¤ ¤
¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤
Συνταγή : Δημήτρης Σκαρμούτσος
Μερίδες : Για ένα ταψί.
Απαιτούμενος Χρόνος : Περίπου 120΄.
Βαθμός Δυσκολίας : ✬✬✬✬✬
Υλικά
Για την ζύμη
- 4 φλιτζάνια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 1 κουταλιά ξύδι
- 1 κουταλιά αλάτι
- 1 1/2 φλιτζάνι νερό
Για την γέμιση
- 1/2 κιλό τρυφερό σπανάκι κομμένο σε μέτρια κομμάτια
- 2 πράσα μόνο το άσπρο μέρος ψιλοκομμένα
- 200 γραμμάρια σέσκουλα κομμένα σε μέτρια κομμάτια
- 200 γραμμάρια μυρώνια κομμένα σε μέτρια κομμάτια
- 200 γραμμάρια καυκαλήθρες κομμένες σε μέτρια κομμάτια
- 6 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
- 1/2φλιτζάνι τσαγιού ψιλοκομμένο άνηθο ή μάραθο ψιλοκομμένο
- 1/2 κιλό φέτα λιωμένη με το πιρούνι
- 1 κουταλιά της σούπας τραχανά ξινό
- 1/2ποτήρι του κρασιού ελαιόλαδο
Διαδικασία
Για τη γέμιση
- Σοτάρουμε τα πράσα και το φρέσκο κρεμμυδάκι στο ελαιόλαδο μέχρι να μαλακώσουν.
- Προσθέτουμε τα χορταρικά, ανακατεύουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά και κλείνουμε το καπάκι της κατσαρόλας.
- Αφήνουμε μέχρι να μαραθούν τα χόρτα.
- Ανοίγουμε το καπάκι και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για λίγα λεπτά μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά και να μείνουν τα χόρτα μόνο με το λάδι.
- Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, τον τραχανά και ανακατεύουμε πολύ καλά.
- Ρίχνουμε τη φέτα και ανακατεύουμε να πάει παντού.
Για τη ζύμη
- Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε τα υλικά και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια ζύμη λεία και εύπλαστη που δεν κολλάει στα χέρια.
- Χωρίζουμε την ζύμη σε 7 ίσα μέρη και ανοίγουμε τα φύλλα.
- Απλώνουμε από πάνω μία νοτισμένη πετσέτα για να μη μας ξεραθούν.
- Λαδώνουμε ένα ταψί καλά και απλώνουμε 3 φύλλα.
- Λαδώνουμε πάντα την επιφάνεια ανάμεσα στα φύλλα για να μην κολλήσουν.
- Ρίχνουμε τη μισή γέμιση.
- Σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς ψήνουμε δύο από τα φύλλα για πέντε λεπτά. Τα απλώνουμε κι αυτά στο ταψί και βάζουμε από πάνω γέμιση.
- Τελειώνουμε με τα υπόλοιπα φύλλα, αφού πρώτα τα έχουμε λαδώσει και γυρίζουμε τις άκρες τους. Χαράζουμε την πίτα με ένα κοφτερό μαχαίρι και τη ραντίζουμε με νερό.
- Ψήνουμε στους 200 βαθμούς για μία ώρα ή μέχρι να ροδίσει.
Πηγή - www.dimitrisskarmoutsos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου