Συνταγή : Νένα Ισμυρνόγλου
Μερίδες : για 8 άτομα
Απαιτούμενος Χρόνος : Προετοιμασία 30΄, Αναμονή τουλάχιστον 30΄, Ψήσιμο 15΄
Βαθμός Δυσκολίας : Εύκολη.
Υλικά
Για τους κεφτέδες
- 800 γρ. χοιρινός κιμάς (600 γρ. από μπούτι και 200 γρ. από σπάλα)
- 1 κουτ. γλυκού γλυκιά πάπρικα
- 1 κουτ. σούπας πάπρικα καπνιστή (σε μεγάλα σούπερ μάρκετ και σε καλά μπαχαράδικα - π.χ. Μανδραγόρας, Baharat, Fotsi, Ελιξίριο, 1001 γεύσεις) ή μείγμα γλυκιάς και καυτερής πάπρικας
- 2 ξερά κρεμμύδια, τριμμένα
- 1/4 μάτσο μαϊντανός, ψιλοκομμένος (χωρίς τα χοντρά κοτσάνια)
- 1/2 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού
- 1 κουτ. σούπας ούζο
- 1 κουτ. σούπας ξύσμα ακέρωτου πορτοκαλιού
- 70 ml ελαιόλαδο
- 1 αυγό, ελαφρώς χτυπημένο
- 60 γρ. φρυγανιά τριμμένη
- 2 κουτ. σούπας τριμμένος πάγος (στο μπλέντερ ή στο μούλτι ή κοπανισμένος στο γουδί) ή παγωμένο νερό
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- μουστάρδα, για το σερβίρισμα
Εκτέλεση
- Σε ένα βαθύ μπολ ρίχνουμε τον κιμά, τις πάπρικες, το κρεμμύδι, το μαϊντανό, το χυμό, το ούζο, το ξύσμα, το λάδι και αλατοπίπερο.
- Ζυμώνουμε για περίπου 3 λεπτά, μέχρι να αναμειχθούν.
- Προσθέτουμε το αυγό, τη φρυγανιά και τον τριμμένο πάγο ή το παγωμένο νερό και συνεχίζουμε το ζύμωμα για άλλα 2 - 3 λεπτά, μέχρι να σχηματιστεί ένα αφράτο μείγμα.
- Πλάθουμε κεφτέδες στο μέγεθος καρυδιού, βάρους περίπου 25 - 30 γρ.
- Στρώνουμε τη λαμαρίνα του φούρνου με λαδόκολλα και αραδιάζουμε τα κεφτεδάκια.
- Σκεπάζουμε το ταψί με μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 30 λεπτά ή μέχρι να έρθει η ώρα να τα ψήσουμε.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 230° C, με τη σχάρα στο μεσαίο ράφι.
- Ψήνουμε τους κεφτέδες κατευθείαν από το ψυγείο για περίπου 15 λεπτά ή μέχρι να γίνουν.
- Συνοδεύουμε με μουστάρδα της αρεσκείας μας.
Μυστικά νοστιμιάς
- Προτού πλάσουμε τους κεφτέδες, δοκιμάζουμε έναν μικρό κεφτέ, που τον ψήνουμε σε αντικολλητικό τηγάνι για να δούμε τι χρειάζεται να προσθέσουμε (αλάτι, πιπέρι, κάποιο μπαχαρικό), ώστε να βελτιώσουμε τη γεύση.
- Ψήνουμε κατευθείαν από το ψυγείο σε καλά προθερμασμένο, δυνατό φούρνο, ώστε να προλάβουν οι κεφτέδες να κάνουν κρούστα και μέσα να παραμείνουν ζουμεροί.
Καν’ το νωρίτερα
- Το µείγµα µπορούµε να το φτιάξουµε αποβραδίς, ενώ τα κεφτεδάκια τα πλάθουµε αρκετές ώρες νωρίτερα (τα αφήνουµε στο ψυγείο καταπώς περιγράφουµε στη διαδικασία). Τα ψήνουµε µέχρι και 2 ώρες προτού τα σερβίρουµε.
Πηγή - γαστρονόμος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου