ΜΕΝΟΥ

Pages

Τέλεια χοιρινά κεφτεδάκια φούρνου με πάπρικα και ξύσμα πορτοκαλιού



Μοναδικά κεφτεδάκια για μικρούς και μεγάλους










Συνταγή : Νένα Ισμυρνόγλου
Μερίδες : για 8 άτομα
Απαιτούμενος Χρόνος :  Προετοιμασία 30΄, Αναμονή τουλάχιστον 30΄, Ψήσιμο 15΄
Βαθμός Δυσκολίας : Εύκολη.


Υλικά
Για τους κεφτέδες
  • 800 γρ. χοιρινός κιμάς (600 γρ. από μπούτι και 200 γρ. από σπάλα)
  • 1 κουτ. γλυκού γλυκιά πάπρικα
  • 1 κουτ. σούπας πάπρικα καπνιστή (σε μεγάλα σούπερ μάρκετ και σε καλά μπαχαράδικα - π.χ. Μανδραγόρας, Baharat, Fotsi, Ελιξίριο, 1001 γεύσεις) ή μείγμα γλυκιάς και καυτερής πάπρικας
  • 2 ξερά κρεμμύδια, τριμμένα
  • 1/4 μάτσο μαϊντανός, ψιλοκομμένος (χωρίς τα χοντρά κοτσάνια)
  • 1/2 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού
  • 1 κουτ. σούπας ούζο
  • 1 κουτ. σούπας ξύσμα ακέρωτου πορτοκαλιού
  • 70 ml ελαιόλαδο
  • 1 αυγό, ελαφρώς χτυπημένο
  • 60 γρ. φρυγανιά τριμμένη
  • 2 κουτ. σούπας τριμμένος πάγος (στο μπλέντερ ή στο μούλτι ή κοπανισμένος στο γουδί) ή παγωμένο νερό
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • μουστάρδα, για το σερβίρισμα


Εκτέλεση
  • Σε ένα βαθύ μπολ ρίχνουμε τον κιμά, τις πάπρικες, το κρεμμύδι, το μαϊντανό, το χυμό, το ούζο, το ξύσμα, το λάδι και αλατοπίπερο. 
  • Ζυμώνουμε για περίπου 3 λεπτά, μέχρι να αναμειχθούν. 
  • Προσθέτουμε το αυγό, τη φρυγανιά και τον τριμμένο πάγο ή το παγωμένο νερό και συνεχίζουμε το ζύμωμα για άλλα 2 - 3 λεπτά, μέχρι να σχηματιστεί ένα αφράτο μείγμα.
  • Πλάθουμε κεφτέδες στο μέγεθος καρυδιού, βάρους περίπου 25 - 30 γρ. 
  • Στρώνουμε τη λαμαρίνα του φούρνου με λαδόκολλα και αραδιάζουμε τα κεφτεδάκια. 
  • Σκεπάζουμε το ταψί με μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 30 λεπτά ή μέχρι να έρθει η ώρα να τα ψήσουμε. 
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 230° C, με τη σχάρα στο μεσαίο ράφι. 
  • Ψήνουμε τους κεφτέδες κατευθείαν από το ψυγείο για περίπου 15 λεπτά ή μέχρι να γίνουν. 
  • Συνοδεύουμε με μουστάρδα της αρεσκείας μας.


Μυστικά νοστιμιάς
  • Προτού πλάσουμε τους κεφτέδες, δοκιμάζουμε έναν μικρό κεφτέ, που τον ψήνουμε σε αντικολλητικό τηγάνι για να δούμε τι χρειάζεται να προσθέσουμε (αλάτι, πιπέρι, κάποιο μπαχαρικό), ώστε να βελτιώσουμε τη γεύση.
  • Ψήνουμε κατευθείαν από το ψυγείο σε καλά προθερμασμένο, δυνατό φούρνο, ώστε να προλάβουν οι κεφτέδες να κάνουν κρούστα και μέσα να παραμείνουν ζουμεροί.

Καν’ το νωρίτερα 
  • Το µείγµα µπορούµε να το φτιάξουµε αποβραδίς, ενώ τα κεφτεδάκια τα πλάθουµε αρκετές ώρες νωρίτερα (τα αφήνουµε στο ψυγείο καταπώς περιγράφουµε στη διαδικασία). Τα ψήνουµε µέχρι και 2 ώρες προτού τα σερβίρουµε.

Πηγή - γαστρονόμος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου