Συνταγή : Γαστρονόμος
Μερίδες : 16 κροκέτες
Απαιτούμενος Χρόνος : Προετοιμασία 10 λεπτά, Αναμονή 15 λεπτά, Ψήσιμο περίπου 20 λεπτά.
Βαθμός Δυσκολίας : Μέτρια.
Υλικά
Για τις κροκέτες
- 500 γρ. κιμάς κοτόπουλου (ζητάμε από τον κρεοπώλη μας να μας κόψουν κιμά από μπούτι και στήθος κοτόπουλου, χωρίς τις πέτσες, και να τον περάσουν μία φορά)
- 2 κουτ. σούπας φύλλα μαϊντανού, ψιλοκομμένα, ή φρέσκος κόλιανδρος (αν σας αρέσει, θα βρείτε σε μερικά σούπερ μάρκετ ή στην κεντρική αγορά)
- 2 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες (ή όσο σκόρδο θέλουμε)
- 1/3 κουτ. γλυκού μπαχάρι, σε σκόνη
- 90 γρ. τριμμένη φρυγανιά
- 1 αυγό, κατά προτίμηση βιολογικό, χτυπημένο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- ελαιόλαδο, για το τηγάνισμα
Για το πανάρισμα
- 200 γρ. αλεύρι
- 2 αυγά, προτιμάμε βιολογικά, χτυπημένα με 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 200 γρ. τριμμένη φρυγανιά
Για τη σάλτσα γιαουρτιού
- 1 κεσές γιαούρτι αγελαδινό
- 2 κουτ. σούπας φύλλα δυόσμου, ψιλοκομμένα (ή 1 κουτ. γλυκού ξερός δυόσμος, τριμμένος)
- 1 κουτ. γλυκού χυμός λεμονιού
- 80 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Σάλτσα γιαουρτιού
- Σε ένα μικρό μπολ ανακατεύουμε με ένα πιρούνι το γιαούρτι, το δυόσμο, το χυμό λεμονιού, το ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι.
- Σκεπάζουμε το μπολ και διατηρούμε τη σάλτσα στο ψυγείο, μέχρι να τη σερβίρουμε.
Κεφτεδάκια
- Σε μια λεκάνη βάζουμε τον κιμά, το μαϊντανό ή τον κόλιανδρο, το μπαχάρι, το σκόρδο, τη φρυγανιά, το αυγό, αλάτι και πιπέρι.
- Ζυμώνουμε καλά με τα χέρια μας και πλάθουμε περίπου 16 μικρούς κεφτέδες.
- Φροντίζουμε να τους πλάθουμε γρήγορα για να μην ζεσταθεί το μείγμα, καθώς ο κιμάς πουλερικών κολλά στα χέρια.
- Αν παρ’ όλα αυτά δούμε ότι κολλάει, αλείφουμε τακτικά τα χέρια μας με λίγο ελαιόλαδο.
- Βάζουμε κάθε κεφτέ που πλάθουμε σε μια μεγάλη πιατέλα και, όταν τελειώσουμε, τους βάζουμε στο ψυγείο για 20 λεπτά, να σφίξουν.
Πανάρισμα:
- Βάζουμε σε ένα βαθύ πιάτο το αλεύρι, σε ένα άλλο το μείγμα αυγού-ελαιολάδου και σε ένα τρίτο τη φρυγανιά.
- Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε ελαιόλαδο περίπου 3 εκ. από τον πάτο της κατσαρόλας, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
- Βγάζουμε τα κεφτεδάκια από το ψυγείο και περνάμε το καθένα πρώτα από το αλεύρι, στη συνέχεια από το αυγό και τέλος από τη φρυγανιά.
- Τα τηγανίζουμε, σε δόσεις, για 3 λεπτά περίπου το καθένα.
- Βγάζουμε έναν κεφτέ και τον κόβουμε στη μέση: ο κιμάς έχει ψηθεί καλά αν έχει αποκτήσει λευκό χρώμα.
- Αν το χρώμα του είναι ροζέ και διαφανές, σημαίνει ότι δεν έχει ψηθεί καλά. Τότε τηγανίζουμε για 1 λεπτό ακόμη.
- Τα στραγγίζουμε σε χαρτί κουζίνας, τα μεταφέρουμε σε πιατέλα και τα συνοδεύουμε με τη σάλτσα γιαουρτιού. Ε, και μια τηγανιά πατάτες.
Πηγή - γαστρονόμος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου