ΜΕΝΟΥ

Pages

Κροκέτες κοτόπουλου με σάλτσα γιαουρτιού



Ότι καλύτερο για ένα γευστικό τραπέζι.









Συνταγή : Γαστρονόμος
Μερίδες  : 16 κροκέτες
Απαιτούμενος Χρόνος  :  Προετοιμασία 10 λεπτά, Αναμονή 15 λεπτά, Ψήσιμο περίπου 20 λεπτά.
Βαθμός Δυσκολίας  :  Μέτρια.



Υλικά

Για τις κροκέτες

  • 500 γρ. κιμάς κοτόπουλου (ζητάμε από τον κρεοπώλη μας να μας κόψουν κιμά από μπούτι και στήθος κοτόπουλου, χωρίς τις πέτσες, και να τον περάσουν μία φορά)
  • 2 κουτ. σούπας φύλλα μαϊντανού, ψιλοκομμένα, ή φρέσκος κόλιανδρος (αν σας αρέσει, θα βρείτε σε μερικά σούπερ μάρκετ ή στην κεντρική αγορά)
  • 2 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες (ή όσο σκόρδο θέλουμε)
  • 1/3 κουτ. γλυκού μπαχάρι, σε σκόνη
  • 90 γρ. τριμμένη φρυγανιά
  • 1 αυγό, κατά προτίμηση βιολογικό, χτυπημένο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • ελαιόλαδο, για το τηγάνισμα

Για το πανάρισμα

  • 200 γρ. αλεύρι
  • 2 αυγά, προτιμάμε βιολογικά, χτυπημένα με 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 200 γρ. τριμμένη φρυγανιά

Για τη σάλτσα γιαουρτιού

  • 1 κεσές γιαούρτι αγελαδινό
  • 2 κουτ. σούπας φύλλα δυόσμου, ψιλοκομμένα (ή 1 κουτ. γλυκού ξερός δυόσμος, τριμμένος)
  • 1 κουτ. γλυκού χυμός λεμονιού
  • 80 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι


Εκτέλεση


Σάλτσα γιαουρτιού

  • Σε ένα μικρό μπολ ανακατεύουμε με ένα πιρούνι το γιαούρτι, το δυόσμο, το χυμό λεμονιού, το ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι. 
  • Σκεπάζουμε το μπολ και διατηρούμε τη σάλτσα στο ψυγείο, μέχρι να τη σερβίρουμε.

Κεφτεδάκια

  • Σε μια λεκάνη βάζουμε τον κιμά, το μαϊντανό ή τον κόλιανδρο, το μπαχάρι, το σκόρδο, τη φρυγανιά, το αυγό, αλάτι και πιπέρι. 
  • Ζυμώνουμε καλά με τα χέρια μας και πλάθουμε περίπου 16 μικρούς κεφτέδες.
  • Φροντίζουμε να τους πλάθουμε γρήγορα για να μην ζεσταθεί το μείγμα, καθώς ο κιμάς πουλερικών κολλά στα χέρια. 
  • Αν παρ’ όλα αυτά δούμε ότι κολλάει, αλείφουμε τακτικά τα χέρια μας με λίγο ελαιόλαδο. 
  • Βάζουμε κάθε κεφτέ που πλάθουμε σε μια μεγάλη πιατέλα και, όταν τελειώσουμε, τους βάζουμε στο ψυγείο για 20 λεπτά, να σφίξουν.

Πανάρισμα: 

  • Βάζουμε σε ένα βαθύ πιάτο το αλεύρι, σε ένα άλλο το μείγμα αυγού-ελαιολάδου και σε ένα τρίτο τη φρυγανιά.
  • Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε ελαιόλαδο περίπου 3 εκ. από τον πάτο της κατσαρόλας, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. 
  • Βγάζουμε τα κεφτεδάκια από το ψυγείο και περνάμε το καθένα πρώτα από το αλεύρι, στη συνέχεια από το αυγό και τέλος από τη φρυγανιά.


  • Τα τηγανίζουμε, σε δόσεις, για 3 λεπτά περίπου το καθένα. 
  • Βγάζουμε έναν κεφτέ και τον κόβουμε στη μέση: ο κιμάς έχει ψηθεί καλά αν έχει αποκτήσει λευκό χρώμα. 
  • Αν το χρώμα του είναι ροζέ και διαφανές, σημαίνει ότι δεν έχει ψηθεί καλά. Τότε τηγανίζουμε για 1 λεπτό ακόμη. 
  • Τα στραγγίζουμε σε χαρτί κουζίνας, τα μεταφέρουμε σε πιατέλα και τα συνοδεύουμε με τη σάλτσα γιαουρτιού. Ε, και μια τηγανιά πατάτες.

Πηγή - γαστρονόμος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου