ΜΕΝΟΥ

Pages

Μαρμελάδα Οξφόρδης



Γλυκά και ξινά. Ο τέλειος συνδυασμός για τους φανατικούς του γλυκόπικρου.









Συνταγή : Ευη Βουτσινά (Γαστρονόμος Ιανουαρίου)
Μερίδες  : για 2 μεγάλα βάζα
Απαιτούμενος Χρόνος  :  Προετοιμασία 20 λεπτά, μαγείρεμα 1½ ώρα.
Βαθμός Δυσκολίας  :  Εύκολη.


Υλικά

  • 6 μεγάλα ώριμα πορτοκάλια
  • 1 γκρέιπφρουτ
  • 1 μεγάλο λεμόνι
  • ζάχαρη (βλ. διαδικασία)


Εκτέλεση

  • Βάζουμε τα φρούτα (όπως είναι, με τη φλούδα), με τόσο νερό που να τα σκεπάζει, σε κατσαρόλα να βράσουν μέχρι να μαλακώσουν. Θα χρειαστούν γύρω στη 1 ώρα. Ενδιάμεσα αλλάζουμε μία φορά το νερό. 
  • Οταν τρυπιούνται άνετα με το πιρούνι, τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα αφήνουμε να κρυώσουν. 
  • Επειτα, κόβουμε κάθε φρούτο στα τέσσερα και κάθε τέταρτο σε λεπτά κομμάτια. 
  • Ζυγίζουμε το υλικό. Για 1 κιλό φρούτα βάζουμε 1.700 γρ. ζάχαρη. Τα βάζουμε όλα σε κατσαρόλα μαζί με νερό ίσα που να τα σκεπάζει. 
  • Τα βράζουμε μέχρι να δέσει η μαρμελάδα και τότε γεμίζουμε αποστειρωμένα βαζάκια (βλ. κάτωθι).



Αποστείρωση βάζων

  • Πλένουµε τα βάζα και τα καπάκια τους µε καυτό νερό και τα βάζουµε ανάποδα πάνω σε µια καθαρή βαµβακερή πετσέτα που έχουµε στρώσει µέσα σε ένα ταψί.
  • Τα βάζουµε στο φούρνο, µαζί µε την πετσέτα, στους 100° C για 15 λεπτά. 
  • Στη συνέχεια, τα γεµίζουµε όσο είναι ζεστά µε το ζεστό µείγµα µέχρι επάνω. 
  • Επειτα τα κλείνουµε σφιχτά και τα αναποδογυρίζουµε σε έναν πάγκο, όπου τα αφήνουµε να κρυώσουν εντελώς.

Πηγή - γαστρονόμος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου