ΜΕΝΟΥ

Pages

Φασολάδα (Feijoada)

 
¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤

Συνταγή : Χριστόφορος Πέσκιας
Μερίδες : Για 6-8 άτομα.
Απαιτούμενος Χρόνος : Προετοιμασία 30΄, Μαγείρεμα 2-3 ώρες.
Βαθμός Δυσκολίας : ✬✬✬

Μια φασολάδα με τριών λογιών κρεατικά για καλοφαγάδες.

Συστατικά
  • 500 γρ. μαύρα φασόλια, μουσκεμένα σε κρύο νερό αποβραδίς
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 4 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες
  • 1 - 2 φρέσκες πιπερίτσες τσίλι, ψιλοκομμένες, μαζί με τα σπόρια ή μπούκοβο στην ποσότητα που θέλουμε και αντέχουμε
  • 100 γρ. μπέικον από συμπαγές κομμάτι, κομμένο σε κυβάκια
  • 300 γρ. χοιρινή σπάλα, κομμένη σε κυβάκια
  • 200 γρ. χοιρινή πανσέτα, κομμένη σε κυβάκια
  • 200 γρ. «ελιά» μοσχαρίσια, κομμένη σε κυβάκια
  • 200 γρ. λουκάνικο χωριάτικο, κομμένο σε φέτες
  • 2 φύλλα δάφνης
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1 - 2 κουτ. σούπας ξίδι από κόκκινο κρασί
  • μερικά φυλλαράκια μαϊντανού, ψιλοκομμένα

Τρόπος παρασκευής
  • Αδειάζουμε τα φασόλια που έχουμε μουσκέψει αποβραδίς σε ένα σουρωτήρι και τα πλένουμε καλά με άφθονο κρύο νερό. Τα βάζουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα, προσθέτουμε μπόλικο κρύο νερό και αφήνουμε να πάρουν μια βράση, για 5 λεπτά. 
  • Στη συνέχεια τα σουρώνουμε, πετάμε το νερό, τα ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα και προσθέτουμε 1 λίτρο νερό. Αφήνουμε τα φασόλια να βράσουν σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ξαφρίζοντας συχνά, για περίπου 20 λεπτά, όσο ετοιμάζουμε τα κρεατικά.
  • Στο μεταξύ, σε άλλη, μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και την καυτερή πιπερίτσα για 2 λεπτά. 
  • Προσθέτουμε το μπέικον και συνεχίζουμε το σοτάρισμα, ώσπου να αρχίσει να παίρνει χρώμα. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα κομμένα κρεατικά (χοιρινή σπάλα, πανσέτα, μοσχάρι) και το λουκάνικο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 15 λεπτά.
  • Τότε, ρίχνουμε στην κατσαρόλα των κρεατικών τα φασόλια μαζί με το νερό τους και τα φύλλα δάφνης, ανακατεύουμε και αφήνουμε τη φασολάδα να σιγοβράσει για 2 - 2 ½ ώρες, ώσπου να μαλακώσουν καλά τα φασόλια και η σούπα να χυλώσει, προσθέτοντας νερό εάν χρειαστεί. 
  • Λίγο πριν αποσύρουμε από τη φωτιά, νοστιμίζουμε με αλάτι, πιπέρι, το ξίδι και το μαϊντανό.

Συνοδεύουμε με 

  • ένα ωραίο Cabernet Sauvignon.

Συμβουλές

  • Για αυθεντική βραζιλιάνικη γεύση, χρησιμοποιούμε χοιρινά παϊδάκια (spare ribs) αντί για πανσέτα μαζί με 1 - 2 χοιρινά ποδαράκια. Σ' αυτήν όμως την περίπτωση το φαγητό θα έχει κόκαλα και δεν θα τρώγεται ευχάριστα.

Πηγή - γαστρονόμος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου