Μία σπιτική πίτσα για όλους
Προετοιμασία 20΄
Αναμονή 60΄
Μαγείρεμα 50΄
~ ~ ~ ~ ~ Υλικά ~ ~ ~ ~ ~
για 2 τεμάχια
Για τη ζύμη- 1/4 φλιτζανιού κρασί λευκό
- 3/4 φλιτζανιού νερό χλιαρό
- 45 γρ. μαγιά φρέσκια
- 3½ φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κουτ. σούπας μέλι
- 1 κουτ. γλυκού αλάτι
- 2 κουτ. σούπας παρμεζάνα τριμμένη
- 1 + 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
Για τη γέμιση
- 2 μπαλίτσες μοτσαρέλα σε κύβους
- 4 κουτ. σούπας παρμεζάνα τριμμένη
- ελαιόλαδο φρέσκο
Για τη σάλτσα
- 1 κονσέρβα ντοματάκια ολόκληρα
- 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 1 κουτ. γλυκού ρίγανη
- 1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
- πιπέρι φρεσκοτριμμένο
- 1 κουτ. γλυκού ξίδι από κόκκινο κρασί
~ ~ ~ ~ ~ Εκτέλεση ~ ~ ~ ~ ~
Για τη σάλτσα: - Βάζουμε όλα τα υλικά σε μικρή κατσαρόλα και τα βράζουμε σε μέτρια φωτιά για μισή ώρα περίπου, ανακατεύοντας συχνά και λιώνοντας με πιρούνι τα ντοματάκια.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και την αφήνουμε να κρυώσει. Βάζουμε το κρασί και το νερό σε μεγάλο μπολ και τρίβουμε τη μαγιά με το χέρι μέσα στα υγρά.
- Αφήνουμε για 10 λεπτά μέχρι να λιώσει η μαγιά και να ενεργοποιηθεί.
- Προσθέτουμε στο ίδιο μπολ μία κουταλιά ελαιόλαδο, το μέλι, την τριμμένη παρμεζάνα και το αλάτι.
- Ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα και βάζουμε 1 φλιτζάνι αλεύρι.
- Ανακατεύουμε ξανά μέχρι να αναμειχθεί το αλεύρι. Στη συνέχεια, προσθέτουμε σιγά σιγά το υπόλοιπο αλεύρι ανακατεύοντας συνέχεια.
- Μόλις δέσει το μείγμα, αλευρώνουμε μια επιφάνεια στην κουζίνα και το μεταφέρουμε εκεί. Ζυμώνουμε για 6 λεπτά με τα χέρια μέχρι να σχηματιστεί μια ελαστική ζύμη.
- Αλείφουμε ένα καθαρό μεγάλο μπολ με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και μεταφέρουμε εκεί τη ζύμη.
- Σκεπάζουμε το μπολ με νωπή πετσέτα και αφήνουμε τη ζύμη σε ένα σημείο της κουζίνας να ξεκουραστεί για 45 λεπτά.
- Χωρίζουμε τη ζύμη σε 2 κομμάτια και τα μεταφέρουμε σε 2 αλευρωμένα ταψιά.
- Τα απλώνουμε με το χέρι να καλύψουν όλη την επιφάνεια του ταψιού και τα αφήνουμε να ξεκουραστούν για 15 λεπτά.
- Αν έχουμε δυσκολία να τα απλώσουμε με το χέρι, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε πλάστη.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220°C.
- Απλώνουμε πάνω σε κάθε πίτσα μια πολύ λεπτή στρώση σάλτσα ντομάτας και τη μισή μοτσαρέλα.
- Μοιράζουμε την τριμμένη παρμεζάνα, τις ραντίζουμε με αρκετό ελαιόλαδο και τις ψήνουμε για 20 λεπτά ή μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα.
Πηγή - ethnos.gr \ Συνταγή του Κώστα Τσίγκα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου