¤ ¤
¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤
Συνταγή : Νένα Ισμυρνόγλου
Μερίδες : Για 1 κιλό κάστανα.
Απαιτούμενος Χρόνος : Προετοιμασία 1 ώρα & 20΄, Αναμονή 2 βράδια, Μαγείρεμα 1ώρα & 40΄.
Βαθμός Δυσκολίας : ✬✬✬✬✬
Ιδανικά είναι τα μαρόνια Κρήτης, που ξεφλουδίζονται εύκολα από την εσωτερική τους φλούδα, χωρίς να κομματιάζονται.
Υλικά
- 1 κιλό κάστανα με τη φλούδα τους
- 800 γρ. ζάχαρη
- 400 γρ. μέλι θυμαρίσιο
- χυμός από 1 μικρό λεμόνι
- περίπου 800 ml νερό
- 4 φύλλα αρμπαρόριζα
- 10 καρφάκια γαρίφαλο
Διαδικασία
- Σε μεγάλη, φαρδιά κατσαρόλα βάζουμε να βράσει άφθονο νερό. Στο μεταξύ, χαράσσουμε χιαστί κάθε κάστανο με κοφτερό μαχαιράκι. Όταν το νερό κοχλάσει, ρίχνουμε τα κάστανα και τα βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 1 ώρα ή περισσότερο, μέχρι να μαλακώσουν. Τα στραγγίζουμε, τα αφήνουμε να γίνουν χλιαρά και τα καθαρίζουμε, προσέχοντας να μείνουν όσο το δυνατόν ολόκληρα. Τα αφήνουμε στην άκρη.
- Στην ίδια κατσαρόλα (άδεια και καθαρή πλέον) ρίχνουμε τη ζάχαρη, το μέλι, τον χυμό λεμονιού και το μετρημένο νερό και τα βράζουμε σε δυνατή φωτιά για 3-4 λεπτά, μετρώντας τον χρόνο από τη στιγμή του βρασμού, μέχρι να φτιάξουμε ένα ελαφρύ σιρόπι.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε τα κάστανα και φροντίζουμε να καλυφθούν από το σιρόπι. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα με καθαρό πανί και αφήνουμε κατά μέρος για 1 βράδυ.
- Την επομένη, μεταφέρουμε τα κάστανα με τρυπητή κουτάλα σε ένα μεγάλο μπολ. Βάζουμε την κατσαρόλα με το σιρόπι να βράσει μέχρι να αρχίσει να κοχλάζει.
- Αποσύρουμε, το αφήνουμε για 10-15 λεπτά να κρυώσει ελαφρώς, ρίχνουμε ξανά τα κάστανα, την αρμπαρόριζα και τα γαρίφαλα, σείουμε προσεκτικά την κατσαρόλα, τη σκεπάζουμε με πανί και την αφήνουμε για άλλο 1 βράδυ στην άκρη.
- Τέλος, την επόμενη ημέρα (τρίτη κατά σειρά)βράζουμε όλο μαζί το περιεχόμενο της κατσαρόλας (σιρόπι και κάστανα) για περίπου 15 λεπτά, μέχρι τα κάστανα να μελώσουν και να δέσει το σιρόπι.
- Τα μοιράζουμε σε αποστειρωμένα βαζάκια.
Πηγή - www.gastronomos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου