ΜΕΝΟΥ

Pages

Μοσχαρίσιο φιλέτο σε κρούστα μουστάρδας



Μοσχαρίσιο φιλέτο για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι σας

Χρόνος Προετοιμασίας : 50΄
Βαθμός Δυσκολίας : Μέτρια

 



~ ~ ~ ~ ~ Υλικά ~ ~ ~ ~ ~
για 8 άτομα
  • 3000 γρ. μοσχάρι (φιλέτο)
  • Αλάτι κατά βούληση
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι κατά βούληση
  • 30 ml. ελαιόλαδο
  • ψίχα ψωμιού 2 φλ.τσ. τριμμένη
  • 30 γρ. βούτυρο λιωμένο
  • 6 κ.γ. μουστάρδα Dijon και 1 κ.γ. για τη σάλτσα
  • 1 κρεμμύδι ξερό μεγάλο, ψιλοκομμένο
  • 120 ml λευκό κρασί ξηρό
  • 360 ml ζωμός βοδινού
  • 30 ml φρέσκο χυμό λεμόνι
  • 1/4 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο



~ ~ ~ ~ ~ Εκτέλεση ~ ~ ~ ~ ~
  • Τουλάχιστον 24 ώρες πρίν μαγειρέψουμε το φιλέτο, το τοποθετούμε σε ένα μεγάλο μπόλ ή σε μια σχάρα και το αλατίζουμε καλά. 
  • Το βάζουμε στο ψυγείο χωρίς να το σκεπάσουμε και το αφήνουμε εκεί μέχρι να το μαγειρέψουμε.
  • Άν θέλουμε να το αφήσουμε για περισσότερο χρονικό διάστημα τότε θα πρέπει να το σκεπάσουμε με μεμβράνη. 
  • Αυτό το κάνουμε γιατί θέλουμε το φιλέτο μας να είναι στεγνό ώστε να καραμελώσει όταν το μαγειρέψουμε.
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
  • Άν το φιλέτο είναι πολύ μεγάλο για την κατσαρόλα μας τότε το κόβουμε στη μέση ή σε 3 ίσα μέρη.
  • Βάζουμε μια μεγάλη κατσαρόλα να κάψει σε υψηλή θερμοκρασία. Πασπαλίζουμε το κρέας με μπόλικο πιπέρι. 
  • Βάζουμε στην κατσαρόλα 1-2 κ.σ. ελαιόλαδο. Προσθέτουμε το κρέας και το τσιγαρίζουμε μέχρι να πάρει χρώμα. 
  • Αποσύρουμε την κατσαρόλα απο τη φωτιά και αφήνουμε το κρέας να κρυώσει.
  • Σε ένα μπόλ ανακατεύουμε το ψωμί με το μισό βούτυρο, αλάτι, πιπέρι και τον μισό μαϊντανό.
  • Μόλις κρυώσει το κρέας αλείφουμε τις 3 πλευρές του με τη μουστάρδα και έπειτα με το μίγμα που φτιάξαμε με το ψωμί ώστε να φτιάξουμε μια κρούστα. Αφήνουμε στην άκρη.
  • Σε ένα βαθύ τηγάνι βάζουμε το υπόλοιπο βούτυρο και το αφήνουμε να κάψει σε μέτρια φωτιά. 
  • Προσθέτουμε τα κρεμμύδια και τα σωτάρουμε μέχρι να μαλακώσουν. 
  • Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε το μίγμα να μαγειρευτεί μέχρι να μειωθεί ο όγκος του στο μισό. 
  • Προσθέτουμε το ζωμό και 1 κ.γ. μουστάρδα, ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε μέχρι να μειωθεί ο όγκος στο μισό. 
  • Άν η σάλτσα είναι πολύ πηχτή τότε προσθέτουμε ένα κουταλάκι νερό. 
  • Αποσύρουμε απο τη φωτιά και αφήνουμε στην άκρη.
  • Τοποθετούμε το κρέας σε μια σχάρα ,με την πλευρά που δέν έχουμε καλύψει με την κρούστα, προς τα κάτω. 
  • Ψήνουμε στο φούρνο για 25-30 λεπτά. 
  • Βγάζουμε το κρέας απο το φούρνο και το αφήνουμε να ξεκουραστεί για 10 λεπτά. Έπειτα το κόβουμε σε φέτες.
  • Προσθέτουμε τον υπόλοιπο μαϊντανό στο τηγάνι που έχουμε φτιάξει τη σάλτσα και τη βάζουμε σε μέτρια φωτιά ώστε να την ζεστάνουμε ξανά. Προσθέτουμε το χυμό του λεμονιού και ανακατεύουμε.
  • Μεταφέρουμε τη σάλτσα σε μια πιατέλα και τοποθετούμε πάνω απο αυτή τα κομμάτια του φιλέτου. Σερβίρουμε αμέσως.


Πηγή - cookbox.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου