Η Βασιλόπιτα της Ξένιας
~ ~ ~ ~ ~ Υλικά ~ ~ ~ ~ ~
- 5 φακελάκια ξηρή μαγιά
- 90 γρ. χλιαρό νερό
- 750 γρ. αλεύρι για τσουρέκι
- 200 γρ. γάλα
- 1/4 κ.γ. αλάτι
- 200 γρ. ζάχαρη
- 2 αυγά
- 125 γρ. μαργαρίνη με 25% βούτυρο Flora
- 1 κ.γ. κάρδαμο
- 2 κ.γ. μαχλέπι
- Χυμό & ξύσμα από 1 πορτοκάλι
Για τους καραμελωμένους ξηρούς καρπούς:
- 1 φλ. ανάμικτους ξηρούς καρπούς (φουντούκια, καρύδια, αμύγδαλα) καβουρδισμένους
- 1/2 φλ. ζάχαρη
Για τη σάλτσα καραμέλας:
- 1 φλ. ζάχαρη
- 50 γρ. νερό
- 1/2 κ.σ. γλυκόζη
- 40 γρ. μαργαρίνη με 25% βούτυρο Flora
- 1/2 φλ. κρέμα γάλακτος
Για το γλασάρισμα:
- 200 γρ. λευκή κουβερτούρα
- 50 γρ. νερό
~ ~ ~ ~ ~ Εκτέλεση ~ ~ ~ ~ ~
- Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε τη μαγιά με το νερό και 30 γραμμάρια από το αλεύρι.
- Το αφήνουμε σκεπασμένο με μια πετσέτα να διπλασιαστεί σε όγκο για 1/2 ώρα.
- Λιώνουμε τη μαργαρίνη με το βούτυρο.
- Σε ένα κατσαρολάκι χτυπάμε τα αβγά και προσθέτουμε το γάλα, τη ζάχαρη, τα μυρωδικά, το αλάτι, το χυμό πορτοκαλιού και το ξύσμα.
- Ανάβουμε τη φωτιά στο χαμηλό και ανακατεύουμε, ώσπου να γίνει το μείγμα χλιαρό.
- Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ το μείγμα της μαγιάς, το μείγμα της κατσαρόλας και αρχίζουμε χτυπώντας σε χαμηλή ταχύτητα να προσθέτουμε το αλεύρι.
- Όταν η ζύμη γίνει ελαστική και δεν κολλάει ιδιαίτερα στα τοιχώματα προσθέτουμε τη λιωμένη μαργαρίνη με το βούτυρο.
- Δουλεύουμε το μίξερ μέχρι να πιει η ζύμη όλη τη μαργαρίνη με το βούτυρο.
- Βάζουμε τη ζύμη σε ένα μπολ που να χωράει το διπλό από αυτήν, γιατί κατα το φούσκωμα θα διπλασιαστεί.
- Αφήνουμε σκεπασμένη με πετσέτα και μια μικρή κουβέρτα για 1 ώρα σε ζεστό μέρος να φουσκώσει.
Για τους καραμελωμένους ξηρούς καρπούς:
- Σε μια αντικολλητική κατσαρόλα βάζουμε τη ζάχαρη να λιώσει σε χαμηλή φωτιά, ώσπου να καραμελώσει.
- Προσθέτουμε τους ξηρούς καρπούς και ανακατεύουμε καλά. Στρώνουμε το μείγμα σε λαδόκολλα και όταν σταθεροποιηθεί πλήρως το σπάμε σε κομματάκια.
Για τη σάλτσα καραμέλας:
- Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε τη ζάχαρη με το νερό και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει σε χαμηλή φωτιά.
- Έπειτα ανεβάζουμε τη θερμοκρασία και σταματάμε να ανακατεύουμε, αλλά την ανακινούμε μόνο μέχρι να γίνει καραμέλα.
- Κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τη μαργαρίνη με το βούτυρο, την κρέμα γάλακτος και τη γλυκόζη.
- Ανακατεύουμε καλά και το ξαναβάζουμε στη φωτιά. Σιγοβράζουμε ανακατεύοντας για 2-3 λεπτά ακόμη.
- Λαδώνουμε μια φόρμα με σούστα από 24 έως 28 εκατοστά.
- Στρώνουμε τη μισή ζύμη και σκορπίζουμε τους καραμελωμένους ξηρούς καρπούς και βάζουμε και το φλουρί τυλιγμένο σε αλουμινόχαρτο.
- Ρίχνουμε λίγη σάλτσα καραμέλας από πάνω και απλώνουμε την υπόλοιπη ζύμη.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς για 40 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια σαν τσουρέκι.
- Το βγάζουμε από τον φούρνο και μόλις κρυώσει λιώνουμε σε χαμηλή φωτιά τη λευκή κουβερτούρα με το νερό.
- Κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε μια κουταλιά μαργαρίνη με βούτυρο.
- Απλώνουμε πάνω στη βασιλόπιτα το γλάσο και γαρνίρουμε με σάλτσα καραμέλας με ένα κορνέ ή με το κουτάλι.
Πηγή - chefonair.grr \ Συνταγή από την Ξένια Καρακεχαγιά
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου