ΜΕΝΟΥ

Pages

Σπιτικά μηλοπιτάκια

Φτιάξτε με απλά υλικά ζουμερά μηλοπιτάκια για όλη την οικογένεια

 

Απαιτούμενος χρόνος: 30 λεπτά

 





Υλικά για 4-6 άτομα
Για τη ζύμη

  • 114 γραμμάρια βούτυρο ή μαργαρίνη
  • 10 κουταλιές της σούπας κρύο νερό
  • 380 γραμμάρια αλεύρι
  • 1/2 κουταλιά του γλυκού αλάτι
  • 1 κρόκο αυγόυ χτυπημένο για το άλειμα
  • Λίγη ζάχαρη για πασπάλισμα

Για τη γέμιση

  • 1 κουταλιά του γλυκού κανέλα
  • 1/2 κουταλιά του γλυκού μοσχοκάρυδο
  • 1 1/2 κουταλιά της σούπας αλεύρι
  • 6 μήλα
  • 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
  • 3/4-1 φλιτζανιού ζάχαρη
  • 1/2 κουταλιά του γλυκού αλάτι


~ ¤ ~

Εκτέλεση
Για τη ζύμη

  • Σε μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι και το ανακατεύουμε το αλάτι.
  • Κόβουμε μέσα το βούτυρο και το ανακατεύουμε τρίβοντάς το, μέχρι να γίνει σαν να έχει το αλεύρι μικρά μπαλάκια.
  • Προσέχουμε το βούτυρο να είναι καλά παγωμένο. Καλό είναι τα χέρια μας να είναι κρύα και στεγνά.
  • Μετά προσθέτουμε το νερό σταδιακά μέχρι να κρατιέται η ζύμη και να μπορούμε να την ανοίξουμε. Μη χρησιμοποιήσετε περισσότερο νερό απ' ότι χρειάζεται.
  • Βάλτε τη ζύμη σε πλαστική σακούλα, πατήστε τη να γίνει επίπεδη και βάλτε τη στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα.

Για τη συναρμολόγηση γέμισης - ζύμης

  • Σε άλλο μπολ ανακατεύουμε τη ζάχαρη, το αλάτι, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο και το αλεύρι.
  • Καθαρίζουμε και κόβουμε κομματάκια τα μήλα. 
  • Τα ρίχνουμε στο μπολ να καλυφθούν με το μείγμα καλά.
  • Ανοίγουμε τη ζύμη με τον πλάστη μέχρι έχει πάχος 1/2 εκ. Στη συνέχεια παίρνουν ένα κυκλικό κουπ πατ και κόβουμε τη ζύμη σε δύσκους.
  • Ρίχνουμε στην άκτη του κάθε δίσκου ζύμης 1 έως και 2 κουταλιές σούπας από τη γέμιση μήλου και καλύπτετε τα μυλοπιτάκια με το υπόλοιπο της ζύμης πάνω τα μήλα και πιέζουμε ένα πιρούνι τα τοιχώματα για να κολλήσει καλά. 
  • Χαράσσουμε τα μυλοπιτάκια με ένα μαχαίρι στο πάνω μέρος και τα τοποθετούμε σε τάψί με λαδόκολλα. 
  • Στη συνέχεια τα αλείφουμε με κόκο αυγού. 
  • Προαιρετικά πασπαλίζετε και με λίγη ζάχαρη.
  • Ψήνουμε για 30 λεπτά τα μυλοπιτάκια στους 180 βαθμούς.
  • Στο τέλος πασπαλίζουμε άχνη ζάχαρη, κανέλα και σερβίρουμε.



Πηγή - sidagi.gr