Συνταγή : Ευη Βουτσινά (Γαστρονόμος Ιανουαρίου)
Μερίδες : για 2 μεγάλα βάζα
Απαιτούμενος Χρόνος : Προετοιμασία 20 λεπτά, μαγείρεμα 1½ ώρα.
Βαθμός Δυσκολίας : Εύκολη.
- 6 μεγάλα ώριμα πορτοκάλια
- 1 γκρέιπφρουτ
- 1 μεγάλο λεμόνι
- ζάχαρη (βλ. διαδικασία)
Εκτέλεση
- Βάζουμε τα φρούτα (όπως είναι, με τη φλούδα), με τόσο νερό που να τα σκεπάζει, σε κατσαρόλα να βράσουν μέχρι να μαλακώσουν. Θα χρειαστούν γύρω στη 1 ώρα. Ενδιάμεσα αλλάζουμε μία φορά το νερό.
- Οταν τρυπιούνται άνετα με το πιρούνι, τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
- Επειτα, κόβουμε κάθε φρούτο στα τέσσερα και κάθε τέταρτο σε λεπτά κομμάτια.
- Ζυγίζουμε το υλικό. Για 1 κιλό φρούτα βάζουμε 1.700 γρ. ζάχαρη. Τα βάζουμε όλα σε κατσαρόλα μαζί με νερό ίσα που να τα σκεπάζει.
- Τα βράζουμε μέχρι να δέσει η μαρμελάδα και τότε γεμίζουμε αποστειρωμένα βαζάκια (βλ. κάτωθι).
Αποστείρωση βάζων
- Πλένουµε τα βάζα και τα καπάκια τους µε καυτό νερό και τα βάζουµε ανάποδα πάνω σε µια καθαρή βαµβακερή πετσέτα που έχουµε στρώσει µέσα σε ένα ταψί.
- Τα βάζουµε στο φούρνο, µαζί µε την πετσέτα, στους 100° C για 15 λεπτά.
- Στη συνέχεια, τα γεµίζουµε όσο είναι ζεστά µε το ζεστό µείγµα µέχρι επάνω.
- Επειτα τα κλείνουµε σφιχτά και τα αναποδογυρίζουµε σε έναν πάγκο, όπου τα αφήνουµε να κρυώσουν εντελώς.
Πηγή - γαστρονόμος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου