~ ~ ~ ~ ~ Υλικά ~ ~ ~ ~ ~
Για το κέικ:- 1 κεσεδάκι γιαούρτι στραγγιστό (200 γρ.)
- 1 κεσεδάκι λιωμένη μαργαρίνη με 25% βούτυρο Flora
- 2 κεσεδάκια ζάχαρη
- 4 αβγά
- 3 κεσεδάκια αλεύρι
- Ξύσμα από ένα πορτοκάλι
- 1/2 κ.γ. αλάτι
- 1/2 κ.γ. κανέλλα
- ½ κ.γ. μαχλέπι
- 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα πορτοκαλιού
- 1 βανιλίνη
Για τη γέμιση σοκολάτας:
- 200 γρ. κουβερτούρα
- 4 κ.σ. γάλα εβαπορέ
Για το γλάσο:
- 2 φλ. ζάχαρη άχνη
- 4 κ.σ. χυμό πορτοκάλι
- 2 κ.σ. ρούμι ή κονιάκ
Για τη διακόσμηση:
- Καρύδια χοντροκομμένα
~ ~ ~ ~ ~ Εκτέλεση ~ ~ ~ ~ ~
- Μετράμε όλα τα υλικά με το κεσεδάκι του γιαουρτιού.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς με τις αντιστάσεις πάνω κάτω και αλείφουμε με μαργαρίνη με βούτυρο τον πάτο και τα πλαϊνά μιας στρογγυλής φόρμας ή ενός στρογγυλού τσερκιού και απλώνουμε στον πάτο του λαδόκολλα.
- Λιώνουμε τη μαργαρίνη με του βούτυρο στο μπρίκι μας ή σε ένα κατσαρολάκι (περίπου ολόκληρο για να γεμίζει ένα κεσεδάκι γιαουρτιού 200 γραμμαρίων).
- Στη συνέχεια το ρίχνουμε σε ένα μπολ ή στο μίξερ και ρίχνουμε μέσα το γιαούρτι, τη ζάχαρη, το ξύσμα του λεμονιού, τα αβγά, το εκχύλισμα πορτοκαλιού και τα χτυπάμε ίσα ίσα για να ενσωματωθούν όλα. Δεν παραχτυπάμε, γιατί θέλουμε το κέικ μας να βγει αφράτο!
- Σε ένα άλλο μπολ αναμειγνύουμε τα υπόλοιπα υλικά: το αλεύρι, την κανέλλα, το μαχλέπι, το αλάτι, το μπέικιν πάουντερ και τη βανιλίνη. Τα προσθέτουμε στο υγρό μας μείγμα και ανακατεύουμε μέχρι να ενσωματωθούν και πάλι, όχι παραπάνω!
- Ρίχνουμε στο τσέρκι το μείγμα και βάζουμε στον προθερμασμένο φούρνο μέχρι να ψηθεί, γύρω στα 45-50 λεπτά ή μέχρι να βγαίνει καθαρή μία οδοντογλυφίδα από το εσωτερικό του.
- Αφήνουμε να κρυώσει εντελώς και το κόβουμε στη μέση οριζόντια με ένα μεγάλο μαχαίρι. Βυθίζουμε το φλουρί στο κάτω κομμάτι.
Για τη γέμιση σοκολάτας:
- Σε μπεν μαρί λιώνουμε τη σοκολάτα με το εβαπορέ και το ρίχνουμε στο κάτω μέρος του κέικ και κατευθείαν το καλύπτουμε με το υπόλοιπο μισό κέικ.
Φτιάχνουμε το γλάσο με το πορτοκάλι και τη ζάχαρη άχνη:
- Σε μπολ ανακατεύουμε τη ζάχαρη άχνη με τον χυμό πορτοκάλι και το ρούμι ή το κονιάκ.
- Το περιχύνουμε αμέσως στην επιφάνεια του κέικ και το αφήνουμε να πέσει στα πλαινά.
- Αν θέλουμε κολλάμε πάνω στο γλάσο καρύδια και διακοσμούμε την επιφάνεια όπως επιθυμούμε!
Πηγή - chefonair.gr \ Συνταγή από την Χριστίνα Τζόκα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου