Χρόνος Προετοιμασίας : 50΄
Βαθμός Δυσκολίας : Μέτρια
~ ~ ~ ~ ~ Υλικά ~ ~ ~ ~ ~
για 8 άτομα
- 3000 γρ. μοσχάρι (φιλέτο)
- Αλάτι κατά βούληση
- Φρεσκοτριμμένο πιπέρι κατά βούληση
- 30 ml. ελαιόλαδο
- ψίχα ψωμιού 2 φλ.τσ. τριμμένη
- 30 γρ. βούτυρο λιωμένο
- 6 κ.γ. μουστάρδα Dijon και 1 κ.γ. για τη σάλτσα
- 1 κρεμμύδι ξερό μεγάλο, ψιλοκομμένο
- 120 ml λευκό κρασί ξηρό
- 360 ml ζωμός βοδινού
- 30 ml φρέσκο χυμό λεμόνι
- 1/4 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
~ ~ ~ ~ ~ Εκτέλεση ~ ~ ~ ~ ~
- Τουλάχιστον 24 ώρες πρίν μαγειρέψουμε το φιλέτο, το τοποθετούμε σε ένα μεγάλο μπόλ ή σε μια σχάρα και το αλατίζουμε καλά.
- Το βάζουμε στο ψυγείο χωρίς να το σκεπάσουμε και το αφήνουμε εκεί μέχρι να το μαγειρέψουμε.
- Άν θέλουμε να το αφήσουμε για περισσότερο χρονικό διάστημα τότε θα πρέπει να το σκεπάσουμε με μεμβράνη.
- Αυτό το κάνουμε γιατί θέλουμε το φιλέτο μας να είναι στεγνό ώστε να καραμελώσει όταν το μαγειρέψουμε.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
- Άν το φιλέτο είναι πολύ μεγάλο για την κατσαρόλα μας τότε το κόβουμε στη μέση ή σε 3 ίσα μέρη.
- Βάζουμε μια μεγάλη κατσαρόλα να κάψει σε υψηλή θερμοκρασία. Πασπαλίζουμε το κρέας με μπόλικο πιπέρι.
- Βάζουμε στην κατσαρόλα 1-2 κ.σ. ελαιόλαδο. Προσθέτουμε το κρέας και το τσιγαρίζουμε μέχρι να πάρει χρώμα.
- Αποσύρουμε την κατσαρόλα απο τη φωτιά και αφήνουμε το κρέας να κρυώσει.
- Σε ένα μπόλ ανακατεύουμε το ψωμί με το μισό βούτυρο, αλάτι, πιπέρι και τον μισό μαϊντανό.
- Μόλις κρυώσει το κρέας αλείφουμε τις 3 πλευρές του με τη μουστάρδα και έπειτα με το μίγμα που φτιάξαμε με το ψωμί ώστε να φτιάξουμε μια κρούστα. Αφήνουμε στην άκρη.
- Σε ένα βαθύ τηγάνι βάζουμε το υπόλοιπο βούτυρο και το αφήνουμε να κάψει σε μέτρια φωτιά.
- Προσθέτουμε τα κρεμμύδια και τα σωτάρουμε μέχρι να μαλακώσουν.
- Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε το μίγμα να μαγειρευτεί μέχρι να μειωθεί ο όγκος του στο μισό.
- Προσθέτουμε το ζωμό και 1 κ.γ. μουστάρδα, ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε μέχρι να μειωθεί ο όγκος στο μισό.
- Άν η σάλτσα είναι πολύ πηχτή τότε προσθέτουμε ένα κουταλάκι νερό.
- Αποσύρουμε απο τη φωτιά και αφήνουμε στην άκρη.
- Τοποθετούμε το κρέας σε μια σχάρα ,με την πλευρά που δέν έχουμε καλύψει με την κρούστα, προς τα κάτω.
- Ψήνουμε στο φούρνο για 25-30 λεπτά.
- Βγάζουμε το κρέας απο το φούρνο και το αφήνουμε να ξεκουραστεί για 10 λεπτά. Έπειτα το κόβουμε σε φέτες.
- Προσθέτουμε τον υπόλοιπο μαϊντανό στο τηγάνι που έχουμε φτιάξει τη σάλτσα και τη βάζουμε σε μέτρια φωτιά ώστε να την ζεστάνουμε ξανά. Προσθέτουμε το χυμό του λεμονιού και ανακατεύουμε.
- Μεταφέρουμε τη σάλτσα σε μια πιατέλα και τοποθετούμε πάνω απο αυτή τα κομμάτια του φιλέτου. Σερβίρουμε αμέσως.
Πηγή - cookbox.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου