ΜΕΝΟΥ

Pages

Ριζότο με μανιτάρια, θυμάρι και παρμεζάνα

Ριζότο με μανιτάρια, θυμάρι και παρμεζάνα από τον Γιάννη Λουκάκο.







Συνταγή : Γιάννης Λουκάκος.
Μερίδες : Για 4 άτομα.
Απαιτούμενος Χρόνος : Περίπου 30΄.
Βαθμός Δυσκολίας : ✬✬✬


Υλικά

Για το ριζότο
  • 400 γρ. ρύζι για ριζότο, όπως αμπόριο
  • 30 γρ. ελαιόλαδο
  • 100 γρ. κρεμμύδι μεγάλο ψιλοκομμένο
  • 20 γρ. σκόρδο ψιλοκομμένες,
  • 200 γρ. κρασί λευκό
  • 1.5 kg. ζωμό κοτόπουλο
  • 200 γρ. μανιτάρια σοτέ
  • 80 γρ. παρμεζάνα τριμμένη
  • 60 γρ. βούτυρο φρέσκο, κρύο
  • 10 γρ. θυμάρι ψιλοκομμένο
  • αλάτι

Για τα μανιτάρια σοτέ

  • 500 γρ. μανιτάρια στρογγυλά, καθαρισμένα και κομμένα σε τέταρτα
  • 250 γρ. μανιτάρια πλευρώτους, κομμένα σε μεγάλα κομμάτια
  • 250 γρ. μανιτάρια πορτομπέλο, κομμένα στο ίδιο μέγεθος με τα στρογγυλά
  • ελαιόλαδο για το τηγάνι
  • αλάτι
 
Εκτέλεση

Για το ριζότο
  • Ζεσταίνουμε τον ζωμό και τον διατηρούμε ζεστό καθ’ όλη τη διάρκεια παρασκευής.
  • Ζεσταίνουμε μια δεύτερη κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και ιδρώνουμε το κρεμμύδι και προσθέτουμε αλάτι. 
  • Αφήνουμε το ρύζι για 1-2 λεπτά με το κρεμμύδι και το ελαιόλαδο μέχρι να επικαλυφθεί το ρύζι από το λάδι και να πάρει ένα άρωμα καβουρδίσματος από το ζεστό σκεύος.
  • Μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσει καλά και να πάρει ένα ελαφρώς ξανθό χρώμα.
  • Προσθέτουμε το σκόρδο και το ρύζι και τσιγαρίζουμε για 2-3 λεπτά περίπου. Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να απορροφηθεί εντελώς πριν προσθέσουμε τον ζωμό. 
  • Προσθέτουμε τον ζεστό ζωμό σε μικρές δόσεις, ανακατεύουμε διαρκώς και αφήνουμε να απορροφηθούν όλα τα υγρά πριν ξαναπροσθέσουμε ζωμό. Προσθέτουμε αλάτι σταδιακά. Η ποσότητα του ζωμού θα πρέπει να είναι τόση, ώστε να καλύψει σχεδόν όλο το ρύζι. Ανακατεύουμε και προσέχουμε το βράσιμο να είναι μεν χαμηλό, αλλά υπαρκτό. 
  • Προσθέτουμε τα μανιτάρια σοτέ και συνεχίζουμε να προσθέτουμε ζωμό μέχρι να γίνει το ρύζι al dente και να έρθει στο επιθυμητό χύλωμα. 
  • Αποσύρουμε την κατσαρόλα από την φωτιά και προσθέτουμε το θυμάρι, την παρμεζάνα και το βούτυρο. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και «ξεκουράζουμε» το ριζότο για 2-3 λεπτά.
TIP
  • Μια καλή ιδέα για το τελείωμα του πιάτου είναι το λάδι τρούφας.

Για τα μανιτάρια σοτέ

  • Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι σε πολύ δυνατή φωτιά και προσθέτουμε το ελαιόλαδο. 
  • Τηγανίζουμε το κάθε είδος μανιτάρι χωριστά. Προσέχουμε το λάδι να φτάνει μέχρι τη μέση των μανιταριών και ανακατεύουμε συχνά. 
  • Επίσης τα μανιτάρια θα πρέπει να είναι σε τέτοια ποσότητα που να βρίσκονται όλα σε επαφή με το τηγάνι. 
  • Μόλις τα μανιτάρια ροδίσουν καλά σουρώνουμε, αποσύρουμε σε απορροφητικό χαρτί και αλατίζουμε.
  • Αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου για λίγες ώρες ή διατηρούμε στο ψυγείο.
TIP
  • Εναλλακτικά η διαδικασία μπορεί να γίνει και στον φούρνο.
  • Σε ένα μπολ προσθέτουμε τα κομμένα μανιτάρια, αρκετό ελαιόλαδο και αλάτι (αν θέλουμε μπορούμε να προσθέσουμε και βότανα) και ανακατεύουμε καλά . 
  • Τα τοποθετούμε σε ένα ταψί με λαδόκολλα και τα ραντίζουμε με λίγο ακόμα λάδι. 
  • Αντίστοιχα βάζουμε τα πλευρώτους σε ξεχωριστό ταψάκι γιατί δεν μαγειρεύονται στον ίδιο χρόνο με τα στρογγυλά. Ψήνουμε σε δυνατή θερμοκρασία (200 - 220 βαθμούς) για να πάρουν πολύ έντονο χρώμα. 

Πηγή -  www.yiannislucacos.g

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου