¤ ¤
¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤
Συνταγή : Γιάννης Λουκάκος
Μερίδες : Για ένα ταψί 30x20 εκ. Για 8 άτομα.
Απαιτούμενος Χρόνος : Περίπου 90΄.
Βαθμός Δυσκολίας : ✬✬✬✬✬
Υλικά
Για το γαλακτομπούρεκο
- 1 πακέτο φύλλο κρούστας
- κρέμα γαλακτομπούρεκο
- 250 γρ. βούτυρο, λιωμένο
Για την κρέμα του γαλακτομπούρεκου
- 150 γρ. σιμιγδάλι, ψιλό
- 250 γρ. ζάχαρη
- 700 γρ. γάλα πλήρες
- 300 γρ. κρέμα γάλακτος
- 260 γρ. αυγά
- 100 γρ. βούτυρο
- 4 γρ. εκχύλισμα βανίλιας
- 10 γρ. ξύσμα πορτοκάλι, περίπου 2 πορτοκάλια
- 5 γρ. αλάτι
Για το σιρόπι
- 550 γρ. ζάχαρη
- 150 γρ. μέλι
- 100 γρ. γλυκόζη
- 200 γρ. νερό
- 10 γρ. ξύσμα πορτοκάλι, περίπου 2 πορτοκάλια
- 10 γρ. ξύσμα λεμόνι, περίπου 3 λεμόνια
- 8 γρ. χυμός λεμονιού, περίπου μισό λεμόνι
Εκτέλεση
Για το γαλακτομπούρεκο
- Βουτυρώνουμε το ταψί, στρώνουμε 6 φύλλα, αλείφοντας με πινέλο κάθε φύλλο με βούτυρο και αδειάζουμε μέσα στο ταψί την κρέμα.
- Διπλώνουμε προς τα μέσα τα φύλλα που εξέχουν από το ταψί, τα βουτυρώνουμε ένα-ένα. Βάζουμε από πάνω τα υπόλοιπα φύλλα, βουτυρώνοντας πάντοτε καθένα από αυτά.
- Κόβουμε με κοφτερό μαχαίρι γύρω – στο ταψί τα φύλλα που περισσεύουν και χαράζουμε σε 8 κομμάτια φροντίζοντας να κοπούν όλα τα φύλλα.
- Αλείφουμε καλά την επιφάνεια με βούτυρο, ραντίζουμε με λίγο νερό και ψήνουμε στους 160°C χωρίς αέρα μέχρι να ροδίσουν πολύ καλά τα φύλλα, για 45 λεπτά περίπου.
- Βγάζουμε το γαλακτομπούρεκο από τον φούρνο και ρίχνουμε το σιρόπι που έχει κρυώσει.
Για την κρέμα του γαλακτομπούρεκου
- Σε μια κατσαρόλα με χοντρό πάτο ζεσταίνουμε το γάλα, την κρέμα και τη μισή ζάχαρη.
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα αυγά, το σιμιγδάλι και την υπόλοιπη ζάχαρη.
- Ρίχνουμε αρκετή ποσότητα από το ζεστό γάλα στο μπολ με το σιμιγδάλι ανακατεύοντας διαρκώς με σύρμα μέχρι να ζεσταθεί καλά το μείγμα.
- Επαναφέρουμε στην κατσαρόλα και μαγειρεύουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά ανακατεύοντας με μια μαρίζ.
- Μόλις πήξει η κρέμα και αρχίζει να κοχλάζει κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τη βανίλια, το ξύσμα, το βούτυρο και το αλάτι.
- Σκεπάζουμε την κρέμα με μια μεμβράνη ώστε αυτή να εφάπτεται πάνω στην επιφάνεια.
Για το σιρόπι
- Βάζουμε όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα και φέρνουμε σε βρασμό.
- Σιγoβράζουμε για 2 λεπτά και αφήνουμε την κατσαρόλα εκτός φωτιάς μέχρι να κρυώσει το σιρόπι σε θερμοκρασία δωματίου.
Πηγή - www.yiannislucacos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου