Ένα από τα βασικά μυστικά νοστιμιάς της συνταγής είναι η ποικιλία
φρέσκων μανιταριών. Αν μάλιστα προμηθευτούμε άγρια μανιτάρια, το φαγητό
θα απογειωθεί.
Υλικά
Διαδικασία
Μυστικό
Στο ποτήρι μας
Πηγή - www.gastronomos.gr
Συνταγή : Δημήτρης Δημητριάδης.
Μερίδες : Για 6 άτομα.
Απαιτούμενος Χρόνος : Προετοιμασία 30΄, Μαγείρεμα 1 ώρα & 50΄.
Βαθμός Δυσκολίας : ✬✬✬✬✬
Υλικά
- 1 κόκορας περίπου 1½ κιλό, στα 8
- 300 γρ. μανιτάρια ανάμεικτα, (λευκά, πορτομπέλο, πλευρώτους) και άγρια, χοντροκομμένα
- 5 κόκκοι μπαχάρι + 2 αστεροειδείς γλυκάνισοι + 1 ξυλάκι κανέλας
- 10 κρεμμυδάκια μικρά, για στιφάδο, καθαρισμένα, ολόκληρα
- 500 ml κόκκινο κρασί, ξηρό, κατά προτίμηση Αγιωργίτικο
- 2 ντομάτες ώριμες, σε μικρά κυβάκια
- 1 μάτσο μαϊντανός, ψιλοκομμένος
- 1 μάτσο μυρώνια*, ψιλοκομμένα
- 1 μάτσο καυκαλήθρες*, ψιλοκομμένες
- 2 κ.σ. θυμάρι φρέσκο ή 1 κ.σ. ξερό
- 300 γρ. μέτριο κριθαράκι
- 100 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 50 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
- ξινομυζήθρα, για το σερβίρισμα
Διαδικασία
- Αλατοπιπερώνουμε και αλευρώνουμε τα κομμάτια του κόκορα. Σε μια φαρδιά κατσαρόλα σοτάρουμε, σε δόσεις, στο λάδι τον κόκορα σε μέτρια φωτιά για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να ροδίσει. Τον βγάζουμε, βάζουμε τα κρεμμυδάκια και τα μανιτάρια και τα σοτάρουμε για 7-8 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν τα κρεμμυδάκια και τα μανιτάρια να πιουν τα υγρά που θα βγάλουν.
- Προσθέτουμε τα μπαχαρικά και ξαναβάζουμε τον κόκορα στην κατσαρόλα. Σβήνουμε με το κρασί και μαγειρεύουμε για 5-6 λεπτά. Ρίχνουμε τις ντομάτες, τα φρέσκα μυρωδικά, το μισό θυμάρι, αλατοπίπερο και 1,8 λίτρα ζεστό νερό, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγομαγειρεύουμε για 60-75 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει ο κόκορας. Πετάμε τα μπαχαρικά, βγάζουμε τα κομμάτια του κόκορα και προσθέτουμε στο υγρό το κριθαράκι.
- Μαγειρεύουμε για 10-12 λεπτά ή μέχρι να γίνει το κριθαράκι, ανακατεύοντας για να μην κολλήσει. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε νερό. Προσθέτουμε το υπόλοιπο θυμάρι, αλατοπίπερο, αν χρειάζεται, και αποσύρουμε.
- Σερβίρουμε με ξινομυζήθρα.
Μυστικό
- Αν δεν βρούμε μυρώνια και καυκαλήθρες, βάζουμε περισσότερο μαϊντανό και για την ποικιλία στη γεύση προσθέτουμε λίγο δυόσμο.
Στο ποτήρι μας
- το Αγιωργίτικο της συνταγής.
Πηγή - www.gastronomos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου