όπως γκούλας και στην προετοιμασία των λουκάνικων, όπου ως συστατικό, αναμειγνύεται με τα κρέατα και τα άλλα μπαχαρικά. 

Η Ισπανική πάπρικα (pimentón), διατίθεται σε τρεις εκδόσεις – ήπια (pimentón dulce), μετρίως πικάντικη (pimentón agridulce) και πολύ πικάντικη (pimentón picante). Κάποιες Ισπανικές πάπρικες, συμπεριλαμβανομένης της Pimentón de la Vera, έχει μια ευδιάκριτη καπνιστή γεύση και άρωμα, καθώς ξηραίνεται δια του καπνού, χρησιμοποιώντας ξυλεία βελανιδιάς.


Στην Αμερική η Πάπρικα διατίθεται σε βαθμούς οι οποίοι κυμαίνονται ως εξής:
  • Ειδικής ποιότητας (különleges) η ηπιότερη, πολύ γλυκιά με ένα βαθύ έντονο ερυθρό χρώμα.
  • Απαλή (csípősmentes csemege) το χρώμα από ελαφρύ έως σκοτεινό ερυθρό, ήπια πάπρικα με πλούσια γεύση
  • Εξαιρετικά απαλή (csemegepaprika) παρόμοια με την απαλή, αλλά πιο πικάντικη
  • Πικάντικη εξαιρετικά απαλή (csípős csemege, pikáns) μια ακόμη πιο πικάντικη εκδοχή της απαλής
  • Ροζέ (rózsa) χλωμού ερυθρού χρώματος με δυνατό άρωμα και ήπια πικάντικη γεύση
  • Ευγενής γλυκιά (édesnemes) η συνηθέστερα εξαγόμενη πάπρικα· έντονου ερυθρού χρώματος και ελαφρώς πικάντικη
  • Ημί-γλυκια (félédes) ένα μείγμα από ήπιες και πικάντικες πάπρικες· μέτριας πικάντικης γεύσης
  • Δυνατή (erős) ανοικτού καστανού χρώματος, η πιο καυτερή πάπρικα.


Διατροφικές πληροφορίες
1 κουταλιά της σούπας (6,8 g) πάπρικας έχει το παρακάτω διατροφικό περιεχόμενο :

  • Θερμίδες: 19
  • Λίπος: 0,88 g
  • Υδατάνθρακες: 3,67 g
  • Φυτικές ίνες: 2,4 g
  • Πρωτεΐνη: 0,96 g

Είναι πλούσια σε Βιταμίνη Α & καροτενοειδή, Βιταμίνη Ε, Β6 & σίδηρο. Βοηθά στην υγιή όραση, μειώνει τις φλεγμονές, βελτιώνει τα επίπεδα χοληστερίνης, προστατεύει από κάποιες μορφές καρκίνου. [α2]


Πηγή Φωτογραφιών - www.pronews.grProtothema.grwww.iatropedia.gr, http2.mlstatic.com.
Πηγή - [α1] el.wikipedia.org, [α2] enallaktikidrasi.com   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου