Μία μοναδική συνταγή του Chef Marco Pierre White
Συνταγή : Marco Pierre White
Μερίδες : για 8 άτομα
Απαιτούμενος Χρόνος : προετοιμασία 80΄.
Βαθμός Δυσκολίας : Μέτρια.
Υλικά
- 500 ml. γάλα , 1,5% λιπαρά
- 25 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 35 γρ. Flora Soft με βούτυρο
- 2 ζωμοί κότας Knorr «Σπιτικός»
- 4 φιλέτα από στήθος κοτόπουλου
- 2 πράσα
- 1 αβγό
- 1 φύλλο σφολιάτα
"Η σάλτσα μπεσαμέλ που φτιάχνουμε σε αυτή τη συνταγή έχει λιγότερη πυκνή υφή και δεν είναι η ίδια με αυτή που φτιάχνουμε για φαγητά όπως το παστίτσιο"
Εκτέλεση
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 C.
Για τη σάλτσα μπεσαμέλ.
- Λιώνουμε 25γρ. Flora Soft με βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι. Μόλις το Flora Soft λιώσει, χωρίς όμως να έχει κάψει, προσθέτουμε το αλεύρι ανακατεύοντας με ένα σύρμα συνέχεια το μίγμα με κυκλικές κινήσεις.
- Μόλις το μίγμα ομογενοποιηθεί και αποκτήσει ένα χρυσαφί χρώμα, προσθέτουμε σιγά σιγά το γάλα.
- Είναι καλύτερο να έχουμε ζεστάνει λίγο πρώτα το γάλα πριν το ρίξουμε. Μπορούμε ακόμα, ενώ ζεσταίνουμε το γάλα, να διαλύσουμε σε αυτό μια μερίδα Σπιτικό Ζωμό Κότας ή Λαχανικών Knorr, ότι μας αρέσει καλύτερα.
- Τώρα χρειάζεται να ανακατεύσουμε πολύ καλά το μίγμα μας ώστε να μην μας σβολιάσει η σάλτσα μπεσαμέλ.
- Κόβουμε τα λευκά μέρη του πράσου σε αρκετά μεγάλα κομμάτια ώστε να διατηρήσουν την υφή τους, διαφορετικά θα χαθούν μέσα στη σάλτσα.
- Λιώνουμε 10γρ. Flora Soft με βούτυρο σε ένα τηγάνι, ρίχνουμε το κομμένο πράσο και μαγειρεύουμε μέχρι το πράσο να μαλακώσει και να έχουν εξατμιστεί τα υγρά του.
- Κόβουμε καθένα από το στήθη κοτόπουλου σε τρία κομμάτια. "Προτιμώ να κόβω το κοτόπουλο σε μεγαλύτερα κομμάτια καθώς μου αρέσει να είναι μέτρια ψημένο όταν αρχίζω να ψήνω την πίτα. Αν κόψουμε το κοτόπουλο σε μικρότερα κομμάτια, θα μας στεγνώσει".
- Ρίχνουμε τα κομμάτια κοτόπουλου μέσα στη σάλτσα μπεσαμέλ και τα αφήνουμε να ψηθούν όλα μαζί για ακόμα 10 λεπτά περίπου. Για εντονότερη γεύση διαλύουμε μια μερίδα Σπιτικό Ζωμό Κότας στη σάλτσα μπεσαμέλ και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε μέχρι το κοτόπουλο να έχει ψηθεί μέτρια.
- Μεταφέρουμε το μίγμα σε μια ταρτιέρα.
- Απλώνουμε το έτοιμο φύλλο σφολιάτας πάνω στην ταρτιέρα, κολλώντας τις άκρες του στις πλευρές της ταρτιέρας ώστε να παραμείνει στη θέση του. Για να κολλήσει καλύτερα η ζύμη, αλείφουμε με το χτυπημένο αυγό τις πλευρές της ταρτιέρας. Αλείφουμε με το χτυπημένο αυγό και την επιφάνεια της ζύμης ώστε να πάρει ένα ωραίο καστανό χρώμα.
- "Μην μπείτε στον πειρασμό να τρυπήσετε τη ζύμη πριν ψηθεί καθώς μπορεί να "μαζέψει" ενώ ψήνεται".
- Βάζουμε την πίτα κατευθείαν στο φούρνο και την ψήνουμε για 20-30 λεπτά ή μέχρι να αποκτήσει η ζύμη χρυσαφί χρώμα.
Πηγή - Κοτόπιτα με πράσο
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου