ΜΕΝΟΥ

Pages

Τζατζίκι με κρέμα σκόρδου, δυόσμο και αγγουράκια τουρσί


Μια πρωτότυπη συνταγή για το κλασικό αγαπημένο γιαουρτοσκόρδιον.








Συνταγή : Ντίνα Νικολάου
Μερίδες  : για 1 μπόλ
Απαιτούμενος Χρόνος  :  προετοιμασία 30 λεπτά, μαγείρεμα περίπου 8-10 λεπτά
Βαθμός Δυσκολίας  :  Εύκολη.


Υλικά
Για την κρέμα σκόρδου (για ένα βαζάκι με 6 κουτ. γλυκού κρέμα σκόρδου)*
  • 2 κεφάλια σκόρδου
  • 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 1/2 κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή, τριμμένη
  • 1/2 κουτ. γλυκού δεντρολίβανο αποξηραμένο, κοπανισμένο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για το τζατζίκι
  • 600 γρ. στραγγιστό γιαούρτι πρόβειο
  • 2 κουτ. γλυκού από την κρέμα σκόρδου που φτιάξαμε
  • 2-3 αγγουράκια τουρσί (τα μεγάλα), σε κυβάκια
  • 1 ματσάκι δυόσμος (μόνο τα φύλλα), ψιλοκομμένος ή 2 κουτ. σούπας ξερός, τριμμένος
  • 5-6 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο άσπρο πιπέρι
  • 2 κουτ. σούπας ξίδι λευκό

Εκτέλεση
Κρέμα σκόρδου: 
  • Ξεφλουδίζουμε τις σκελίδες σκόρδου, τις κόβουμε στη μέση και αφαιρούμε (αν υπάρχει) την πράσινη φύτρα. 
  • Τις βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι, τις σκεπάζουμε με νερό και προσθέτουμε 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο. Τις βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν. Τις στραγγίζουμε και τις πολτοποιούμε με το πιρούνι ή στο γουδί. 
  • Πασπαλίζουμε τον πολτό με ρίγανη και δεντρολίβανο, αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε και βάζουμε την κρέμα σε γυάλινο βαζάκι. 
  • Πάνω από την κρέμα σκόρδου ρίχνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο (1 κουτ. σούπας). 
  • Σκεπάζουμε το βαζάκι και το κρατάμε στο ψυγείο για 3 - 4 εβδομάδες.


Τζατζίκι: 
  • Σε ένα μεγάλο και βαθύ σκεύος ανακατεύουμε το γιαούρτι, 2 κουτ. γλυκού από την κρέμα σκόρδου που φτιάξαμε, το αγγουράκι τουρσί και το δυόσμο. Αλατοπιπερώνουμε. 
  • Τέλος, προσθέτουμε το ελαιόλαδο, ανακατεύοντας απαλά. 
  • Διατηρούμε το τζατζίκι στο ψυγείο. Την ώρα του σερβιρίσματος προσθέτουμε το λευκό ξίδι και ανακατεύουμε. 
  • Σερβίρουμε πλάι σε ψητά κρεατικά, πατάτες τηγανητές ή φούρνου ακόμα και πλάι σε όσπρια.


Συμβουλή
  • Η κρέμα σκόρδου έχει απαλό και διακριτικό άρωμα. Αν δεν την φτιάξουμε, θα χρησιμοποιήσουμε 2 σκελίδες σκόρδου λιωμένες.

Πηγή - γαστρονόμος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου