ΜΕΝΟΥ

Pages

Χοιρινές μπριζόλες με τσίλι από την Τζαμάικα


¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤

Συνταγή : Χριστόφορος Πέσκιας
Μερίδες : Για 6 άτομα.
Απαιτούμενος Χρόνος : Προετοιμασία 15΄, Αναμονή 2 ώρες, Ψήσιμο 15΄- 20΄.
Βαθμός Δυσκολίας : ✬✬✬

Ανάψτε τα κάρβουνα και ετοιμάστε πρώτοι μια από τις λαχταριστές συνταγές του Γαστρονόμου για έθνικ μπάρμπεκιου!

Υλικά

  • 6 χοιρινές μπριζόλες λαιμού, πάχους 1,5 - 2 εκ.

Για τη μαρινάδα

  • 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, καθαρισμένο και κομμένο στη μέση
  • 1 φρέσκο κρεμμύδι, χοντροκομμένο
  • 1 μικρή πιπεριά τσίλι, ξερή (ή λιγότερο, ανάλογα με το πόσο καυτερό μάς αρέσει) ή 1/2 κουτ. γλυκού καυτερή πάπρικα
  • 40 ml σάλτσα σόγιας
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 2 κουτ. σούπας μηλόξιδο
  • 3 κουτ. σούπας φύλλα θυμαριού ή 1½ κουτ. σούπας ξερό
  • 1 κουτ. γλυκού μπαχάρι, σε σκόνη
  • 1 κουτ. γλυκού πιπέρι, φρεσκοτριμμένο
  • 1/2 κουτ. γλυκού πιπέρι καγιέν
  • 1/2 κουτ. γλυκού γαρίφαλο, σε σκόνη
  • 1/2 κουτ. γλυκού κανέλα, σε σκόνη
  • 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη αλάτι

Εκτέλεση
Μαρινάδα

  • Ρίχνουμε όλα τα υλικά στον πολυκόφτη και τα χτυπάμε για περίπου 2 λεπτά, μέχρι να πολτοποιηθούν. 
  • Σε ένα μπολ ανακατεύουμε καλά τις μπριζόλες με τη μαρινάδα μέχρι να καλυφθούν καλά, τις σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για περίπου 2 ώρες, να μαριναριστούν.

Ψήσιμο
  • Βγάζουμε τις μπριζόλες από τη μαρινάδα και, χωρίς να τις στεγνώσουμε, τις ψήνουμε στα κάρβουνα ή σε ψησταριά υγραερίου, σε δυνατή φωτιά, για περίπου 8 - 10 λεπτά από κάθε πλευρά. 
  • Η δοκιμή μας: Ψήσαμε τις μπριζόλες σε ψησταριά υγραερίου (11,8 ΚW) σε δυνατή φωτιά και σε καλά λαδωμένη σχάρα. Χρειάστηκαν 8 - 10 λεπτά μέχρι να ψηθούν από τη μία πλευρά και να ξεκολλούν εύκολα από τη σχάρα, ώστε να μπορούμε να τα γυρίσουμε. Μετριάσαμε τη φωτιά και ψήσαμε για άλλα 8 - 10 λεπτά, για να είναι καλοψημένες αλλά ζουμερές.
  • Σερβίρουμε τις μπριζόλες σε πιατέλα και τις συνοδεύουμε, αν θέλουμε, με σάλτσα ανανά: Ανακατεύουμε σε ένα μπολ 200 ml χυμό ανανά, 3 κουτ. σούπας σάλτσα σόγιας, 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη, χυμό από 1/2 λάιμ και 4 - 5 φύλλα δυόσμου, ψιλοκομμένα. 
  • Δοκιμάζοντας τις μπριζόλες, παρατηρήσαμε ότι χωρίς σάλτσα ήταν θεσπέσιες στη γεύση αλλά αρκετά καυτερές. με τη σάλτσα ανανά, όμως, που γλυκίζει αρκετά πέφτουν οι καυτεροί τόνοι και ισορροπεί ιδανικά η γεύση.

Πηγή - γαστρονόμος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου