ΜΕΝΟΥ

Pages

Γαλακτομπούρεκο

 
¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤

Συνταγή : Γιάννης Λουκάκος
Μερίδες : Για ένα ταψί 30x20 εκ. Για 8 άτομα.
Απαιτούμενος Χρόνος : Περίπου 90΄.
Βαθμός Δυσκολίας : ✬✬✬


Υλικά
Για το γαλακτομπούρεκο
  • 1 πακέτο φύλλο κρούστας
  • κρέμα γαλακτομπούρεκο
  • 250 γρ. βούτυρο, λιωμένο

Για την κρέμα του γαλακτομπούρεκου
  • 150 γρ. σιμιγδάλι, ψιλό
  • 250 γρ. ζάχαρη
  • 700 γρ. γάλα πλήρες
  • 300 γρ. κρέμα γάλακτος
  • 260 γρ. αυγά
  • 100 γρ. βούτυρο
  • 4 γρ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 10 γρ. ξύσμα πορτοκάλι, περίπου 2 πορτοκάλια
  • 5 γρ. αλάτι

Για το σιρόπι
  • 550 γρ. ζάχαρη
  • 150 γρ. μέλι
  • 100 γρ. γλυκόζη
  • 200 γρ. νερό
  • 10 γρ. ξύσμα πορτοκάλι, περίπου 2 πορτοκάλια
  • 10 γρ. ξύσμα λεμόνι, περίπου 3 λεμόνια
  • 8 γρ. χυμός λεμονιού, περίπου μισό λεμόνι

Εκτέλεση
Για το γαλακτομπούρεκο

  • Βουτυρώνουμε το ταψί, στρώνουμε 6 φύλλα, αλείφοντας με πινέλο κάθε φύλλο με βούτυρο και αδειάζουμε μέσα στο ταψί την κρέμα. 
  • Διπλώνουμε προς τα μέσα τα φύλλα που εξέχουν από το ταψί, τα βουτυρώνουμε ένα-ένα. Βάζουμε από πάνω τα υπόλοιπα φύλλα, βουτυρώνοντας πάντοτε καθένα από αυτά. 
  • Κόβουμε με κοφτερό μαχαίρι γύρω – στο ταψί τα φύλλα που περισσεύουν και χαράζουμε σε 8 κομμάτια φροντίζοντας να κοπούν όλα τα φύλλα. 
  • Αλείφουμε καλά την επιφάνεια με βούτυρο, ραντίζουμε με λίγο νερό και ψήνουμε στους 160°C χωρίς αέρα μέχρι να ροδίσουν πολύ καλά τα φύλλα, για 45 λεπτά περίπου. 
  • Βγάζουμε το γαλακτομπούρεκο από τον φούρνο και ρίχνουμε το σιρόπι που έχει κρυώσει.

Για την κρέμα του γαλακτομπούρεκου

  • Σε μια κατσαρόλα με χοντρό πάτο ζεσταίνουμε το γάλα, την κρέμα και τη μισή ζάχαρη. 
  • Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα αυγά, το σιμιγδάλι και την υπόλοιπη ζάχαρη. 
  • Ρίχνουμε αρκετή ποσότητα από το ζεστό γάλα στο μπολ με το σιμιγδάλι ανακατεύοντας διαρκώς με σύρμα μέχρι να ζεσταθεί καλά το μείγμα. 
  • Επαναφέρουμε στην κατσαρόλα και μαγειρεύουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά ανακατεύοντας με μια μαρίζ. 
  • Μόλις πήξει η κρέμα και αρχίζει να κοχλάζει κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τη βανίλια, το ξύσμα, το βούτυρο και το αλάτι. 
  • Σκεπάζουμε την κρέμα με μια μεμβράνη ώστε αυτή να εφάπτεται πάνω στην επιφάνεια.

Για το σιρόπι

  • Βάζουμε όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα και φέρνουμε σε βρασμό. 
  • Σιγoβράζουμε για 2 λεπτά και αφήνουμε την κατσαρόλα εκτός φωτιάς μέχρι να κρυώσει το σιρόπι σε θερμοκρασία δωματίου.

Πηγή - www.yiannislucacos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου