Το Stollen είναι ένα γερμανικό γλυκό ψωμί. Είναι ψωμί με πολλές σταφίδες, marzipan, μυρωδικά και αμύγδαλα.
Χρόνος Προετοιμασίας : 120΄
~ ~ ~ ~ ~ Υλικά ~ ~ ~ ~ ~
- 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 2 λεμόνια
- πορτοκάλι γλυκό κουταλιού
- 130 γρ. βούτυρο
- Αλάτι 1 κ.γ.
- 1 κ.γ. κανέλα σκόνη
- 1 κ.γ. μοσχοκάρυδο
- 1 κ.γ. γαρύφαλλο σκόνη
- 1 μπαστουνάκι βανίλια
- 2 γρ. μαχλέπι σκόνη
- 8 σταγόνες μαστιχέλαιο
- 100 ml. γάλα χλιαρό
- 60 ml νερό
- 2 αυγά
- 130 γρ. ζάχαρη
- 5 κ.σ. ξύσμα πορτοκαλιού
- 20 γρ. ζάχαρη άχνη
- 20 κ.σ. αμύγδαλα χοντροκομμένα
- 10 κ.σ. σταφίδες μαύρες
- 15 κ.σ. σταφίδες ξανθές
- 30 ml ρούμι
~ ~ ~ ~ ~ Εκτέλεση ~ ~ ~ ~ ~
- Ρίχνουμε τις σταφίδες σ’ ένα μπολάκι και τις ποτίζουμε με ρούμι.
- Τις αφήνουμε περίπου 1 ώρα. Τις σουρώνουμε και τις προσθέτουμε στο γλυκό.
- Όλα τα υλικά πρέπει να βρίσκονται σε θερμοκρασία δωματίου.
- Ανακατεύουμε σ’ ένα μπολ το χλιαρό νερό με την μαγιά και 2 κουταλιές από το αλεύρι.
- Σκεπάζουμε για 10 λεπτά με μια πετσέτα.
- Βάζουμε στο μίξερ το εξάρτημα που χτυπάμε τα αυγά, προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά (εκτός από το αλεύρι και το βούτυρο), το μπολ με την μαγιά και ανακατεύουμε.
- Μόλις ανακατευτούν τα υλικά, αλλάζουμε το εξάρτημα του μίξερ με τον γάντζο(για τις ζύμες) και αρχίζουμε να προσθέτουμε σιγά σιγά το αλεύρι. Αφού τελειώσει, προσθέτουμε και το βούτυρο.
- Σκεπάζουμε τη ζύμη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για μία ώρα.Ανακατεύουμε τα υλικά της γέμισης σ’ ένα μπολ(εκτός από το marzipan).
- Παίρνουμε τη ζύμη και την ζυμώνουμε με το χέρι, προσθέτοντας όλα τα υλικά του μπολ. Τώρα την αφήνουμε πάλι να ξεκουραστεί για 45 λεπτά κι έπειτα φτιάχνουμε δύο Stollen.
- Ανοίγουμε δύο παραλληλόγραμμα, πλάθουμε δύο μπαστουνάκια με το marzipan και από την μακριά πλευρά, τυλίγουμε σε ρολό, αφήνοντας στο τέλος να περισσεύει περίπου 1 εκατοστό.
- Βάζουμε λαδόκολλα στο ταψί ή στη φόρμα μας και αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει για άλλα 20'. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175˚στην αντίσταση και τα ψήνουμε για 45 – 50 λεπτά στη μεσαία σχάρα.
- Μόλις το βγάλουμε από τον φούρνο τα αλείφουμε αμέσως με το καυτό βούτυρο, ρίχνουμε και την άχνη κι όπως είναι ακόμη ζεστά το τυλίγουμε σε αλουμινόχαρτο.
- Τα αφήνουμε 2-3 μέρες και ξαναρίχνουμε άχνη, πριν τα σερβίρουμε.
Πηγή - cookbox.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου