Μία μοναδική συνταγή για Χριστόψωμο
~ ~ ~ ~ ~ Υλικά ~ ~ ~ ~ ~
- 500γρ αλεύρι κίτρινο
- 250γρ αλεύρι άσπρο
- 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
- 1 κουταλιά της σούπας κοφτή αλάτι
- ½ φλυτζάνι ελαιόλαδο
- 1 φλυτζάνι σταφίδα μαύρη
- ½ φλυτζάνι αμυγδαλόψιχα
- 1 φλυτζάνι καρυδόψιχα
- 1 κουταλάκι κανέλλες και γαρύφαλλα
- ½ κουταλάκι κάρδαμο
- Σουσάμι
~ ~ ~ ~ ~ Εκτέλεση ~ ~ ~ ~ ~
- Μέσα στη λεκάνη που ζυμώνουμε , κοσκινίζουμε τα αλεύρια και προσθέτουμε το αλάτι , τη μαγιά , τις κανέλες , τα γαρύφαλλα και το κάρδαμο.
- Με χλιαρό νερό , ζυμώνουμε καλά και στο τέλος κρατάμε ένα μεγάλο κομμάτι ζύμης σαν γροθιά.
- Μέσα στην υπόλοιπη ζύμη , ζυμώνουμε το λάδι , τις σταφίδες , τα καρύδια και τα αμύγδαλα που έχουμε κόψει με το μαχαίρι σε τρίτα και τέταρτα.
- Όταν τελειώσει το ζύμωμα , πλάθουμε το ψωμί σε στρογγυλό καρβέλι και το βάζομε σε στρογγυλό ταψί.
- Παίρνουμε το ζυμάρι που φυλάξαμε και με αυτό πλάθουμε 2 κορδόνια με τα οποία φτιάχνουμε έναν ισοσκελή μεγάλο σταυρό στην επιφάνια του καρβελιού.
- Αλείφουμε το ψωμί με χλιαρό νερό και πασπαλίζουμε με μπόλικο σουσάμι.
- Στη συνέχεια σκεπάζουμε το καρβέλι και το βάζουμε σε μια ζεστή γωνιά για να ανέβει.
- Όταν είναι έτοιμο το βάζουμε να ψηθεί , σε προ θερμασμένο φούρνο στους 175οc για μία ώρα περίπου.
Πηγή - monastiriaka.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου