Φανταστικός κορμός για τους λάτρεις του κάστανου.
Συνταγή : Στέφεν Σιβε
Μερίδες : 15-20
Απαιτούμενος Χρόνος :
Βαθμός Δυσκολίας : Μέτρια.
Υλικά
Για το μπισκότο σοκολάτας
- 200 γρ. βούτυρο αγελάδος
- 100 γρ. κουβερτούρα 50% - 55% κακάο, λιωμένη
- 140 γρ. ζάχαρη άχνη
- 200 γρ. κρόκοι αυγών (από περίπου 10 αυγά)
- 330 γρ. ασπράδια αυγών (από περίπου 11 αυγά)
- 120 γρ. ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική
- 80 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 40 γρ. κακάο
Για τη μους κάστανο
- 400 γρ. κρέμα γάλακτος με περίπου 35% λιπαρά
- 240 γρ. γάλα φρέσκο, πλήρες
- 20 γρ. ζελατίνη σε φύλλα
- 400 γρ. πάστα κάστανου
Για την επικάλυψη καραμέλας
- 240 γρ. ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική
- 180 γρ. νερό
- 200 γρ. κρέμα γάλακτος με περίπου 35% λιπαρά, ζεστή (όχι καυτή)
- 10 γρ. ζελατίνη σε φύλλα μαρόν γλασέ για γαρνίρισμα
Εκτέλεση
Μπισκότο σοκολάτας
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C και ντύνουμε με λαδόκολλα μια λαμαρίνα φούρνου διαστάσεων 60x40 εκ.
- Χτυπάμε στο μίξερ, με το φτερό, το βούτυρο, τη λιωμένη σοκολάτα και τη ζάχαρη άχνη.
- Οταν ομογενοποιηθούν, προσθέτουμε λίγους-λίγους τους κρόκους μέχρι να αφρατέψει το μείγμα.
- Το αδειάζουμε σε ένα μπολ.
- Πλένουμε καλά και στεγνώνουμε εντελώς τον κάδο του μίξερ και χτυπάμε εκεί, με το σύρμα, τα ασπράδια με την κρυσταλλική ζάχαρη μέχρι να γίνουν μαρέγκα.
- Ενσωματώνουμε τη μαρέγκα στο πρώτο μείγμα, ανακατεύοντας απαλά με μια κουτάλα ή σπάτουλα ζαχαροπλαστικής (μαρίζ).
- Κάνουμε το ίδιο για το αλεύρι με το κακάο.
- Αδειάζουμε το μείγμα στη λαμαρίνα, απλώνοντάς το ώστε να είναι παντού ισόπαχο, και το ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 10 λεπτά.
- Αφήνουμε το μπισκότο να κρυώσει.
Μους κάστανο
- Βάζουμε τα φύλλα της ζελατίνης σε παγωμένο νερό για να μαλακώσουν.
- Χτυπάμε στο μίξερ, με το σύρμα, την κρέμα γάλακτος μέχρι να γίνει παχύρρευστη, σαν γιαούρτι.
- Ζεσταίνουμε το γάλα σε ένα κατσαρολάκι μέχρι να φτάσει τους 50° - 60° C και αποσύρουμε.
- Ρίχνουμε στο γάλα τη ζελατίνη, αφού τη στύψουμε να στραγγίξει, και ανακατεύουμε να λιώσει.
- Βάζουμε την πάστα κάστανου σε ένα μπολ και αδειάζουμε μέσα σιγά-σιγά το γάλα και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
- Τέλος, το ενσωματώνουμε στην παχύρρευστη κρέμα γάλακτος, ανακατεύοντας απαλά με κουτάλα ή μαρίζ.
Εκτέλεση
- Κόβουμε δύο λωρίδες από το μπισκότο διαστάσεων 9x60 εκ.
- Πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη μια φόρμα διαστάσεων 60x10 εκ. και βάζουμε μέσα το μεγάλο κομμάτι μπισκότου (διαστάσεων 22x60 εκ.), ώστε να καλύπτονται και τα τοιχώματα.
- Αδειάζουμε μέσα τη μισή μους κάστανο και καλύπτουμε με τη μία λωρίδα μπισκότου.
- Αδειάζουμε από πάνω την υπόλοιπη μους και σκεπάζουμε με την άλλη λωρίδα.
- Βάζουμε το γλυκό στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες.
Επικάλυψη καραμέλας
- Μουλιάζουμε τη ζελατίνη σε παγωμένο νερό.
- Βάζουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε χαμηλή φωτιά.
- Μόλις κάψει, ρίχνουμε στο κέντρο του λίγη από τη ζάχαρη (δεν ανακατεύουμε).
- Οταν λιώσει, ρίχνουμε λίγη ακόμη και, όταν λιώσει και αυτή, λίγη ακόμη.
- Επαναλαμβάνουμε μέχρι να ρίξουμε όλη τη ζάχαρη.
- Οταν καραμελώσει η ζάχαρη (πάρει σκούρο ξανθό χρώμα), τότε προσθέτουμε το νερό, το οποίο θα εξατμιστεί, και αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Ρίχνουμε μέσα τη ζεσταμένη κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε.
- Τέλος, προσθέτουμε τη ζελατίνη, αφού τη στύψουμε για να στραγγίξει, και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει.
- Οταν η θερμοκρασία της καραμέλας φτάσει τους 20° C, ρίχνουμε την επικάλυψη πάνω στον κορμό.
- Γαρνίρουμε με μαρόν γλασέ.
Πηγή - γλυκές ιστορίες
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου