Συνταγή : Γιώτης
Μερίδες : 10-12 μερίδες
Απαιτούμενος Χρόνος : 20 λεπτά & ψήσιμο 1 ώρα περίπου
Βαθμός Δυσκολίας : Εύκολη, Μέτρια, Δύσκολη,
Πολύ Δύσκολη.
Υλικά
Για το κέικ
- 500 γρ. Φαρίνα ΓΙΩΤΗΣ
- 1 κουτ. σούπας Κακάο ΓΙΩΤΗΣ
- 200 γρ. βούτυρο αγελάδος + λίγο ακόμα για το βουτύρωμα της φόρμας
- 400 γρ. ζάχαρη
- 5 αυγά
- 200 γρ. κρέμα γάλακτος
- ξύσμα από 1 ακέρωτο πορτοκάλι
Για τη γέμιση
- 1 φάκελος Κρέμα Ζαχαροπλαστικής Βανίλια ΓΙΩΤΗΣ
- 400 ml φρέσκο γάλα
- 100 γρ. κρέμα ή μαρμελάδα κάστανο (προαιρετικά)
Για την επικάλυψη
- 180 γρ. Κουβερτούρα ΓΙΩΤΗΣ, ψιλοκομμένη
- 100 ml φρέσκο γάλα
- 1 κουτ. γλυκού βούτυρο αγελάδος
Εκτέλεση
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C και βουτυρώνουμε μια στρογγυλή φόρμα.
- Χτυπάμε στον κάδο του μίξερ το βούτυρο, για περίπου 2 – 3 λεπτά, μέχρι να αφρατέψει.
- Προσθέτουμε τη ζάχαρη, τα αυγά, την κρέμα γάλακτος και συνεχίζουμε το χτύπημα για άλλα 2 – 3 λεπτά, μέχρι να αναμειχθούν.
- Ρίχνουμε τη Φαρίνα ΓΙΩΤΗΣ, το Κακάο ΓΙΩΤΗΣ, το ξύσμα και χτυπάμε για άλλο 1 – 2 λεπτά, μέχρι να σχηματιστεί μια λεία ζύμη.
- Αδειάζουμε τη ζύμη στη φόρμα, στρώνουμε ομοιόμορφα και ψήνουμε για περίπου 1 ώρα, μέχρι να φουσκώσει και να ροδίσει το κέικ.
- Ελέγχουμε, τρυπώντας με τη λάμα ενός μαχαιριού.
- Αν βγει στεγνή, τότε το κέικ είναι έτοιμο, διαφορετικά ψήνουμε για λίγα λεπτά ακόμα.
- Ξεφουρνίζουμε, αφήνουμε το κέικ να κρυώσει και ξεφορμάρουμε προσεχτικά.
Γέμιση
- Ετοιμάζουμε τη γέμιση σύμφωνα με τις οδηγίες του φακέλου.
- Αν θέλουμε, προσθέτουμε την κρέμα κάστανου και ανακατεύουμε να αναμειχθούν.
Επικάλυψη
- Βάζουμε την Κουβερτούρα ΓΙΩΤΗΣ σε μπολ.
- Σε ένα μπρίκι ζεσταίνουμε το γάλα, μέχρι να αρχίσει να φουσκώνει και το ρίχνουμε στην κουβερτούρα.
- Προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι, μέχρι να λιώσει η Κουβερτούρα, να αναμειχθούν τα υλικά και να σχηματιστεί μια λεία και ρευστή κρέμα.
Κέικ
- Κόβουμε προσεχτικά το κέικ στη μέση, σχηματίζοντας 2 δίσκους.
- Βάζουμε τον ένα δίσκο σε πιατέλα, απλώνουμε ισόπαχα τη γέμιση και καλύπτουμε με τον δεύτερο δίσκο.
- Περιχύνουμε με την επικάλυψη, έτσι ώστε να καλυφθεί όλη η επιφάνεια και σκορπίζουμε αν θέλουμε, ξηρούς καρπούς όπως καρύδια, αμύγδαλα ή φουντούκια.
Πηγή - γαστρονόμος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου