ΜΕΝΟΥ

Pages

Σέλινο

¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤

Το σέλινο είναι διετές, ιθαγενές φυτό του γένους Σέλινον (Apium) της οικογένειας των Σελινοειδών (Apiaceae). Είναι γνωστό από τα αρχαία χρόνια όταν Έλληνες και Ρωμαίοι το χρησιμοποιούσαν στη μαγειρική και οι Κινέζοι για φάρμακο. Επίσης, το θεωρούσαν πένθιμο φυτό γιατί στις νεκρικές τελετές οι πενθούντες φορούσαν στεφάνι από σέλινο.

Είναι έντονα αρωματικό φυτό, με σκληρό βλαστό και σαρκώδεις ρίζες. Το ύψος του φτάνει τα 90 εκατοστά και τα σπόρια του, τα οποία χρησιμοποιούνται σε διάφορες σούπες και τουρσιά σαν μπαχαρικό καθώς επίσης και στην αρωματοποιία, είναι πολύ αρωματικά, με ίδιο άρωμα με αυτό του φυτού αλλά με πικρότερη και πιο καυστική γεύση.

Το έντονο άρωμα που έχει το σέλινο οφείλεται σε αιθέριο έλαιο που δίνει στο φυτό ορεκτικές, χωνευτικές και τονωτικές ιδιότητες. Περιέχει σίδηρο, ασβέστιο, φώσφορο και βιταμίνες C, B1, B2, Κ και θεωρείται ότι έχει φαρμακευτικές ιδιότητες και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε παθήσεις των νεφρών και της ουροδόχου κύστης καθώς και κατά των αρθριτικών παθήσεων.

Υπάρχουν δύο βασικές ποικιλίες σέλινου: μία με μεγάλη σαρκώδη ρίζα τη γνωστή σελινόριζα, που καλλιεργείται για αυτή και τρώγεται ωμή, σαλάτα, πουρές, σε σούπες και μαγειρεμένη με διάφορους συνδυασμούς και η δεύτερη η πιο κλασσική, με σαρκώδεις μεγάλους μίσχους που καλλιεργείται για τα φύλλα της και τρώγεται με τον ίδιο τρόπο γίνεται τουρσί ή χρησιμοποιείται και ως καρύκευμα.

Το σέλινο είναι ένα από τρία λαχανικά της ιερής τριάδας μαζί με τα κρεμμύδια και τα καρότα των Γάλλων, το mirepoix, το οποίο χρησιμοποιείται συχνά ως βάση για τις σάλτσες και τις σούπες. Επίσης είναι μαζί με τα κρεμμύδια και τις πιπεριές τα κύρια συστατικά της Cajun Κουζίνας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου