Μία διαφορετική version Βασιλόπιτας από τον Ανδρέα Λαγό
~ ~ ~ ~ ~ Υλικά ~ ~ ~ ~ ~
- 80 γρ. αμύγδαλα
- 80 γρ. φουντούκια
- 30 γρ. κουκουνάρι
- 5 κ.σ. σουσάμι
- 1/4 κ.γ. κανέλλα
- 1/4 κ.γ. μοσχοκάρυδο
- 1/4 κ.γ. μπαχάρι
- 1/4 κ.γ. γαρύφαλλο σκόνη
- 5 κ.σ. μέλι Aττική
- Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
Για το κέικ:
- 250 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 1 1/4 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- 1/4 κ.γ. αλάτι
- 100 γρ. αμύγδαλο σε σκόνη
- 150 γρ. μαργαρίνη με 25% βούτυρο Flora
- 80 γρ. ζάχαρη
- 3 αβγά
- 1 κ.γ. βανίλια υγρή
- 150 γρ. μέλι Aττική
- 200 γρ. γάλα φρέσκο
Για την επικάλυψη:
- 100 γρ. ζάχαρη άχνη
- 60 γρ. μέλι Aττική
- 3 κ.σ. κονιάκ
- 100 γρ. αμύγδαλα & φουντούκια
~ ~ ~ ~ ~ Εκτέλεση ~ ~ ~ ~ ~
Για τη γέμιση:- Καβουρδίζουμε και τρίβουμε σε χοντρά κομμάτια τα αμύγδαλα και τα φουντούκια.
- Καβουρδίζουμε το κουκουνάρι και το σουσάμι.
- Τρίβουμε την κανέλλα, το μοσχοκάρυδο και το μπαχάρι.
- Βάζουμε σε ένα μπολ τα αμύγδαλα, τα φουντούκια, το κουκουνάρι, το σουσάμι, ξύσμα από πορτοκάλι και μέλι.
- Προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο, το μπαχάρι, το γαρύφαλλο και την κανέλλα.
- Τα ανακατεύουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Για το κέικ μελιού:
- Βάζουμε στον κάδο του μίξερ τη μαργαρίνη με βούτυρο και τη ζάχαρη και τα χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να γίνουν κρέμα.
- Βάζουμε ένα - ένα τα αβγά και ανακατεύουμε. Στη συνέχεια προσθέτουμε το γάλα, την υγρή βανίλια, μέλι, αμύγδαλο τριμμένο, αλεύρι, μπέικιν πάουντερ, αλάτι και ανακατεύουμε στο μίξερ ή με το χέρι, μέχρι να γίνει ένα ομοιόμορφο μείγμα για κέικ.
- Τοποθετούμε αντικολλητικό χαρτί στις φόρμες και τις αλείφουμε με μαργαρίνη με βούτυρο.
- Στρώνουμε μία δόση ζύμης και μία δόση γέμισης.
- Προσθέτουμε ζύμη, μετά γέμιση και τέλος σκεπάζουμε με τη ζύμη.
- Βουτάμε τα δάχτυλα μας στο κονιάκ και πιέζουμε την επιφάνεια της βασιλόπιτας για να βγει όταν ψηθεί, πιο επίπεδη από πάνω.
- Ψήνουμε στους 175 βαθμούς για 40 περίπου λεπτά, μέχρι να βγαίνει στεγνό το μαχαίρι όταν τρυπήσουμε το κέντρο ενός από τα κέικ.
- Βγάζουμε το κέικ από το φούρνο και τo αφήνουμε να κρυώσει πάνω σε μια σχάρα.
Για την επικάλυψη:
- Ανακατεύουμε το κονιάκ με το μέλι για να γίνουν σιρόπι.
- Χοντροκόβουμε και καβουρδίζουμε τα αμύγδαλα και τα φουντούκια.
- Όταν κρυώσει το κέικ, περιχύνουμε όλη την επιφάνεια με το σιρόπι και πασπαλίζουμε με τα αμύγδαλα και τα φουντούκια, κοσκινισμένη ζάχαρη άχνη και μέλι.
Ημέρα προβολής 20/12/13. Πατήστε εδώ για να δείτε την εκπομπή.
Πηγή - chefonair.gr \ Συνταγή από τον Nomad Chef Ανδρέα Λαγό
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου