ΜΕΝΟΥ

Pages

Μαρουλοσαλάτα με ψητά κρεμμυδάκια και κατίκι



Η καταλληλότερη σαλάτα για να συνοδέψετε ψητά κρεατικά (φιλέτο κοτόπουλο, μπριζόλες, ψαρονέφρι)







Συνταγή : Άγγελος Ρεντουλας.
Μερίδες : για 4 άτομα.
Απαιτούμενος Χρόνος : προετοιμασία 20΄, ψήσιμο 5΄.
Βαθμός Δυσκολίας : Εύκολη.


Υλικά

  • τα φύλλα από 1 μέτριο μαρούλι, πλυμένα και καλά στεγνωμένα
  • τα φύλλα από 1 ματσάκι ρόκα, πλυμένα και καλά στεγνωμένα
  • 1 μάτσο φρέσκα κρεμμυδάκια, πλυμένα και καθαρισμένα (κρατάμε το λευκό και το τρυφερό πράσινο μέρος τους)
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • χοντρό αλάτι
  • 2-3 μικρά ραπανάκια, πλυμένα καλά
  • 300 γρ. κατίκι ή γαλοτύρι ή τσαλαφούτι ή τυρί κότατζ

Για τη σάλτσα
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • 2 κουτ. σούπας χυμός πορτοκαλιού
  • ελάχιστο ξύσμα από 1 πορτοκάλι (ακέρωτο, κατά προτίμηση βιολογικό)
  • 1 κουτ. σούπας μουστάρδα πικάντικη
  • 1 κουτ. γλυκού μέλι θυμαρίσιο
  • 2 κουτ. σούπας άνηθος, ψιλοκομμένος (χωρίς τα χοντρά κοτσάνια)
  • 1/2 κουτ. γλυκού γλυκιά πάπρικα
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο


Εκτέλεση
  • Κόβουμε τα κρεμμυδάκια κατά μήκος στη μέση και μετά σε κομμάτια των 3 εκ. περίπου. Τα βάζουμε στη λαμαρίνα του φούρνου, τα ραντίζουμε με το ελαιόλαδο, τα αλατίζουμε με χοντρό αλάτι και τα ψήνουμε σε δυνατό γκριλ για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν, να μαλακώσουν λίγο και να γλυκάνουν.
  • Εν τω μεταξύ, χοντροκόβουμε τα σαλατικά με τα χέρια. Τα βάζουμε σε ένα βαθύ μπολ. Κόβουμε τα ραπανάκια με το μαντολίνο ή με κοφτερό μαχαίρι σε λεπτές ροδέλες που ρίχνουμε στο μπολ με τα σαλατικά.

Σάλτσα
  • Βάζουμε όλα τα υλικά στο μούλτι και τα χτυπάμε μέχρι να προκύψει μια ενιαία σος. Περιχύνουμε τα σαλατικά μας, ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε σε ατομικά πιάτα ή σε μια μεγάλη πιατέλα. Γαρνίρουμε με τα κρεμμυδάκια και μοιράζουμε με κουταλιές το κατίκι. Σερβίρουμε αμέσως.
  • Η σαλάτα αυτή συνοδεύει τέλεια ψητά κρεατικά (φιλέτο κοτόπουλο, μπριζόλες, ψαρονέφρι) όμως με λίγο ψωμί και ένα βραστό αυγό είναι ένα ωραιότατο βραδινό.

Πηγή - γαστρονόμος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου