ΜΕΝΟΥ

Pages

Γιουβέτσι με κόκορα μαγειρεμένο με άγρια μανιτάρια και Αγιωργίτικο

Ένα από τα βασικά μυστικά νοστιμιάς της συνταγής είναι η ποικιλία φρέσκων μανιταριών. Αν μάλιστα προμηθευτούμε άγρια μανιτάρια, το φαγητό θα απογειωθεί.





Συνταγή : Δημήτρης Δημητριάδης.
Μερίδες : Για 6 άτομα.
Απαιτούμενος Χρόνος : Προετοιμασία 30΄, Μαγείρεμα 1 ώρα & 50΄.
Βαθμός Δυσκολίας : ✬✬


Υλικά

  • 1 κόκορας περίπου 1½ κιλό, στα 8
  • 300 γρ. μανιτάρια ανάμεικτα, (λευκά, πορτομπέλο, πλευρώτους) και άγρια, χοντροκομμένα
  • 5 κόκκοι μπαχάρι + 2 αστεροειδείς γλυκάνισοι + 1 ξυλάκι κανέλας
  • 10 κρεμμυδάκια μικρά, για στιφάδο, καθαρισμένα, ολόκληρα
  • 500 ml κόκκινο κρασί, ξηρό, κατά προτίμηση Αγιωργίτικο
  • 2 ντομάτες ώριμες, σε μικρά κυβάκια
  • 1 μάτσο μαϊντανός, ψιλοκομμένος
  • 1 μάτσο μυρώνια*, ψιλοκομμένα
  • 1 μάτσο καυκαλήθρες*, ψιλοκομμένες
  • 2 κ.σ. θυμάρι φρέσκο ή 1 κ.σ. ξερό
  • 300 γρ. μέτριο κριθαράκι
  • 100 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 50 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • ξινομυζήθρα, για το σερβίρισμα

Διαδικασία

  • Αλατοπιπερώνουμε και αλευρώνουμε τα κομμάτια του κόκορα. Σε μια φαρδιά κατσαρόλα σοτάρουμε, σε δόσεις, στο λάδι τον κόκορα σε μέτρια φωτιά για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να ροδίσει. Τον βγάζουμε, βάζουμε τα κρεμμυδάκια και τα μανιτάρια και τα σοτάρουμε για 7-8 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν τα κρεμμυδάκια και τα μανιτάρια να πιουν τα υγρά που θα βγάλουν. 
  • Προσθέτουμε τα μπαχαρικά και ξαναβάζουμε τον κόκορα στην κατσαρόλα. Σβήνουμε με το κρασί και μαγειρεύουμε για 5-6 λεπτά. Ρίχνουμε τις ντομάτες, τα φρέσκα μυρωδικά, το μισό θυμάρι, αλατοπίπερο και 1,8 λίτρα ζεστό νερό, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγομαγειρεύουμε για 60-75 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει ο κόκορας. Πετάμε τα μπαχαρικά, βγάζουμε τα κομμάτια του κόκορα και προσθέτουμε στο υγρό το κριθαράκι. 
  • Μαγειρεύουμε για 10-12 λεπτά ή μέχρι να γίνει το κριθαράκι, ανακατεύοντας για να μην κολλήσει. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε νερό. Προσθέτουμε το υπόλοιπο θυμάρι, αλατοπίπερο, αν χρειάζεται, και αποσύρουμε. 
  • Σερβίρουμε με ξινομυζήθρα.

Μυστικό

  • Αν δεν βρούμε μυρώνια και καυκαλήθρες, βάζουμε περισσότερο μαϊντανό και για την ποικιλία στη γεύση προσθέτουμε λίγο δυόσμο.

Στο ποτήρι μας 

  • το Αγιωργίτικο της συνταγής.

Πηγή - www.gastronomos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου