Ένα εντυπωσιακό πιάτο, το χοιρινό κρέας διατηρεί όλη του τη γεύση και συνδυάζεται με ξερά φρούτα
Απαιτούμενος χρόνος: 165 λεπτά
~ ~ ~ ~ ~ Υλικά ~ ~ ~ ~ ~
Για 4-6 άτομα
- 1 χοιρινό καρέ βάρους περίπου 2 ½ κιλών
- 1 κιλό μέτριες πατάτες καθαρισμένες και κομμένες
- 4 κόκκινα μήλα, ξεφλουδισμένα, χωρίς κουκούτσια, κομμένα κυδωνάτα
- 2 κουταλιές της σούπας μέλι ανακαταμένο με 2 κουταλιές της σούπας βαλσάμικο ξίδι
- 1 πορτοκάλι ( θα χρησιμοποιήσουμε το χυμό του)
- 150 ml γλυκό κρασί
- 100 ml ελαιόλαδο
- ½ κουταλάκι του γλυκού μπαχάρι σε σκόνη
- ½ κουταλάκι του γλυκού σπόροι γλυκάνισου κοπανισμένοι
Για τη γέμιση
- 1 φλιτζάνι τσαγιού ξερά κρανμπερι ή ξερά δαμάσκηνα ψιλοκομμένα
- 1 φλιτζάνι τσαγιού ξερά βερίκοκα ψιλοκομμένα
- ½ κουταλάκι του γλυκού ξερή ρίγανη τριμμένη
~ ~ ~ ~ ~ Εκτέλεση ~ ~ ~ ~ ~
- Ξεκινάμε το μαγείρεμα με τη γέμιση, βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ τα κράνμπερι ή τα δαμάσκηνα (ό,τι επιλέξουμε) μαζί με τα βερίκοκα και τα καλύπτουμε καλά με ζεστό νερό.
- Αφήνουμε τα ξερά φρούτα μέσα στο νερό για 15-20 λεπτά.
- Μόλις μουσκέψουν καλά, τα στραγγίζουμε χωρίς όμως να τα στύψουμε.
- Προσθέτουμε τη ρίγανη και ανακατεύουμε.
- Η γέμιση είναι έτοιμη, οπότε την αφήνουμε στην άκρη και περνάμε στο επόμενο στάδιο για το χοιρινό.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
- Βάζουμε το καρέ σε μια επίπεδη επιφάνεια.
- Με το πίσω μέρος μιας ξύλινης κουτάλας, πιέζουμε το τρυφερό ψαχνό μέχρι το κέντρο της μιας άκρης του καρέ και το σκάβουμε.
- Έτσι δημιουργείται μια κοιλότητα στο κρέας, θα γεμίσουμε με τα ξερά φρούτα.
- Μπορούμε επίσης να κάνουμε ένα άνοιγμα, δημιουργώντας μια οπή με ένα μαχαίρι.
- Αλατοπιπερώνουμε το καρέ.
- Το τοποθετούμε στο κέντρο ενός μεγάλου ταψιού και προσθέτουμε το μπαχάρι και το γλυκάνισο.
- Βάζουμε σε ένα μπολ το ελαιόλαδο, το χυμό πορτοκαλιού, το μέλι με το βαλσάμικο και το κρασί και τα ανακατεύουμε χρησιμοποιώντας ένα πιρούνι.
- Περιχύνουμε το χοιρινό καρέ με αυτό το μείγμα.
- Βάζουμε το ταψί με το χοιρινό στο φούρνο και το αφήνουμε να ψηθεί με τη γέμιση και τη σάλτσα για 60 λεπτά.
- Στο χρονικό αυτό σημείο, το βγάζουμε από το φούρνο για να προσθέσουμε τα μήλα και τις πατάτες.
- Το βάζουμε ξανά στο φούρνο και το αφήνουμε να ψηθεί άλλη 1-1 ½ ώρα, ανάλογα με την ένταση της θερμοκρασίας στην οποία έχουμε ρυθμίσει το φούρνο.
- Κατά τη διάρκεια του ψησίματος, παρακολουθούμε το κρέας και αν χρειάζεται, προσθέτουμε λίγο νερό στο ταψί για να μην κολλήσει το λίπος του κρέατος επάνω.
- Επίσης συχνά καλό είναι να περιχύνουμε το κρέας με τα υγρά του ταψιού, χρησιμοποιώντας μια κουτάλα, έτσι θα γίνει πιο ζουμερό.
- Για να ελέγξουμε να έχει ψηθεί, όταν συμπληρωθεί ο απαιτούμενος χρόνος ψησίματος , κόβουμε το χοιρινό με ένα μαχαίρι και προσέχουμε το χρώμα του, πρέπει να είναι άσπρο και να μην έχει αίματα.
- Αν το κρέας έχει ροδίσει εξωτερικά αλλά δεν έχει ψηθεί μέσα, τυλίγουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε το ψήσιμο.
- Όταν είναι έτοιμο, μεταφέρουμε το καρέ σε μια στρογγυλή πιατέλα, συνοδεύουμε με τις πατάτες και τα μήλα, τα οποία τοποθετούμε είτε στην ίδια είτε σε άλλη πιατέλα.
Πηγή - sidagi.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου