ΜΕΝΟΥ

Pages

Καρέ χοιρινού με μέλι και ξερά δαμάσκηνα


Ένα εντυπωσιακό πιάτο, το χοιρινό κρέας διατηρεί όλη του τη γεύση και συνδυάζεται με ξερά φρούτα

Απαιτούμενος χρόνος: 165 λεπτά




~ ~ ~ ~ ~ Υλικά ~ ~ ~ ~ ~
Για 4-6 άτομα
  • 1 χοιρινό καρέ βάρους περίπου 2 ½ κιλών
  • 1 κιλό μέτριες πατάτες καθαρισμένες και κομμένες
  • 4 κόκκινα μήλα, ξεφλουδισμένα, χωρίς κουκούτσια, κομμένα κυδωνάτα
  • 2 κουταλιές της σούπας μέλι ανακαταμένο με 2 κουταλιές της σούπας βαλσάμικο ξίδι
  • 1 πορτοκάλι ( θα χρησιμοποιήσουμε το χυμό του)
  • 150 ml γλυκό κρασί
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • ½ κουταλάκι του γλυκού μπαχάρι σε σκόνη
  • ½ κουταλάκι του γλυκού σπόροι γλυκάνισου κοπανισμένοι

Για τη γέμιση
  • 1 φλιτζάνι τσαγιού ξερά κρανμπερι ή ξερά δαμάσκηνα ψιλοκομμένα
  • 1 φλιτζάνι τσαγιού ξερά βερίκοκα ψιλοκομμένα
  • ½ κουταλάκι του γλυκού ξερή ρίγανη τριμμένη


~ ~ ~ ~ ~ Εκτέλεση ~ ~ ~ ~ ~
  • Ξεκινάμε το μαγείρεμα με τη γέμιση, βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ τα κράνμπερι ή τα δαμάσκηνα (ό,τι επιλέξουμε) μαζί με τα βερίκοκα και τα καλύπτουμε καλά με ζεστό νερό.
  • Αφήνουμε τα ξερά φρούτα μέσα στο νερό για 15-20 λεπτά.
  • Μόλις μουσκέψουν καλά, τα στραγγίζουμε χωρίς όμως να τα στύψουμε.
  • Προσθέτουμε τη ρίγανη και ανακατεύουμε.
  • Η γέμιση είναι έτοιμη, οπότε την αφήνουμε στην άκρη και περνάμε στο επόμενο στάδιο για το χοιρινό.
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
  • Βάζουμε το καρέ σε μια επίπεδη επιφάνεια.
  • Με το πίσω μέρος μιας ξύλινης κουτάλας, πιέζουμε το τρυφερό ψαχνό μέχρι το κέντρο της μιας άκρης του καρέ και το σκάβουμε.
  • Έτσι δημιουργείται μια κοιλότητα στο κρέας, θα γεμίσουμε με τα ξερά φρούτα.
  • Μπορούμε επίσης να κάνουμε ένα άνοιγμα, δημιουργώντας μια οπή με ένα μαχαίρι.
  • Αλατοπιπερώνουμε το καρέ.
  • Το τοποθετούμε στο κέντρο ενός μεγάλου ταψιού και προσθέτουμε το μπαχάρι και το γλυκάνισο.
  • Βάζουμε σε ένα μπολ το ελαιόλαδο, το χυμό πορτοκαλιού, το μέλι με το βαλσάμικο και το κρασί και τα ανακατεύουμε χρησιμοποιώντας ένα πιρούνι.
  • Περιχύνουμε το χοιρινό καρέ με αυτό το μείγμα.
  • Βάζουμε το ταψί με το χοιρινό στο φούρνο και το αφήνουμε να ψηθεί με τη γέμιση και τη σάλτσα για 60 λεπτά.
  • Στο χρονικό αυτό σημείο, το βγάζουμε από το φούρνο για να προσθέσουμε τα μήλα και τις πατάτες.
  • Το βάζουμε ξανά στο φούρνο και το αφήνουμε να ψηθεί άλλη 1-1 ½ ώρα, ανάλογα με την ένταση της θερμοκρασίας στην οποία έχουμε ρυθμίσει το φούρνο.
  • Κατά τη διάρκεια του ψησίματος, παρακολουθούμε το κρέας και αν χρειάζεται, προσθέτουμε λίγο νερό στο ταψί για να μην κολλήσει το λίπος του κρέατος επάνω.
  • Επίσης συχνά καλό είναι να περιχύνουμε το κρέας με τα υγρά του ταψιού, χρησιμοποιώντας μια κουτάλα, έτσι θα γίνει πιο ζουμερό.
  • Για να ελέγξουμε να έχει ψηθεί, όταν συμπληρωθεί ο απαιτούμενος χρόνος ψησίματος , κόβουμε το χοιρινό με ένα μαχαίρι και προσέχουμε το χρώμα του, πρέπει να είναι άσπρο και να μην έχει αίματα.
  • Αν το κρέας έχει ροδίσει εξωτερικά αλλά δεν έχει ψηθεί μέσα, τυλίγουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε το ψήσιμο.
  • Όταν είναι έτοιμο, μεταφέρουμε το καρέ σε μια στρογγυλή πιατέλα, συνοδεύουμε με τις πατάτες και τα μήλα, τα οποία τοποθετούμε είτε στην ίδια είτε σε άλλη πιατέλα.


Πηγή - sidagi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου