ΜΕΝΟΥ

Pages

Γαλοπούλα με πάστα σκόρδου και σάλτσα μανιταριών

 
¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤

Συνταγή : Δημήτρης Σκαρμούτσος
Μερίδες : Για 12-14 άτομα.
Απαιτούμενος Χρόνος : Περίπου 405΄.
Βαθμός Δυσκολίας :


Υλικά
Για την πάστα σκόρδου

  • 6 μεγάλα κεφάλια σκόρδο, με τη φλούδα τους, κομμένα 1 εκ. από πάνω
  • 6 κ.σ. ελαιόλαδο
  • ¼ φλ. βούτυρο, ανάλατο σε θερμακρασία δωματίου
  • 2 κ.σ. φρέσκο δεντρολίβανο, ψιλοκομμένο
  • 2 κ.σ. μουστάρδα Dijon
  • ½ κ.γ. αλάτι
  • ½ κ.γ. πιπέρι μαύρο, φρεσκοτριμμένο

Για τη γαλοπούλα και τη σάλτσα

  • 1 γαλοπούλα 8-9 κιλά
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι, κομμένο
  • 2 μεγάλα κλωνάρια σέλερι, κομμένα
  • 1 μεγάλο καρότο, κομμένο
  • 2 ½ φλ. λευκό ξηρό κρασί
  • 7 φλ. ζωμό κότας
  • 900 γρ. μανιτάρια, χοντροκομμένα
  • 1/3 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Διαδικασία
Για την πάστα σκόρδου
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 C.
  • Τοποθετούμε τα σκόρδα με την κομμένη πλευρά προς τα πάνω σε ένα ταψί και τα ραντίζουμε με τις 6 κ.σ. ελαιόλαδο.
  • Σκεπάζουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 80 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα σκόρδα, αλλά να μη ροδίσουν.
  • Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και αφήνουμε τα σκόρδα στην άκρη να κρυώσουν για 45 λεπτά.
  • Πιέζουμε τις σκελίδες για να αφαιρέσουμε τη φλούδα.
  • Βάζουμε 1 φλ. σκελίδες σκόρδου στον κάδο του μπλέντερ.
  • Προσθέτουμε το βούτυρο, το δεντρολίβανο, τη μουστάρδα, το αλάτι, το πιπέρι και πολτοποιούμε, μέχρι το μείγμα να γίνει λείο.
  • Μεταφέρουμε την πάστα σε ένα μικρό μπολ.

Για τη γαλοπούλα και τη σάλτσα

  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 C και τοποθετούμε τη σχάρα του φούρνου στην πιο χαμηλή θέση.
  • Ξεπλένουμε τη γαλοπούλα εσωτερικά και εξωτερικά και τη στεγνώνουμε.
  • Ξεκινώντας από το τέλος του λαιμού, γλιστράμε το χέρι ανάμεσα στο δέρμα και στο στήθος της γαλοπούλας, ώστε να χαλαρώσει το δέρμα.
  • Τρίβουμε το ½ φλ. από την πάστα σκόρδου πάνω από το στήθος και κάτω από το δέρμα.
  • Γεμίζουμε τη γαλοπούλα στο λαιμό και στις κύριες κοιλότητες.
  • Μαζεύουμε τις φτερούγες και δένουμε τα πόδια ελαφρά για να κρατήσουμε το σχήμα.
  • Τοποθετούμε τη γαλοπούλα σε ένα μεγάλο ταψί.
  • Τρίβουμε ολόκληρη τη γαλοπούλα εξωτερικά με τα 2/3 της υπόλοιπης πάστας σκόρδου.
  • Κρατάμε την υπόλοιπη πάστα για τη σάλτσα.
  • Τοποθετούμε το κρεμμύδι, το σέλερυ, το καρότο στο ταψί γύρω από τη γαλοπούλα.
  • Σε μία κατσαρόλα μεσαίου μεγέθους βράζουμε το κρασί για 2 λεπτά.
  • Ρίχνουμε στο ταψί 1 φλ. κρασί και 1 φλ ζωμό και ψήνουμε τη γαλοπούλα για 1 ώρα.
  • Περιχύνουμε τη γαλοπούλα με 1 φλ. ζωμό, σκεπάζουμε χαλαρά το στήθος της γαλοπούλας με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε τη γαλοπούλα για 1 ώρα ακόμη.
  • Περιχύνουμε τη γαλοπούλα με 1 φλ. κρασί και 1 φλ. ζωμό, σκεπάζουμε χαλαρά το στήθος και τα μπούτια της γαλοπούλας με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε 1 ώρα ακόμη.
  • Περιχύνουμε τη γαλοπούλα με ½ φλ. ζωμό και ψήνουμε χωρίς αλουμινόχαρτο, για 1 ώρα και 10 λεπτά ακόμα, μέχρι το θερμόμετρο στα μπούτια να φτάνει στους 80 C.
  • Αφαιρούμε το ταψί με τη γαλοπούλα από το φούρνο, μεταφέρουμε τη γαλοπούλα σε πιατέλα σερβιρίσματος και την αφήνουμε στην άκρη για 30 λεπτά.
  • Με τη βοήθεια πιπέτας κουζίνας μεταφέρουμε τους χυμούς από την κοιλότητα της γαλοπούλας στο ταψί.
  • Ρίχνουμε τους χυμούς από το ταψί της γαλοπούλας σε ένα μπολ και ξύνουμε όλα τα υπολείμματα από το ταψί.
  • Με ένα κουτάλι αφαιρούμε το λίπος από τους χυμούς και κρατάμε 3 κ.σ. λίπος.
  • Σουρώνουμε τους χυμούς σε μια μεγάλη κανάτα – δοσομετρητή.
  • Προσθέτουμε στους χυμούς το υπόλοιπο ( ½ φλ.) κρασί και αρκετό ζωμό, ώστε να πάρουμε 6 φλ.
  • Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε τις 3 κ.σ. από το λίπος της γαλοπούλας, που έχουμε κρατήσει, σε μέτρια προς υψηλή φωτιά.
  • Προσθέτουμε τα μανιτάρια και τα σοτάρουμε για 18 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν και να απορροφηθούν όλα τα υγρά.
  • Προσθέτουμε και την υπόλοιπη πάστα σκόρδου και ανακατεύουμε.
  • Πασπαλίζουμε με αλεύρι και ανακατεύουμε για 2 περίπου λεπτά, μέχρι το αλεύρι να ροδίσει.
  • Προσθέτουμε σταδιακά τα 6 φλ. ζωμό και χτυπάμε με σύρμα μετά από κάθε προσθήκη.
  • Βράζουμε για 8 λεπτά, μέχρι να δέσει η σάλτσα.
  • Αλατοπιπερώνουμε και σερβίρουμε τη γαλοπούλα με τη σάλτσα.
* * Μη ξεχάσετε να βαθμολογήσετε την συνταγή * *

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου