Ριζότο με μανιτάρια, θυμάρι και παρμεζάνα από τον Γιάννη Λουκάκο.
Υλικά
Για το ριζότο
Για τα μανιτάρια σοτέ
Εκτέλεση
Για το ριζότο
Για τα μανιτάρια σοτέ
Πηγή - www.yiannislucacos.g
Συνταγή : Γιάννης Λουκάκος.
Μερίδες : Για 4 άτομα.
Απαιτούμενος Χρόνος : Περίπου 30΄.
Βαθμός Δυσκολίας : ✬✬✬✬✬
Υλικά
Για το ριζότο
- 400 γρ. ρύζι για ριζότο, όπως αμπόριο
- 30 γρ. ελαιόλαδο
- 100 γρ. κρεμμύδι μεγάλο ψιλοκομμένο
- 20 γρ. σκόρδο ψιλοκομμένες,
- 200 γρ. κρασί λευκό
- 1.5 kg. ζωμό κοτόπουλο
- 200 γρ. μανιτάρια σοτέ
- 80 γρ. παρμεζάνα τριμμένη
- 60 γρ. βούτυρο φρέσκο, κρύο
- 10 γρ. θυμάρι ψιλοκομμένο
- αλάτι
Για τα μανιτάρια σοτέ
- 500 γρ. μανιτάρια στρογγυλά, καθαρισμένα και κομμένα σε τέταρτα
- 250 γρ. μανιτάρια πλευρώτους, κομμένα σε μεγάλα κομμάτια
- 250 γρ. μανιτάρια πορτομπέλο, κομμένα στο ίδιο μέγεθος με τα στρογγυλά
- ελαιόλαδο για το τηγάνι
- αλάτι
Εκτέλεση
Για το ριζότο
- Ζεσταίνουμε τον ζωμό και τον διατηρούμε ζεστό καθ’ όλη τη διάρκεια παρασκευής.
- Ζεσταίνουμε μια δεύτερη κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και ιδρώνουμε το κρεμμύδι και προσθέτουμε αλάτι.
- Αφήνουμε το ρύζι για 1-2 λεπτά με το κρεμμύδι και το ελαιόλαδο μέχρι να επικαλυφθεί το ρύζι από το λάδι και να πάρει ένα άρωμα καβουρδίσματος από το ζεστό σκεύος.
- Μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσει καλά και να πάρει ένα ελαφρώς ξανθό χρώμα.
- Προσθέτουμε το σκόρδο και το ρύζι και τσιγαρίζουμε για 2-3 λεπτά περίπου. Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να απορροφηθεί εντελώς πριν προσθέσουμε τον ζωμό.
- Προσθέτουμε τον ζεστό ζωμό σε μικρές δόσεις, ανακατεύουμε διαρκώς και αφήνουμε να απορροφηθούν όλα τα υγρά πριν ξαναπροσθέσουμε ζωμό. Προσθέτουμε αλάτι σταδιακά. Η ποσότητα του ζωμού θα πρέπει να είναι τόση, ώστε να καλύψει σχεδόν όλο το ρύζι. Ανακατεύουμε και προσέχουμε το βράσιμο να είναι μεν χαμηλό, αλλά υπαρκτό.
- Προσθέτουμε τα μανιτάρια σοτέ και συνεχίζουμε να προσθέτουμε ζωμό μέχρι να γίνει το ρύζι al dente και να έρθει στο επιθυμητό χύλωμα.
- Αποσύρουμε την κατσαρόλα από την φωτιά και προσθέτουμε το θυμάρι, την παρμεζάνα και το βούτυρο. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και «ξεκουράζουμε» το ριζότο για 2-3 λεπτά.
- Μια καλή ιδέα για το τελείωμα του πιάτου είναι το λάδι τρούφας.
Για τα μανιτάρια σοτέ
- Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι σε πολύ δυνατή φωτιά και προσθέτουμε το ελαιόλαδο.
- Τηγανίζουμε το κάθε είδος μανιτάρι χωριστά. Προσέχουμε το λάδι να φτάνει μέχρι τη μέση των μανιταριών και ανακατεύουμε συχνά.
- Επίσης τα μανιτάρια θα πρέπει να είναι σε τέτοια ποσότητα που να βρίσκονται όλα σε επαφή με το τηγάνι.
- Μόλις τα μανιτάρια ροδίσουν καλά σουρώνουμε, αποσύρουμε σε απορροφητικό χαρτί και αλατίζουμε.
- Αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου για λίγες ώρες ή διατηρούμε στο ψυγείο.
- Εναλλακτικά η διαδικασία μπορεί να γίνει και στον φούρνο.
- Σε ένα μπολ προσθέτουμε τα κομμένα μανιτάρια, αρκετό ελαιόλαδο και αλάτι (αν θέλουμε μπορούμε να προσθέσουμε και βότανα) και ανακατεύουμε καλά .
- Τα τοποθετούμε σε ένα ταψί με λαδόκολλα και τα ραντίζουμε με λίγο ακόμα λάδι.
- Αντίστοιχα βάζουμε τα πλευρώτους σε ξεχωριστό ταψάκι γιατί δεν μαγειρεύονται στον ίδιο χρόνο με τα στρογγυλά. Ψήνουμε σε δυνατή θερμοκρασία (200 - 220 βαθμούς) για να πάρουν πολύ έντονο χρώμα.
Πηγή - www.yiannislucacos.g
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου